Kari Aihinen antaa neuvot mahtavaan uuniloheen – näin vältät yleisimmät virheet: ”Pomminvarma juttu” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kari Aihinen antaa neuvot mahtavaan uuniloheen – näin vältät yleisimmät virheet: ”Pomminvarma juttu”

Keittiöpäällikkö Kari Aihinen on huomannut, että kotikeittiöissä kalan valmistuksessa tehdään yleensä kaksi tyypillistä virhettä.

Kari Aihinen kannustaa suomalaisia maustamaan ruokaa rohkeammin.­

24.4.2018 19:00

Ravintola Rosterissa ja Savoyssa työskentelevä keittiöpäällikkö Kari Aihinen on vieraillut jo yli 40:ssä tavallisessa suomalaiskodissa Kaappaus keittiössä -ohjelmaa tehdessään.

Tv-ohjelman uusi kausi on alkamassa.

– Suomalaiset eivät uskalla maustaa ruokaa kunnolla, Aihinen toteaa.

Kesko kertoi viime viikolla kyselystä, jossa selvisi suomalaisten suurimpia arkiruokasuosikkeja. Kyselyn mukaan suomalaisten perusruoka pyörii noin yhdeksän eri ruoan ympärillä. Tuloksien mukaan ehdoton ykkönen on uunilohi, jonka ilmoitti lempiruoakseen yli 60 prosenttia vastaajista.

Uunilohen suosion voi huomata myös sosiaalisen median eri ruokaryhmien keskusteluissa.

Kari Aihinen toteaa, että kalan kanssa tehdään yleensä kaksi virhettä.

– Joko kalaa ei suolata kunnolla tai sitten sitä pidetään yhdeksän kertaa liian kauan uunissa, Aihinen sanoo.

– Jos kala on liian kauan liian kovassa lämmössä, lopputulos on ylikypsä ja takuuvarmasti kuiva. Sellaiseen moni on tottunut. Suomalaisten olisi hyvä opetella syömään medium-kypsää lohta, joka on paljon mehukkaampaa.

Paras tapa saada tasainen suola

Kari Aihinen antaa ohjeita uunilohen valmistamiseen.

– Jos halutaan tasainen ja hyvä suola, suolaliemi on pomminvarma juttu. Se kustantaa vain vettä ja suolaa, mutta takaa tasaisen ja hyvän suolan kalaan.

Aihinen kertoo, että suolaliemessä suolaaminen on myös hyvä tapa, jos kalaa aikoo grillata.

– Suolaliemi myös kiinteyttää kalaa, joten sitä on helpompi grillata, hän kertoo.

Suolaliemessä suolaamisessa keitetään suolavesi, liemi jäähdytetään ja kalan annetaan olla siinä 20–60 minuuttia ennen paistamista. Sopiva aika riippuu kalan koosta.

– Esimerkiksi kymmenen prosentin suolaliemi ja tunnin suolaaminen toimii hyvin, jos on vaikka 1,5 kilon norjalainen merilohi, Aihinen kertoo.

 Joko kalaa ei suolata kunnolla tai sitten sitä pidetään yhdeksän kertaa liian kauan uunissa.

Mieto lämpö on tärkeää

Kun lohta ryhtyy paistamaan, nämä ohjeet kannattaa muistaa.

– Lohi kannattaa paistaa nahkapuoli ylöspäin. Lohi on kypsä, kun nahka lähtee helposti irti.

Lohi kypsyy riittävästi 15–20 minuutissa.

– Mitä miedompi uuni, sen parempi. Lämpötila saisi korkeintaan olla 120–150 astetta. Jos on käytössä sisälämpömittari, lohta paistetaan kunnes sen lämpötila on 45 astetta. Jos se paistuu yli 50-asteiseksi, valkuaiset alkavat puskea ulos.

Kastike leikkaa lohen rasvaisuutta

Aihinen suosii omassa keittiössään uunilohen kanssa kylmiä kastikkeita.

– Lohi on itsessään rasvainen kala. Jos sen kanssa tarjoillaan vielä rasvaista, paksua kastiketta sekä voista perunamuusia, ei muuta kuin hyviä päiväunia.

– Itse käytän uunilohen kanssa kermaviili- tai jogurttipohjaisia kastikkeita. Niihin voi lisätä kurkkua, suolakurkkua, omenaa, tilliä. Kastikkeen on hyvä olla makea, mutta hieman hapokas, jolloin se leikkaa lohen rasvaisuutta. Kylkeen ihan rehellistä, keitettyä perunaa.

– Ja aina myös vihreää salaattia, hän lisää.

Näin teet suolaliemen kalaan

Kiehauta 2 desilitraa merisuolaa ja 2 litraa vettä (tai vastaavasti pienemmälle kalalle 1 dl suolaa ja 1 litra vettä). Jäähdytä vesi ja aseta kala liemeen niin, että se peittyy kokonaan.

Anna kalan seistä liemessä noin 20–30 minuuttia ennen kypsentämistä. Se, kuinka kauan annat kalan suolautua, riippuu kalan koosta. Toisin sanoen: mitä isompi kala on, sen pidemmän ajan se vaatii. Soppa365 kertoo esimerkkinä, että 600 gramman lohifilee suolautuu 20 minuutissa. Itseä miellyttävän, sopivan suolausajan löytää kokeilemalla.

Kun kala on seissyt liemessä riittävästi, pyyhi sen pinnalta suola ja kuivaa pinta hyvin. Tämän jälkeen kala kypsennetään joko paistamalla tai uunissa.

Keskon kyselyn mukaan toinen suomalaisten suosikkiruoka on makaronilaatikko. Kerroimme aiemmin tänä vuonna, kuinka Kari Aihinen saa siitä asteen verran parempaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit