Rosa Tauriainen kehitti kesäharjoittelussa jäätelön, joka palkittiin vuoden elintarvikkeena ja toi työpaikan

Julkaistu:

Vuoden elintarvike
Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailussa arvioitiin yli 50 tuotetta. Voitto meni alunperin opinnäytetyönä tehdylle tuotteelle.
Elintarviketeollisuusliiton Vuoden Suomalainen Elintarvike 2018 -kilpailun voittajaksi valittiin tällä viikolla Apetit Vegepops Porkkana-mango -mehujäätelö.

– Vegepops on aivan uudenlainen kotimainen tuoteinnovaatio, jossa yhdistyvät kasvisjalostajan ja jäätelötehtaan yhteistyö ja osaaminen, raati totesi perusteluissa.

Kasvissoseesta tehtyä jäätelöä kiitettiin siitä, että se lisää kasvisten syöntiä. Siinä on 41 prosenttia kasviksia ja hedelmiä, tiedotteessa kerrotaan. Porkkana-mangon lisäksi tuotetta saa porkkanan ja vadelman yhdistelmänä. Tuotteen valmistaa Froneri Finland Oy Turengin jäätelötehtaalla.

Menestyksekäs harjoittelu

Voittajatyön taustalla on elintarviketieteiden maisteri Rosa Tauriaisen, 26, työ, jonka hän kehitti ollessaan jäätelötehtaalla kesäharjoittelussa.

Tauriainen oli kaksi vuotta sitten 24-vuotias elintarviketieteen opiskelija ja kesäharjoittelussa Turengin jäätelötehtaalla. Maaseudun Tulevaisuus kertoo tuotteen kehittämisen lähteneen siitä, kun Tauriainen pääsi mukaan kehittämään Apetitille uudenlaista jäätelöä.

Rosa Tauriainen teki tuotekehittelyä opinnäytetyönään.

– Tuotetta kehitettiin vuoden verran. Sokerilla on iso merkitys jäätelön pehmeän rakenteen muodostajana. Halusimme valmistaa tuotteen ilman lisättyä sokeria ja kehitystyössä etsittiin siihen sopivaa reseptiä, Tauriainen kertoo Ilta-Sanomille.

Harjoittelu ja kehitystyön tulokset olivat menestyksekkäitä. Tauriainen on hyvä esimerkki siitä, että opiskeluaikana voi tapahtua asioita, jotka kantavat hedelmää tulevaan: kesäharjoittelun tulos poiki Rosa Tauriaiselle työpaikan, tuote pääsi markkinoille ja tällä viikolla se sai palkinnon.

– Erityisen iloinen ja kiitollinen olen siitä, että elintarvikealalla on toimijoita, jotka haluavat tarjota mahdollisuuksia työelämään siirtymässä oleville opiskelijoille, Rosa Tauriainen sanoo.


Kilpailussa yli 50 tuotetta

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2018 -kilpailun finaalissa oli kahdeksan kotimaista, uutta elintarviketta. Kilpailuun osallistui yhteensä 51 Suomessa kehitettyä ja valmistettua tuotetta.

– Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailua on käyty jo 30 vuoden ajan. Taso oli jälleen korkea. Kilpailuun lähetetyissä tuotteissa heijastuvat ruokatrendit, kuluttajien toiveet, tuotekehityksen huippuosaaminen sekä vastuullisuus, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kertoi.

Kunniamaininnan saivat Kala-Lapin Lapin Lumous kylmäsavutartar ja Snellmanin Lihanjalostuksen Superior Kinkku.

Finaalissa kilpailivat myös Fazer Sirkkaleipä, Myllärin Omenatarhan Granola, Ilo Hummus Härkäpapu, Valio Luomu jogurttinen tuorepuuro 175g omena-kaneli-kaura laktoositon ja Berrypicker vadelma+puolukka täysjyvämuro.

Kilpailun raatiin kuuluivat puheenjohtajana toiminut kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari, SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksa, Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, keittiömestari Hans Välimäki sekä Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja.

Viime vuonna vuoden elintarvikkeen palkinnon sai Gold&Green Foods Nyhtökaura nude.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt