Mahtava juustokakku onnistuu vain kolmella ainesosalla, eikä voi mennä pieleen – Emma Ivanen oma, ”salainen pahe” häviää äkkiä pöydältä

Ruokakirjailija halusi poistaa leivontaohjeista hankalia vaiheita ja karsia ainesosat minimiin. Hän käyttää ohjeissa insinöörin logiikkaa.

Kakun pinnan kuviot tehdään veitsellä.

20.4.2018 14:06

Tämän helpommaksi leivonta ei voi mennä. Emma Ivanen tuoreessa leivontakirjassa Vaan 3 (Cozy Publishing 2018) on leivontaohjeita, joissa kaikissa tarvitaan vain kolmea ainesosaa.

Emma Ivane on muun muassa ruokakirjailija ja uusin teos on sarjassaan hänen kuudes leivontakirjansa. Ruokakirjojen lisäksi Ivane suunnittelee reseptiikkaa eri asiakkaille myös kansainvälisesti.

Hän hyödyntää leivonnassa yllättäviä asioita: insinöörin ajattelumallia. Se on perua alan opinnoista. Ivane tutkii tarkasti eri raaka-aineiden sopivuutta keskenään.

– Käytän leivonnassa insinöörin logiikkaa. Tutkin millä tavoin eri raaka-aineet reagoivat keskenään niin, että vain kolmen raaka-aineen yhdistelmä on mahdollista, Emma Ivane kuvailee.

– Esimerkiksi lime ja kondensoitu maito reagoivat toisiinsa niin, että seos ei juoksetu, vaan niiden yhdistelmästä tulee täyteläinen juustokakku.

Emma Ivane suunnittelee työkseen muun muassa reseptiikkaa.

Ei vatkaamista

Emma Ivasen tavoitteena oli tehdä mahdollisimman helppoja ohjeita. Erityisesti kirjassa olevien limejuustokakun ja nutellajuustokakun hän nostaa esimerkeiksi onnistumisista.

– Tarkoitukseni oli poistaa leivonnasta vaiheita, jotka voivat aiheuttaa epäonnistumisia. Ohjeissa ei ole esimerkiksi useita vaiheita, kuten vatkaamista tai muita tarkkoja asioita, jotka voivat pilata kakun. Toki haasteena oli se, ettei ohjeissa ole kohotusaineita, mutta keksin niihin ratkaisun, hän sanoo.

– Ohjeiden on tarkoitus olla helppoja, mutta lopputuloksesta ei tingitä, hän sanoo.

Koska resepteissä on vain ne kolme raaka-ainetta, monet niistä ovat luontaisesti kananmunattomia. Gluteenittomiakin ohjeita on useita.

– Ohjeet helpottavat juhlien järjestämistä, ne säästävät aikaa. Monissa ohjeissa aineet vain sekoitetaan yhteen ja kakku laitetaan uuniin, Emma Ivane kertoo.

”Salainen pahe” on kaikkein helpoin

Ivane on konkarileipuri, mutta hänen yksi suosikkinsa on ohjeista kaikkein helpoin.

– Tämä on minun salainen paheeni, hän sanoo.

– Yksi helpoimpia herkkuja on se, että sulatettua valkosuklaata ja popcornia yhdistetään ja seos laitetaan kahvikakkuvuokaan. Kun seos on jähmettynyt, siitä voi leikata paloja. Halutessa popcornit voi sitä ennen värjätä, siitä saa hauskan herkun esimerkiksi lasten juhliin.

Menekki on taattu.

– Se on niin yksinkertainen ja häviää äkkiä pöydältä.

On selvää, ettei leivoksia tulekaan tehdä päivittäin.

– Terveysleivontaa tämä ei ole, mutta olen sitä mieltä, että kun herkkuja tehdään juhlia varten, niiden pitää olla hyviä, Emma Ivane toteaa.

Kakkua kuvataan sanoilla samettisen suklainen.

Nutella-juustokakku

100 g digestivekeksejä

1 tl (400 g) hasselpähkinä-kaakaolevitettä

600 g maustamatonta tuorejuustoa

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 140 asteeseen.

  2. Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 15 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle.

  3. Murskaa keksit ja sekoita 2 rkl hasselpähkinä-kaakaolevitettä keksimurun joukkoon.

  4. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

  5. Sekoita tuorejuusto ja 2 dl hasselpähkinä-kaakaolevitettä keskenään.

  6. Kaada seos vuokaan ja lusikoi pinnalle loput hasselpähkinä-kaakaolevitteestä.

  7. Tee veitsellä kuvioita kakun pintaan.

  8. Paista kakkua uunin keskitasolla 40 minuuttia. Laita sitten uuni pois päältä ja jätä kakku jälkilämpöön 20 minuutin ajaksi.

  9. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

  10. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoiluastialle.

Resepti: Emma Ivane, Vaan 3 (Cozy Publishing 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit