Keittiömestari Serko Rantasen tuoreessa kirjassa Piirun verran parempaa (Cozy Publishing 2018) esitellään hyviä ja toimivia arkiruokia.
Rantasen kantava ajatus kirjan resepteissä on opastaa vaivattomaan ruoanlaittoon: ruokaa voi tehdä rennosti, mutta herkullisuudesta tinkimättä.
Serko Rantanen elää lapsiperhearkea.
Hän kirjoittaa kirjan esipuheessa ruoan tärkeydestä kiireisen elämän keskellä.
– Arjen sujuvuuden hermokeskus on meillä keittiö, hyvän elämän satama – tuo spagetin, perunoiden, tomaattien, porkkanoiden ja hernekeittopurkkien läpikulkuasema. Kaikelle maistuvalla ruoalle on lapsiperheessä iso merkitys, Rantanen kirjoittaa.
Serko Rantanen toteaa, ettei nelihenkisen perheen toimiva ruokahuolto onnistuisi, jos kaiken aloittaisi tyhjästä vasta työpäivän jälkeen.
– Jos aloittaisin joka päivä kaiken nollasta, siitä ei tulisi mitään.
– Jos esimerkiksi siis kaikki ruoanlaittoon liittyvä alkaisi vasta työpäivän jälkeen, kun lapset on haettu päiväkodista ja vasta kauppareissun jälkeen, ruoka olisi valmista ehkä kahdeksalta illalla, Serko Rantanen sanoo.
Pienet asiat helpottavat seuraavaa päivää
Jotta kotona tehtyä ruokaa on tarjolla usein ja ilman ylimääräistä stressiä, Rantanen tekee pieniä asioita joka ilta seuraavaa päivää varten.
– Kun lapset ovat menneet nukkumaan, saatan puuhailla keittiössä vähän. Aina voi tehdä pieniäkin asioita. Pilkon esimerkiksi perunat, vihanneksia ja muita raaka-aineita valmiiksi seuraavaa päivää varten, jotta kotiin tullessa ruoan saa nopeammin tehtyä. Keittiössä puuhaillessani kuuntelen viihdyttävää podcastia, mikäs siinä on ollessa, hän kuvailee.
Serko Rantanen uskoo, että kun seuraavaa päivää varten oppii valmistelemaan etukäteen, siitä tule tapa.
Rantasen sinappimajoneesin ohje kannattaa ottaa talteen.
Maun nostatus
Kirja lupaa ”mullistavan ajatuksia esimerkiksi makaronilaatikosta, valmishernekeitosta ja mustikkapiirakasta”. Kirjassa on myös muun muassa ohjeita muista hyvin tunnetuista kotiruoista: hieman parempi tilliliha ja ”mutsin maksalaatikko”.
Yksi esimerkki maun parantamisesta on ainakin se, kuinka helposti arkiseen ruoan voi nostaa uudelle tasolle.
– Ruskistettu voi ja karamellisoitu sipuli maustavat hyvin ruokaa. Ruskistettu voi säilyy hyvin, joten kaikkea ei tarvitse käyttää samalla kerralla, osan voi jättää seuraavaa ruokaa varten, Rantanen sanoo.
Varsinaisia einesruokia hän ei suosi, mutta toteaa, että valmisruoillekin on päivänsä ja hetkensä.
Hän kertoo kirjassaan muun muassa purkkihernekeitosta tehdyn, jalostetun reseptin: siitä saa mahtavia pihvejä. Kuori jää rapeaksi ja Rantasen kastike tekee annoksesta todella maukkaan.
Ohjeessa kerrotaan, kuinka hernekeiton saa nopeasti ja kokonaisena pötkönä ulos säilyketölkistä. Se tapahtuu puhallustekniikalla.
– Idea puhaltamisesta on Duudsoneilta. Näin vuosia sitten ohjelman, jossa he tekivät näin, Rantanen kertoo.
Serko Rantanen näyttää yllä olevalla videolla, kuinka hernekeittopihvit valmistetaan.
Hernekeittopihvit
1 tlk (435 g) luomuhernekeittoa
oliiviöljyä
2 dl pankojauhoja (tai korppujauhoja)
2 rkl voita
suolaa, mustapippuria
Sinappimajoneesi:
2 dl majoneesia
3 rkl makeaa sinappia
¼ sitruunan mehu
mustapippuria
Sekoita sinappimajoneesin ainekset kulhossa keskenään ja nosta peitettynä kylmään maustumaan.
Avaa hernekeittopurkin kansi, tee pohjaan pieni reikä.
Aseta leikkuulaudalle avattu puoli alaspäin ja puhalla reikään, jotta keitto irtoaa kokonaisena pötkönä purkista. Leikkaa varovasti neljäksi kiekoksi, valele kevyesti öljyllä ja kasta kauttaaltaan pankojauhoihin.
Kuumenna voi paistinpannulla ja paista pihvejä 2–3 minuuttia per puoli varovasti kääntäen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Lämmitä vielä tarjoiluvalmiiksi 160-asteisessa uunissa noin 8–10 minuuttia, kunnes pihvit ovat lämpimiä myös sisältä.
Mausta pinnalta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile sinappimajoneesin kera.
Lähde ja resepti: Serko Rantanen, Piirun verran parempaa (Cozy Publishing 2018)