Herkku, jonka aivan kuka tahansa osaa tehdä: ”Parempaa ei yksinkertaisesti ole”

Julkaistu:

Kahvipöydän herkku
Tämä kakku tai virallisemmin vanukas tehdään valmiista croisanteista.
Ruokakirjailija Mari Moilanen esittelee uudessa Taikinakirja – yhdestä taikinasta useampi herkku (Kirjapaja 2018) -leivontakirjassaan taikinoita, joista voi tehdä monenlaista tarjottavaa.

Kirja on Moilasen neljäs reseptikirja. Hän kertoo kirjan esipuheessa, että kirjan punaisena lankana on se, että muutamaa perusreseptiä muokkaamalla voi tehdä eri tilanteisiin sopivia herkkuja. Kirjassa on taikinaohjeita, joita voi käyttää niin suolaisiin, kuin makeisiinkin piirakoihin.

Moilanen vakuuttaa, että ohjeet ovat sellaisia, joissa epäonnistumisen vaaraa ei ole. Ohjeissa on myös erikseen gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

– Rakastan sellaisia varmoja reseptejä, joilla onnistuu aina, hän kirjoittaa.

Kirjassa on myös jälkiruoan ohje, jossa taikinaa ei tarvita lainkaan. Sen pohjana käytetään valmiita croisantteja.

– Venytän myös taikina-käsitettä ja kirjassa on myös ohjeita kaupan aineksilla – valmiilla pullalla, kekseillä, leivällä, Moilanen kirjoittaa.

– Koska aina ei vain jaksa tai ehdi, hän toteaa.

Croisanttivanukas on kirjassa yksi esimerkki valmiita tuotteita hyödyntävästä ohjeesta.

– Sitä parempaa ei yksinkertaisesti ole, Mari Moilanen kirjoittaa.

Croisantleipävanukas

Vuoka: ovaali uunivuoka, n. 26 cm + 20 cm

3–4 isoa croisanttia

150 g briejuustoa viipaloituna

n. 3 dl (pakaste)kirsikoita

Munamaito:

2 munaa

2 dl maitoa

400 g kondensoitua maitoa

1 tl aitoa vaniljaa jauheena

Valmistusohjeet:

Halkaise croisantit puoliksi. Aseta pohjapuolet voideltuun uunivuokaan.

Jaa päälle puolet juustosta ja ripottele pinnalle kirsikoita.

Nosta toiset croissantin puolikkaat kanneksi ja lisää loput briestä sekä kirsikoista croisanttien väleihin. Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja valuta vuokaan.

Paista 180 asteessa foliolla peitettynä ensin 25 minuuttia ja sitten ilman foliota 15–20 minuuttia.

Lähde ja resepti: Mari Moilanen, Taikinakirja - yhdestä taikinasta useampi herkku (Kirjapaja 2018)