Ajankohtaista

Grillauksen Suomen mestari paljastaa voittoreseptinsä – kokeile ainakin järjettömän herkullista tapaa valmistaa varhaisperunat

Julkaistu:

Grillikesä
Grillauksen Suomen mestari Kimmo Pusa aloittaa grillikautensa makkaranpaistolla. Hän esittelee nyt SM-finaalissa tekemiensä lohen ja karitsan reseptit.
Lisäksi Pusa loihti IS:lle upouudet grilliburgerin ja kasvisaterian reseptit. Näillä pärjää pitkälle kesään!

Kun on osaamista, ei tarvitse ottaa paineita. Grillauksen Suomen mestari 2017 Kimmo Pusa ei löytänyt lähikaupoistaan karitsaa siinä muodossa, jota hän käytti SM-finaalissa. Niinpä hän soveltaa.

Karitsan paahtopaistin Pusa otti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.

– Käytän mieluiten karitsan niskaa, mutta paahtopaistikin on hyvää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pusa on virittänyt grillin kotipihalleen Renkoon, Hämeenlinnan lähistölle. Hän on valmistellut tämänpäiväistä sessiota osin jo edellispäivänä.

– Esimerkiksi palsternakasta, johon olen laittanut misotahnaa, tulee mahtava maku.

Viime kesän grillauksen SM-kisoihin Pusa lähti osin vitsinä.

– Aloimme heittää perheen kesken läppää, että pitäisikö mennä voittamaan kymppitonni.

Oman elämänsä grillimestarit

Puoliso Anna-Kaisa Pusa sanoo, että pariskunnan kaveritkin tiesivät voitonnälästä jo siinä vaiheessa, kun Lahden osakilpailu lähestyi. Lidl-ruokakauppaketjun järjestämään SM-kisaan osallistui 150 oman elämänsä grillimestaria.

– Olin pidempi aika sitten pari kertaa myös pallogrillauksen SM-kisoissa. Kollegani Matti Jämsénin kanssa treenasimme parikisaan meidän pihalla ja tulimme toiseksi, Kimmo Pusa muistelee.

Grillimaisterikisa järjestettiin viime vuonna seitsemännen kerran. Vuodesta 2015 saakka kiertue on saanut nimittää itseään Suomen mestaruus -kisaksi.

Tuomareina ovat ammattikokit. Vain kerran, kesällä 2014, voittaja on ollut nainen.

– Kotioloissa grillaaminen on ollut perinteisesti miesten hommaa, joten ehkä se näkyy kisoissakin, Kimmo Pusa arvioi.

Pusa työskentelee kokkina Helsingin Jätkäsaaren Clarion-hotellissa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Havis Amandassa, Hilton Strandissa sekä Viking Linella ja Spisestedet Feinschmecker -ravintolassa Oslossa.


”Tule, siellä on paljon tyttöjä”

Ammatinvalinta ei ollut Pusalle itsestäänselvyys. Hän muutti kotikaupungistaan Imatrasta Helsinkiin 18-vuotiaana ja aloitti opinnit ravintolakoulu Perhossa.

– Kaverit houkuttelivat minua kokkilinjalle. He sanoivat, että tule, siellä on paljon tyttöjä, Pusa kertoo.

Hän ja nykyinen Olo-ravintolan luova johtaja Jari Vesivalo aloittivat kokkaamisen ollessaan lapsia. He tekivät taikinoita, jotka söivät itse.

– Suklaatryffelimme meinasivat epäonnistua aina, ja siskoni hermostui, kun pakastimemme alkoi olla tryffeleitä täynnä, Pusa muistelee.

Tänään hän saa osansa lasten vilpittömästä palautteesta. Isä on antanut Hildalle, 4, luvan maistaa karitsaa jo ennen varsinaista ruokailua. Lapsi nyrpistää nenäänsä karitsan chilisyydelle.

– Sinun burgerit ja äidin lasagne ovat parempia, Hilda sanoo.

Pusa muistaa olleensa lapsena Hildan tavoin kriittinen.

– Vaikka vanhempani ovat loistavia kokkeja, istuin harva se päivä Jarin (Vesivalo) äidin ruokapöydässä. Marjatta oli mielestäni kaikista paras kotikokki.

Kevään ensimmäinen makkara

Pusan grillikausi alkaa aina saman, lapsuudesta tutun kaavan mukaan.

– Kevään ensimmäinen makkarani on osastoa Camping, erittäin tummana paahtona. Campingin kanssa haluan mietoa Turun Sinappia.

Välillä Pusa hifistelee.

– Pidän lammas, hirvi- ja peuramakkaroista. Muillekin suosittelen esimerkiksi Lidlin lammasmakkaraa ja Wigrenin makkaroita.

Pusa viettää paljon aikaa junioreidensa jääkiekko- ja jalkapalloharrastusten parissa.

Niidenkin yhteydessä makkara toimii.

– Kaikki peruskiekurat maistuvat hyvältä varsinkin ulkona talvella.


Grillattu merilohi (4 annosta)

Ainekset

noin 800 gramman suomustettu nahallinen lohifilee

10-prosenttinen suolaliemi

Tee suolaliemi edellisenä päivänä. Mittaa kattilaan litra vettä ja desilitra suolaa. Kiehauta niin, että suola liukenee hyvin, älä kuitenkaan keitä kasaan. Jäähdytä.

Leikkaa lohifileestä 200 gramman paloja. Upota lohenpalat kylmään suolaliemeen tunniksi.

Kuivaa fileet ja grillaa kuumassa grillissä nahkapuoli ensin, nelisen minuuttia per puoli (niin, että lohi jää sisältä punertavaksi).

Kalan lisäkkeeksi sopii mainiosti oheisen kasvisruokareseptin grillattu palsternakka, kukkakaali ja marinoidut porkkanat.

Kasvikset gremolata-kastikkeella (4 annosta)

Ainekset

n. 500 g palsternakkaa

n. 500 g kukkakaalia

n. 400 g porkkanaa

50–100 g misotahnaa (soijapapu)

Gremolata

1,5 dl oliiviöljyä

1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu

2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

2–3 valkosipulin kynttä

n. 1 rkl hunajaa

n. 1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

0,5–1 dl kapriksia

Pese sitruuna huolellisesti. Aja muut ainesosat paitsi kaprikset tehosekoittimessa tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää lopuksi kaprikset.

Liemi

1 osaa etikkaa

2 osaa sokeria

3 osaa vettä

Esim. 1 dl etikkaa, 2 dl sokeria, 3 dl vettä

Marinoi porkkanat jo edellisenä päivänä. Leikkaa porkkanat pitkittäin paperinohuiksi viipaleiksi. Laita liemen ainekset kattilaan ja kiehauta, kaada kuumana porkkanoiden päälle ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.

Grillikasvisten valmistus: Kuori palsternakat ja leikkaa pitkittäin lohkoiksi, kaikkiaan noin 6–8 osaan. Hiero misotahnaa pintaan ja kypsennä 180-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, pitää jäädä puolikovaksi.

Leikkaa kukkakaali viipaleiksi (kokonaisesta sentin paksuisia viipaleita). Grillaa kukkakaali, mausta suolalla ja mustapippurilla sekä penslaa sulatetulla voilla. Grillaa myös palsternakka (ei tarvitse enää erikseen maustaa).

Sekoita gremolata-kastike ja porkkanat, joista on liemi valutettu pois.

Kokoa annos siten, että asetat lautaselle ensin kukkakaaliviipaleen, päälle palsternakat ja sitten marinoidut porkkanat.

Koristele tuoreilla yrteillä, esimerkiksi korianterilla tai basilikalla.


Grillattu karitsan ulkofilee pähkinöillä kuorrutettuna (4 annosta)

Ainekset

n. 800 g karitsan ulkofileetä (kalvot poistettu)

suolaa

mustapippuria

100 g sokeroituja ja suolattuja paahdettuja pähkinöitä (esim. hassel, cashew tai mantelit, myös valmiiksi karamellisoidut pähkinät ja mantelit ovat ok)

1 puntti tuoretta korianteria

1 palko tuoretta chiliä

Murskaa pähkinät, leikkaa korianterin lehdet ja chili suikaleiksi, sekoita.

Grillaa karitsat kuumassa grillissä kahden-kolmen minuutin ajan per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöritä pähkinäseoksessa ja anna vetäytyä lämpimässä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Lisäkkeeksi sopivat esimerkiksi grillissä paahdetut ja chimichurrissa pyöräytetyt perunat, grillattu misopalsternakka ja raikas salaatti, kuten fetasalaatti.

Perunat

Ainekset

syöjien mukaan sopiva määrä varhaisperunoita

oliiviöljyä

suolaa

Pyöritä kuoripäällisiä perunoita oliiviöljyssä, suolaa. Paahda 180-asteisessa uunissa kypsiksi, mutta niin, että jäävät hieman kovahkoiksi.

Jäähdytä ja puolita. Sen jälkeen grillaa ja pyöritä chimichurrissa juuri ennen tarjoilua.


Chimichurri

Ainekset

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl valkoviinietikkaa

2 valkosipulin kynttä pilkottuna

1 tl suolaa

2 tl sokeria

3 kevätsipulia pilkottuna

1 chilipalko pilkottuna

1 puntti korianteria pilkottuna

1 puntti lehtipersiljaa pilkottuna

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi kastikkeeksi.

Karamellisoidut pähkinät tai mantelit

250 gr hassel- tai cashewpähkinöitä tai manteleita

1 kananmunan valkuainen

1 rkl vettä

0,5 dl sokeria

0,5 dl muscovadosokeria

1,5 tl suolaa

Lämmitä uuni 150-asteiseksi.

Sekoita vesi ja kananmunan valkuainen. Vatkaa löysäksi vaahdoksi, sekoita pähkinöihin. Sekoita sokerit ja suola ja pyöritä pähkinöihin kauttaaltaan.

Levitä pähkinät leivinpaperille ja paahda uunissa välillä sekoitellen noin 35 minuuttia.

Pähkinät ovat valmiita, kun sokeri ja pähkinät ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Bursa (4 annosta)

Ainekset

4 briossisämpylää

600–800 g naudan jauhelihaa

puntti romainesalaattia

marinoitua punasipulia

chilimajoneesia

pihvitomaattia

limen mehua

sokeria

mustapippuria

Pyöritä jauhelihasta 150–200 gramman palloja, taputtele pihveiksi (ei saa laittaa jatkeaineita). Tee chilimajoneesi (tai käytä valmista majoneesia), pilko joukkoon tuoretta chiliä maun mukaan, mausta ripauksella sokeria, mustapippuria ja limen mehua.

Grillaa pihvit haluttuun kypsyyteen, mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa myös sämpylät.

Kokoa burgerit niin, että laitat majoneesia sekä pohjaan että kanteen. Täytä järjestyksessä salaatti, punasipuli, tomaattiviipale, pihvi ja kansi.

Marinoitu punasipuli

Ainekset

2 punasipulia ohuina renkaina

0,5 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa

2 dl rypsiöljyä

0,5 dl sokeria

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

Sekoita marinadi ja kaada sipuleiden päälle. Marinoi noin vuorokauden ajan. Valuta ennen käyttöä.

Briossisämpylät (6–8 kpl)

Ainekset

1 dl täysmaitoa

5 dl vehnäjauhoja

100 gr voita

2 kpl kananmunia (+ 1 muna voiteluun)

25 g tuorehiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Pehmitä voi huoneenlämmössä. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää kaksi munaa. Lisää jauhot ja loppuvaiheessa voi. Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia. Pidä taikina peitettynä jääkaapissa yön yli.

Leivo sämpylöiksi niin, että kohotat liinan alla tunnin ennen paistamista. Voitele kananmunalla ja paista kahdessasadassa asteessa 12–15 minuuttia.

Halutessasi voit käyttää myös valmiita briossisämpylöitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

    2. 2

      Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

    3. 3

      Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

    4. 4

      Hurja laskelma: lapsesta voi tehdä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät – ”Vaurastuminen mahdollista aivan kaikille”

    5. 5

      Unohda Fort Knox, tältä näyttää 250 miljardia dollaria kultaharkkoina – IS vieraili maailman suurimmassa kultaholvissa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

    2. 2

      Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

    3. 3

      Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

    4. 4

      Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

    5. 5

      Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

    2. 2

      Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

    3. 3

      Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

    4. 4

      Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

    5. 5

      Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

    6. Näytä lisää