Ajankohtaista

Nerokas pussikikka pallogrillin sytytykseen ja ohje, jonka avulla yksi hiilipussi riittää jopa kymmeniin grillauksiin

Julkaistu:

Grillikesä
Sytytysnesteitä ei tarvita ja yksi hiilipussi riittää jopa kymmeniin grillauksiin. Näillä neljällä ohjeella sinusta tulee hiiligrillauksen mestari.
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta hiiligrillaus?

Yhdelle se tarkoittaa savuavaa hiilikasaa, joka ei syty millään. Toisen mielessä se yhdistyy kesäillassa leijuvaan tympeään sytytysnesteen hajuun ja niin ikään sytytysnesteeltä maistuvaan kärähtäneeseen makkaraan.

Kolmannelle hiiligrillaus on ryöstöretken synonyymi, sillä yhden ainoan aterian teossa saattaa palaa useiden eurojen edestä kalliita hiiliä.

Nämä kaikki kärsimykset ja ennakkoluulot ovat turhia. Oikeasti hiiligrillaus on helppoa, halpaa ja hajutonta – eikä edes hidasta!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näillä neljällä yksinkertaisella ohjeella sinustakin tulee hiiligrillauksen taitaja.

1. Valitse grilli oikein

Hiiligrillejä saa ostettua halvimmillaan 20–30 eurolla. Aivan halvinta korkeajalkaista pallogrilliä ei kannata kuitenkaan ostaa, sillä ne heiluvat huterina jo uutuuttaan eivätkä kestä ehjinä edes yhtä kesää.

Nykyisin markkinoilla on noin 30–60 euron pieniä lyhytjalkaisia pallogrillejä, jotka on valmistettu hieman tukevammasta materiaalista. Pikkupallot ovat käteviä retkimalleja, sillä grillin voi kantaa mukana vaikka piknikille. Tällaista grilliä voi hyvin käyttää myös omassa puutarhassa pienen perheen perusgrillinä.

Pikkugrillillä pystyy valmistamaan aterian 1–4 hengelle. Tärkeintä on ostaa grilli, jonka pystyy grillauksen jälkeen sulkemaan täysin ilmatiiviiksi.

Useimmissa pikkugrilleissä grillikuvun pohja on täysin umpinainen ja hiiliä poltetaan kuvun sisällä olevassa erillisessä hiilikipossa, jonka alta ilma kiertää. Onkin tärkeää tarkistaa, että sisäinen hiilikippo on riittävän iso, jotta sinne mahtuu edes muutaman litran verran hiiliä.

Näin hiiliä kuluu vähemmän

Kun grillaus on päättynyt, grillin voi sulkea ilmatiiviiksi. Kansi vain päälle ja kannen reunalukot ja ilmareiät kiinni, niin hiilten palamisprosessi loppuu hapettomassa tilassa nopeasti.

Yksi hiilipussi riittää tällä konstilla jopa kymmeniin grillauskertoihin. Kun grilli sytytetään seuraavan kerran, siellä odottaa pesämunana jo vanha hiilikasa. Hämmästyt, kuinka vähän hiiliä itse asiassa kuluikaan edellisen grillauksen aikana.

Uusia hiiliä täytyy lisätä sytyttämisen yhteydessä vain muutama kappale, ja jälleen on uusi hehku valmiina.

2. Panosta hiiliin

Hyviin hiiliin kannattaa panostaa. Muutaman euron lisäsatsauksella saat hiilet, jotka syttyvät helposti, palavat hyvin, antavat kunnon lämmön ja ovat käytössä riittoisia.

Edullisimmat huoltoasemien myymät pienet hiilipussit ovat harvoin hyviä. Ne saattavat olla täynnä pienikokoista ja jopa kostealta vaikuttavaa hiilisilppua, joka syttyy ja palaa huonosti. Seurauksena on vain savuttavaa kitumista pitkän aikaa ennen kuin hiilet syttyvät kunnolla.

Kunnon lehtipuuhiilet ovat parhaita ja riittoisimpia, vaikka yhden pussin hinta voi vaikuttaa kalliilta. Lehtipuuhiilet ovat useimmiten kooltaan hieman isompia, joten ne syttyvät hyvin: iso rakenne jättää niiden väliin sopivat ilmaraot, jotta tuli tarttuu hiiliin hyvin. Niissä on myös hyvä lämpöarvo ja ne ovat jo lähtökohtaisesti kuivia.

3. Sytytä oikein

Hyvien hiilten sytyttämiseen ei tarvita keinotekoista sytytysnestettä tai sytytyspalaa. Ilman niitä miellyttävä grillauskokemus on taattu herkkänenäisimmillekin.

Pahimmillaan sytytysnesteen ällöttävä haju jää leijumaan koko grillauksen ajaksi grillipaikan ympärille. Haju tarttuu väistämättä myös ruokaan tai ainakin vaikuttaa ruokailukokemukseen ikävästi.

Yksinkertaisin tapa sytyttää lehtipuuhiilet on repäistä grillihiilten pakkauspussista reilun kokoinen pala ja käyttää sitä sytykkeenä.

Grillin pohjalle pannaan ensin muutamia hiiliä. Hiilipussista repäisty paperi taitellaan lomaan. Sen jälkeen kasataan paperinpalan ympärille ja päälle pieni hiilikeko pyramidin tapaan. Paperinpala sytytetään tulitikulla tai pitkävartisella sytkärillä. Sitten odotellaan muutama minuutti. Jos on tuulinen ilma, grillin kannen voi asetella tässä vaiheessa grillin reunalle tuulensuojaksi.

Kun tuli on tarttunut hiiliin jonkin verran, palamiselle voi antaa vauhtia puhaltamalla tai leyhyttelemällä hiilille ilmaa. Tarkoitukseen käy mikä tahansa ”leyhyke”: sanomalehti, grillin oma kansi, kärpäslätkä tai varta vasten grillaukseen tarkoitettu grilliviuhka.

Kaikkein tehokkain luomusytyke on pala koivuntuohta. Hiilet syttyvät takuuvarmasti ja jo muutaman minuutin kuluttua grilli alkaa hehkua punaisena.

Haisevia sytytysnesteitä ei kannata käyttää ikinä, sillä se vie kaiken tunnelman pahimmillaan myös naapureilta, joiden nenään sytytysnesteen hajupilvi lentää. Mainosten mukaan on olemassa myös hajuttomia sytytysnesteitä ja -paloja. Herkkänenäisen mielestä nekään eivät ole täysin hajuttomia, joten niidenkin käyttöä kannattaa välttää.

4. Grillaa tarkasti: nerokas perunakikka!

Kun hiilet ovat syttyneet, alkulämpöön voi panna muhimaan esimerkiksi folioon käärittyjä raakoja perunanlohkoja. Hiillos muhii samalla valmiiksi ja jo noin kymmenen minuutin kuluttua grillissä on sellainen pöhinä, että se sopii vihanneksille, kalalle tai makkaralle. Kanan ja lihan grillaus vaatii voimakkaamman lämmön, joten niitä varten hiillos on riittävän kuuma yleensä vasta noin 15 minuutin kuluttua sytyttämisestä.

Ole tarkkana hiilille tippuvan rasvan kanssa, sillä se voimistaa hiilten palamista. Siirrä makkarat aivan grillin reunoille tai grillaa kala tarttumattomassa halsterissa hieman grillitason yläpuolella, sillä lempeä lämpö antaa parhaan tuloksen.

Talven jäljiltä grillaustaidot ja tuntuma ruokien vaatimaan kypsennysaikaan ovat alkukesästä aina hukassa, mutta siitä ei kannata hermostua.

Venäläistä blinisanontaa mukaillen: ensimmäinen makkara kärähtää aina.

Näin sytytät hiiligrillin ilman sytytysnestettä – 5 askelta:

Ota kantaa

Oletko jo avannut grillikauden?

Kyllä, aikoja sitten! 75% Vielä ei ole ollut tilaisuutta 25%
Ääniä yhteensä 4775

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt