Ajankohtaista

Amerikkaissivusto: Näitä ”uniikkeja” ruokia kannattaa maistaa Suomessa – suosituslistalla on eines, jota ei kouluissakaan enää juuri tarjota

Julkaistu:

Perinneruoat
Vaikka ruokakulttuurit eri Pohjoismaissa ovat lähentyneet toisiaan, suomalaisiksi erikoisuuksiksi voidaan vielä nostaa joitakin tuotteita.
Amerikkalainen matkailusivusto Atlas Obscura listaa kiinnostavia reissukohteita ja vinkkejä ympäri maailmaa. Suomesta sivusto mainitsee näkemisen arvoisiksi paikoiksi muun muassa Kemin lumilinnan, Saariselällä sijaitsevan Kakslauttanen-hotellin, Helsingin keskustassa sijaitsevat Hiljaisuuden kappelin sekä Temppeliaukion kirkon, sekä upeista tiloistaan tunnetun Kansalliskirjaston.

Sivusto nostaa esiin myös ruokia, joita Suomessa reissaavien kannattaa kokeilla. Atlas Obscuran ruokasuosituksista kertoi aiemmin Rantapallo.

Osan voi arvata heti: mämmi ja kalakukko saattavat olla ruokia, joita vastaavia ei välttämättä tule aivan heti muualla vastaan. Lisäksi listalla on tuote, jota harva suomalainen kokee varsinaiseksi ruoaksi: pakurikääpä.

Erikoisin suositus on einesveriletut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä suomalaisruoat amerikkalaissivusto listaa uniikeiksi herkuiksi:

1. Saunamakkara

Saunamakkaraa on saatettu valmistaa muun muassa käärimällä makkarat folioon ja lämmittämällä ne suoraan kiuaskivien päällä. Se ei ole paloturvallisuuden kannalta hyvä ratkaisu, vaan turvallinen tapa on käyttää tarkoitukseen suunniteltua pannua.

Amerikkalaissivusto näkee saunamakkaran paistamisessa koomisia piirteitä:

– Kun itse ”sihiset” kuumassa löylyssä, myös illallisesi valmistuu samaan aikaan samassa tilassa, sivusto kirjoittaa.

Atlas Obscura mainitsee, että suomalaiset nauttivat saunamakkaransa sinapin kanssa ja ruoka huuhdellaan alas kaljalla.


2. Mämmi

Mämmi jakaa myös suomalaisia, joten ei ole kovinkaan erikoista, että se nostetaan kerta toisensa jälkeen oudoksi suomalaisruoaksi. Sitä voi parantaa sokerilla ja kermalla, Atlas Obscura kertoo.


3. Tervapastillit

Amerikkalaissivusto kertoo suomalaisen sananlaskun julistavan, että ”jos sauna, viina ja terva eivät auta, niin tauti on kuolemaksi”. Sivustolla kerrotaan lisäksi, että ”suomalaiset ovat maustaneet tervalla myös jäätelöä, alkoholia, purkkaa ja limua”.

Tervapastillit ja salmiakki ovatkin yleisiä tuotteita, joita maistatetaan ulkomaisille vieraille ”Suomen erikoisuutena”.


3. Mignon-muna

Kansainvälinen ruokasivusto Munchies kirjoitti Mignon-munasta ylistävästi maaliskuussa 2018: ”Kaikki suklaamunat ovat roskaa – paitsi tämä.”

Myös Atlas Obscura kehuu munan nougat-täytettä vertaamalla sitä Nutellaan ja vinkkaa, että kuoren saa helpommin kuorittua, jos sitä pitää hetken pakastimessa.


4. Kalakukko

Atlas Obscura mainitsee, että ”myös modernit suomalaiset nauttivat tästä ruoasta”, mutta kalakukko on suosittua lähinnä Savossa.


4. Veriletut

Ainakin ennen 2000-lukua koulunsa käyneet muistavat veriletut kouluruokana. Nykyään niitä ei enää kouluissa tarjoilla, mutta ne eivät ole silti unohtuneet täysin, sillä verilettuja löytyy yhä eineshyllystä. Nuoremmille sukupolville veriletut voivat olla jo vieraita, selvisi Ilta-Sanomien viime vuonna toteuttamassa testissä, jossa teinit arvioivat eineslettuja.

Veriohukaiset eivät saaneet nuorilta hyviä arvioita.

Atlas Obscura kertoo verilettujen historian liittyvän entisaikojen tapoihin: riistasta ei jätetty mitään käyttämättä, sivusto kertoo. Sivusto kertoo, että veriohukaiset ovat todennäköisesti suomalaista alkuperää, mutta ne ovat olleet suosittuja myös Ruotsissa ja Norjassa.

Veri toimii letuissa ”kananmunan korvaajana”, sivusto kirjoittaa. Sivusto suosittelee matkailijoita kokeilemaan nimenomaan einesversioita, mikä voi suomalaisen korvaan kuulostaa todella kummalliselta.


5. Nahkiaiset

– Ensi näkemältä nahkiaiset näyttävät enemmän hirviöiltä kuin aterialta, Atlas Obscura kirjoittaa.

Nahkiainen ei olekaan varsinainen kala, muun muassa Luontoportti.com-sivusto kirjoittaa, vaan se ”kuuluu leuattomien yläluokkaan ja on varsin kaukaista sukua muille kaloille”. Vertaus hirviöön ei ole ehkä täysin liioiteltu, sillä Kotkan Maretariumin sivuilla kerrotaan, että esimerkiksi meressä elävät nahkiaiset kiinnittyvät toisiin kaloihin ja raastavat suullaan elävänkin kalan lihaa.

Suomessa nahkiaisia tavataan Etelä-Suomen järvissä.

Atlas Obscura mainitsee, että nahkiaiset ovat olleet herkkua myös muualla maailmassa satojen, jopa tuhansien vuosien ajan.

Suomen lisäksi ne ovat suosittuja myös Portugalissa, Espanjassa ja Ranskassa, sivusto kertoo. Atlas Obscuran mukaan lajia tavataan myös Pohjois-Amerikassa, mutta siellä niitä ei juuri pidetä ravintona, vaan enemmänkin loisina.


6. Pakurikääpä

Pakurikääpä on tuskin monille suomalaisille kovin tuttu tuote, mutta jostain syystä Atlas Obscura nostaa sen yhdeksi Suomen erikoisuuksista. Sitä on ennen käytetty lähinnä vain lääkitsemisessä, esimerkiksi teessä.

Sivusto mainitsee kuitenkin, että pakurikäävän lääkinnällisiin voimiin on uskottu myös muualla Skandinaviassa, Venäjällä ja Baltian alueella.


Lähde: Atlasobscura.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt