Maistelimme kesän uutuussiiderit – voittajasta ei jäänyt mitään epäselvyyttä

Julkaistu:

Siideritesti
Ilta-Sanomien raati pani kahdeksan uutuussiideriä paremmuusjärjestykseen. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä: omenan täyteläinen maku ja meripihkan syvä väri tekivät juomasta jalon.
Siiderinystävän sesonki on nyt. Talven yli kypsyneet siiderit saapuvat maisteltaviksi ja valikoimat ovat muhkeimmillaan kesän korvalla.

Suomessa on meneillään olutbuumia jäljittelevä craft cider -ilmiö, jonka ansiosta yhä uudet pienet siiderintekijät putkahtelevat esiin.

Ilmiön voimasta kertoo se, että yksi kolmesta isosta panimosta – Olvi – lanseerasi keväällä aidoista raaka-aineista valmistetun siiderin.

Tuote-erissä voi olla vaihteluita

IS:n raati testasi kahdeksan uutuussiideriä.

Kun on kyse käsityöstä ja omenamehusta – kuten siiderissä yksinkertaisimmillaan on – eräkohtaiset vaihtelut voivat olla suuria. Raatia jäi askarruttamaan, onko epätasaisuutta myös Olvin CID-siiderissä, jonka maku jäi tässä maistelussa aiempaa valjummaksi.

Testin ylivoimainen voittaja tulee Brittein saarilta. Maistelun viimeiseksi näytteeksi osunut Cornish Orchard -tarhan Heritage Cider kirvoitti ylistyssanoja.

Maku paljasti, että kyseessä on tekijä, joka todella hallitsee siiderinteon. Vuosikertasiideri oli poikkeuksellinen upeaa meripihkan väriä ja runsasta omenaisuutta myöten.

Raatiin kuuluivat siideriin hurahtanut panimoyrittäjä Timo Konttinen, olutalan monitoimimies Mikko Salmi ja ruoka- ja juomatoimittaja Mariaana Nelimarkka.

Maistelu toteutettiin sokkona. Järjestelyistä vastasi Stadin Panimobaarissa Zelda Jutila. Arvioinnissa käytettiin sadan pisteen asteikkoa.

1. Heritage Cider, Cornish Orchard, 89 pistettä

Poikkeuksellisen kaunis meripihkan väri. Tuoksussa omenaa, appelsiinia, tammea, jalo siideri. Täyteläinen maku paljastaa tekijän osaavan asiansa.

”Ylivoimaisesti paras, omena balanssissa, selkeä voittaja!”

2. Galipette Brut, Galipette Cidre, 85 pistettä

Ranskalais-suomalaisen yrityksen siiderissä on kaunis syvänruskea väri, juurevan omenainen tuoksu, omenaa riittää makeasta kärjestä jälkimakuun.

”Helppo ranskalainen.”

3. Palla, Ekta Bryggeri, 82 pistettä

Kauniin kullanvärinen, tuoksultaan rikas. Maussa korostuu raikas omenaisuus, jopa ärhäkkyys. Jälkimaussa on hapokasta sitrusmaisuuutta.

4. Nude Sparkling Cider, 3 Spirit, 76 pistettä

Oljenvärisen siiderin tuoksu tuntuu vaimennetulta. Erittäin kuiva siideri, jossa omena-aromit eivät tule voimallisesti esille. Puhdas, mutta liiankin neutraali. Yksiulotteinen jälkimaku.

5. Crafty Dry Hopped Cider, Saimaa Brewery 75 pistettä

Kuivahumaloitu siideri! Sameahkon siiderin tuoksussa on viinikumia. Maussa on aavistus persikkaa ja limumaisuutta. Omenaa jälkimaussa. Humalointia raati ei löytänyt, mutta se selvästi söi siiderin omenaisuutta.

6. CID, Olvi, 73 pistettä

Tiskivesimäinen ulkonäkö vähentää pisteitä. Tuoksussa on päärynää ja karkkikauppaa, mikä saa raadin epäluuloiseksi. Makeus, pyöreys ja kepeys tekevät mausta teollisen.

”Nopea elämys.”

7. Golden Vicious Apple Cider, Top Fuel, 72 pistettä

Lupaava samea, kullankeltainen ulkoasu. Tanniininen, kirpeähkö maku ei täytä lupauksia. Siideri jää tyhjäksi. Missä omena ja ”funkysuus”?

”Alisuoriutuja.”

8. Ecusson Bio Brut, 70 pistettä

Syvä kullanruskea väri, mutta luotaantyöntävä tuoksu. Liuotinmainen, steariiniin vivahtava tuoksu estää nauttimasta sinänsä hyvästä, melko tanniinisesta mausta.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa testin tulokset tästä linkistä.


Jäiden lisääminen tuoppiin pitää siiderin viileänä – ainakin jonkin aikaa. Yllä olevalla videolla nähdään IS:n testi siitä, kuinka nopeasti siideri lämpenee aurinkoisella terassilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt