Kuohuviinit testattiin: Alle kympin kuohari yllätti - ”Klassikko vappujuomaksi”

Viiniseuran väki hämmentyi myös testissä olleesta alkoholittomasta vaihtoehdosta.

25.4.2018 18:50

IS:n eurooppalaisten kuohuviinien sokkotestin voittajaksi selviytyi lähes yksimielisesti italialainen Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacorta Brut.

Kakkoseksi yltänyt cava sen sijaan yllätti. Jaume Serra Brut oli erityisesti raadin naisjäsenten suosikki.

– Kepeä, miellyttävä, hyvä peruskuohari. Klassikko vappujuomaksi seurueelle puistoon, sitä luonnehdittiin.

Voittajaviini oli testin hintavin (30,28 euroa) ja kakkonen taas edullisin (8,98 euroa).

– Hyvä suutuntuma, pirteästi kupliva, hyvä mousse ja hedelmä. Yleisvaikutelmaltaan tasapainoinen, raati arvioi voittajaa.

Kuohuviinien testaajat vasemmasta etureunasta kiertäen pöydän: Kaj Sundström, Sisko Kärki, Pertti Kangas, Samuli Jalkanen, Taina Nurmos ja Sini Pihlajakoski.

Maistelun jumbosijalle jäi testiin yllätyksenä otettu ranskalainen alkoholiton kuohuviini, Richard Juhlin Non-alcoholic Sparkling Blanc de Blancs, jota raati arvioi tyhjentävästi sanoilla ”märkä villasukka”, ”itäeurooppalainen” ja hämmentävä”.

Alkoholiton vaihtoehto ei hämännyt Oulun Munskänkarna -viiniseuran jäseniä. Raadin mielestä se oli ainoa juoma, joka voisi vappujuhlissa jäädä jopa juomatta.

– Tuhti tuoksu ja outo maku. En suosittelisi kenellekään, saattaisi jopa jäädä kokonaan juomatta, testiryhmä totesi huonoimmat pisteet keränneestä kuohuviinistä.

Parhaaksi valittiin melkein yksimielisesti laadukas italialainen, Lombardiassa valmistettava vastine samppanjalle.

Asiantuntijaraadille tarjoiltiin kahdeksan eri kuohuviiniä jäähdytettyinä ja etiketit peitettyinä.

– Voittaja on hedelmäinen ja tasapainoinen. Juhlinin kuohuviini taas on Alkon alkoholittoman valikoiman viinimäisin, erinomainen vaihtoehto alkoholitonta etsivälle. Herättää keskustelua seurueessa, kommentoi makutestin tulosta IS-testiä isännöinyt Koivurannan kahvilan yrittäjä Kaj Sundström.

Alkoholittomien kuohuviinien suosio on noussut tasaisesti Suomessa. Tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta kertoo, että valikoimassa on yli 30 erilaista alkoholitonta kuohuviiniä.

Suomalaiset suosivat juhlajuomissaan edelleen espanjalaista cavaa. Italialainen prosecco on kuitenkin kasvattanut suosiotaan. Kuohuvien ostosten hintahaarukka on 10–13 eurossa.

– Espanjalaisten kuplivien litramääräinen myynti oli viime vuonna 38,1 prosenttia koko kuohuviinimyynnistä. Viime vuonna italialaisten kuplivien litramyynti kasvoi 24,9 prosenttia ja maa ohitti myynnissä Ranskan. Myös italialaiset makeat, kukkean rusinaiset astit ovat suomalaiseen makuun, Vilkuna selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit