Ajankohtaista

Tuulihattukakku ja lounas kuin suoraan Pariisista: Mama, ole hyvä!

Julkaistu:

Elämän makuja
Äiti jos kuka ansaitsee lounaan, jonka eteen on nähty vaivaa.
Tämä äitienpäivän ateria ei synny hetkessä, mutta maku palkitsee.

Hain inspiraatiota ranskalaisen keittiön klassikoihin Pariisista. Purjo on ihanan makeaa herkkua, kun sen hauduttaa uunissa juustokastikkeessa.

Vasikanlihakastike on ranskalaisten rakkain ruoka – ja syystä. Jälkiruoaksi sopii Paris-Brest, pähkinäinen tuulihattukakku. Aloita valmistelut jo edellispäivänä!


Maapähkinäinen Paris-Brest-kakku

2,5 dl vettä
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

100 g suolaamatonta voita

hyppysellinen suolaa

4,5 dl vehnäjauhoja

4 kananmunaa

1,5 dl mantelilastuja

200 g voita

1,5 dl sokeria

2 rkl vettä

5 munankeltuaista

2 rkl maapähkinävoita

tomusokeria viimeistelyyn

Huom! Tarvitset paistomittarin sokerin lämpötilan mittaamiseen.

Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Mittaa vesi ja voi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää suola.

Kiehauta vesi, kunnes voi on sulanut. Kaada jauhot kerralla joukkoon ja sekoita reippaasti puukauhalla, kunnes taikinasta tulee sileäpintainen pallo.

Kumoa kulhoon ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen, kunnes muodostuu tasainen kiinteä taikina. Lusikoi se pursottimeen, jossa on 2 senttimetrin reikä.

Tämä onnistuu myös pakastepussin avulla, leikkaamalla sen kulmaan reikä juuri ennen pursottamista. Erottele kananmunankeltuainen kippoon voitelua varten.

Aseta leivinpaperi viileälle uunipellille. Pursota taikinasta noin 25–30 senttimetriä läpimitaltaan oleva ympyrä.

Pursota sen sisäpuolelle toinen ympyrä ja näiden kahden päälle kolmas.

Voitele pinta hellästi munankeltuaisella ja ripottele päälle mantelilastuja.

Nosta uuniin 30–35 minuutiksi, kunnes tuulihattutaikinan pinta on kauniin kultainen ja se tuntuu kiinteältä.

Tuulihattu säilyy yön yli huoneenlämmössä. Sen on hyväkin hieman kuivahtaa ja jäähtyä kunnolla.

Valmista kreemi. Ota voi ajoissa pehmenemään ja leikkaa määrä pieniksi kuutioiksi.

Voin tulee olla niin pehmeää, että liiskaantuu sormilla painaessa mutta on vielä selkeinä kuutioina. Erottele keltuaiset kulhoon ja ota vatkain ja voi sekä maapähkinävoi valmiiksi kulhon viereen. Riko keltuaisten rakenne lyhyesti vatkaamalla.

Mittaa sokeri pienehköön paksupohjaiseen kattilaan ja lisää vesi.

Kuumenna sokeri, kunnes se on 115-asteista, kirkasta, nestemäistä ja kuplii pieniä kuplia.

Jos sokeri kiteytyy, se on mennyt yli. Kaada kiehuva siirappi ohuena nauhana keltuaisten joukkoon samalla vatkaten. Kun seos on haalennut kädenlämpöiseksi, lisää voikuutiot yksi kerrallaan.

Lisää seuraava vasta, kun edellinen on sekoittunut täydellisesti. Pikkuhiljaa kreemi paksuuntuu. Kun viimeinen voipala on sekoittunut, vatkaa vielä vähän aikaa.

Lisää sitten maapähkinävoi ja vatkaa se tasaisesti kreemin joukkoon. Lusikoi kreemi pursottimeen ja laita puoleksi tunniksi (tai yön yli) jääkaappiin.

Leikkaa tuulihattukakusta kansi pois terävällä veitsellä. Pursota tai lusikoi kreemiä pohjan päälle ja laita hattu päälle. Koristele tomusokerilla. Täyttäminen kannattaa tehdä vain vähän ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 90 minuuttia

Annoksia: 6



Haudutettu purjo

50 g voita

1 dl jauhoja

6 dl maitoa

1 tl suola

0,5 tl mustapippuria

1 dl mustaleima-emmental-raastetta

4 nuorta purjoa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.

Mittaa joukkoon jauhot ja vispaa tasaiseksi seokseksi.

Kaada maito kattilaan kahdessa erässä, antaen maidon saostua välillä. Kuumenna seosta, kunnes se selkeästi paksuuntuu.

Mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut joukkoon. Nosta kattila liedeltä. (Tähän vaiheeseen saakka voit tehdä jo edellisenä päivänä.)

Leikkaa purjot niin, että vihreitä lehtiä jää noin 5 senttimetriä, ja kannat pois.

Kuori yksi tai kaksi lehtikerrosta, riippuen niiden kunnosta, ja huuhtele purjot huolella, jotta mahdolliset hiekanjyvät poistuvat väleistä.

Aseta purjot uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Nosta uuniin noin 35 minuutiksi, kunnes purjot tuntuvat pehmeiltä ja kastike on saanut hieman väriä.

Valmistusaika: 15 + 35 minuuttia

Annoksia: 4



Blanquette de veau eli vasikanlihakastike

1 kg vasikan kulmapaistia

5 porkkana

1 sipuli

6 valkosipulinkynttä

3 kokonaista kuivattua neilikkaa

2 l kylmää vettä

4 oksaa lehtipersiljaa

4 oksaa timjamia

3 oksaa kirveliä

2 laakerinlehteä

20 kokonaista mustapippuria

0,5 rkl suolaa

50 g voita

1 dl jauhoja

1 dl kermaa

1 keltuainen

1 dl hillosipuleita

Ota lihat huoneenlämpöön ja leikkaa ne poikkisyin noin 5 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.

Kuori ja leikkaa porkkanat kolmeen osaan ja sipulit puoliksi.

Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella (ei tarvitse kuoria). Paina neilikat sipulinpuolikkaaseen.

Nosta huoneenlämpöiset lihat suureen kannelliseen kattilaan ja kaada päälle 2 litraa kylmää vettä. Kiehauta lihoja, kunnes pintaan muodostuu vaahto.

Lusikoi kaikki vaahto pois pinnalta. Lisää kasvikset, valkosipulit, yrtit, mustapippurit ja suola.

Laita kansi päälle ja keitä hiljaisella tulella 2 tuntia. Kaada liemi talteen siivilän läpi. Nosta siivilästä talteen lihat ja porkkanat.

Valmista kastike.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää jauhot ja sekoita, kunnes voi on imeytynyt jauhoihin.

Kaada joukkoon litra lientä (jos lientä jää yli, se kannattaa pakastaa) ja anna kiehahtaa hiljaisella koko ajan sekoitellen, kunnes liemi on saostunut.

Nosta liedeltä. (Tähän saakka voit tehdä jo edellisenä päivänä. Lihat kannattaa säilyttää jääkaapissa ylijääneessä liemessä.)

Sekoita kerma ja keltuainen haarukalla vispaten omassa kulhossaan. Kaada kuuman kastikkeen joukkoon, samalla vispaten. Tarkista suolan määrä.

Nosta lihat ja porkkanat sekä hillosipulit kastikkeeseen ja lämmitä miedolla lämmöllä. Tarjoa valkoisen riisin kera.

Valmistusaika: 3 tuntia

Annoksia: 4 (annosmäärää voi lisätä lisäämällä vain lihan määrää)



Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

    2. 2

      Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

    3. 3

      Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

    4. 4

      Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

    5. 5

      Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

    2. 2

      Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

    3. 3

      Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

    4. 4

      Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

    5. 5

      Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

    2. 2

      Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

    3. 3

      Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

    4. 4

      Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

    5. 5

      Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

    6. Näytä lisää