Catering-yritykset kertovat: Ruoat, joita ei enää tilata häihin – ”Jäänyt muistotilaisuusruoaksi” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Catering-yritykset kertovat: Ruoat, joita ei enää tilata häihin – ”Jäänyt muistotilaisuusruoaksi”

Kysyimme catering-yrityksiltä, millaista ruokaa suomalaiset tilaavat häihin. Muutoksia on tapahtunut muutamassa vuodessa.

Napostelupalat ovat nousseet suosituiksi.

13.4.2018 13:32

Tuoreimman tilaston mukaan, vuonna 2016 avioliittoja solmittiin Suomessa 24 464. Kaikki eivät tietenkään juhli naimisiin menoa perinteisissä häissä, mutta jos sellaiset järjestetään, ne halutaan usein kesäaikaan.

Uusi sesonki on pian käynnistymässä. Ruoka vie ison osan hääbudjetista, minkä vuoksi valintoja pohditaan tarkasti. Kysyimme juhlaruokia valmistavilta catering-yrityksiltä hääruokien uusista trendeistä, muutoksista ja suosituksi nousseista tuotteista.

Eri puolilla Suomea toimivien yritysten vastauksissa oli erojakin, mutta myös paljon yhteneväisyyksiä. Yksi yhdistävä asia vastauksissa oli, että kasvisruoan suosiossa on selkeä nousu.

– Nuoret ihmiset ovat paljon matkustaneita ja hyvin tiedostavia laaja-alaisesti. Kasvava trendi on lähituotetuissa raaka-aineissa, kasvispainotteisesti ja maailman mausteilla, pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella toimivan Loisto Cateringin toimitusjohtaja Jyrki Lahti kertoo.

– Ei ole poikkeuksellista, että koko menu on kasvispainotteinen, Lahti sanoo.

– Kasvisruoka on nostanut suosiotaan huimasti ja buffetpöytään halutaankin tänä päivänä paljon ruokalajeja, jotka olisivat jopa vegaanille sopivia, Johanna Vuoriaho Turussa, Laitilassa ja Raumalla toimivasta Ahoskasta toteaa.

– Kyllä ihan selkeästi kasvisruokaa halutaan tänä päivänä enemmän, ja arvostetaan enemmän suomalaisia hyviä juureksia ja kasviksia, Vuoriaho lisää.

”Kasvisruoan nousu on ollut suurta”

– Nyhtöherneestä tai härkiksestä valmistetut vegaanivaihtoehdot, pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa toimivan Pitopalvelu Huplin Sami Hupli kertoo esimerkkinä ruoista, jotka ovat nousseet viimeisen 2–3 vuoden aikana kysytyiksi häämenuissa.

– Lähes poikkeuksetta on myös jokin kasvispääruokavaihtoehto, Kira Weckman KW Catering & Consulting Oy:stä sanoo.

– Kasvis- ja vegaaniruokien kysyntä on noussut paljon viimeisen parin vuoden aikana. Monesti koko menu halutaan vegaanisena ja gluteenittomana, Weckman kertoo.

– Jos vertaa siihen mitä oli 20 vuotta sitten, niin kasvisruoan kasvu on ollut suurta, myös ravintola Mistelin Jouko Eronen sanoo.

Vanhaa hittiä ei kysellä

Catering-yrityksissä on huomattu myös toinen trendi: hyvin perinteisten hääruokien suosio on hiipunut.

– Karjalanpaisti on jäänyt muistotilaisuusruoaksi, Jouko Eronen kertoo.

– Karjalanpaistia ei ole tilattu kertaakaan kahteen vuoteen. Sitä ei enää edes tarjota menuissa, myös Christa Riekki Pitopalvelu Oulusta kertoo.

Yli 40 vuoden uran saavuttanut, Joensuussa toimivan pitopalvelun omistaja Anja Lukkarinen on huomannut saman ilmiön.

– Karjalanpaistin suosio on vähentynyt. Nyt häihin halutaan useampia ruokavaihtoehtoja. Karjalanpaisti on ollut enemmän maaseudun ihmisten suosiossa, kuin kaupunkilaisten, Anja Lukkarinen sanoo.

Myös muut catering-yritykset toteavat, että vastaavia ruokia tilataan enää harvoin.

Nuoret hääparit eivät enää kaipaa perinteisiä juhlaruokia.

Modernia ja laadukasta

– Kevyempään suuntaan on menty, Kira Weckman sanoo.

– Perinteiset suomalaiset ruuat ovat jääneet vähän taka-alalle, vaikkakin niitäkin päästään aina silloin tällöin tekemään, Johanna Vuoriaho kertoo.

– Perinteisiksi hääruoiksi mielletyt paahtopaistit, kermaiset perunat ja pataruoat ovat jääneet pois, samoin pikkuleivät ja pulla makean tarjoilun puolella. Nykyajan hääparit haluavat tarjota suuressa juhlassaan modernia, laadukasta ruokaa ja tarjoilujen kuvastavan myös omia arvojaan. Esillelaitossa korostuu usein pelkistetty tyylikkyys, Jyrki Lahti sanoo.

On myös yksi kasvisruoka, jota ei enää juurikaan haluta.

– Kasvisgratiini. Se oli hitti 80-luvulla, nykyään sitä ei paljon kysellä, Sami Hupli sanoo.

Mitä häihin tilataan?

Vaikka kasvisruoka on nousussa ja karjalanpaistit jääneet, liharuoat ovat suosittuja. Kala on myös hääruoissa yksi toivotuin raaka-aine.

– Pääruuiksi ehdottomasti eniten halutaan ylikypsää lihaa, esimerkiksi ylikypsää häränrintaa tai possun poskea, Johanna Vuoriaho sanoo.

– Pääruoaksi karitsaa. Jotakin muuta, kuin naudanlihaa tai porsasta, Kira Weckman kertoo.

Weckmanin mukaan perinteistä ei kuitenkaan haluta luopua aivan täysin.

– Nykyään kotimaiset, sesongin luomuraaka-aineet ovat jokaisen menun perusta ja edellytys. Asiakkaat toivovat myös paikallisia aineksia yhä enemmän. Monen asiakkaan toive on ”perinteiset maut modernilla twistillä”. Myös äyriäisten kysyntä on lisääntynyt. Vegaanisten ruokien osuus menuissa lisääntyy, Weckman sanoo.

– Perinteinen lämminsavu- tai graavilohi, kana-caesarsalaatti, härän ulkofilee ja kananrinta, Jani Piirainen kuvailee tyypillistä häämenuta.

– Perinteiset kalat, kuten graavattu kala, savulohi, salaatit ja lihat, kuten paahtopaisti höystettynä uudemmilla ruoilla, Sami Hupli kertoo suosituista ruoista.

Paikkakunnilla on eroja

– Tyypillinen häämenu koostuu kylmistä alkupaloista, jotka useimmiten ovat suurimmaksi osaksi kaloista valmistettuja, keveistä salaateista, joita yleensä buffetkokonaisuudessa on 3–4 lajia ja lämpimästä pääruoasta, Johanna Vuoriaho kertoo.

Eri paikkakunnilla on omia erityispiirteitään. Kun suurin osa juttuun osallistuneista catering-yrityksistä kertoi, ettei voileipäkakkuja tilata häihin lainkaan, yhdessä ne ovat suosittuja.

– Meillä Varsinais-Suomessa tilataan edelleen todella paljon ihan perinteisiä voileipäkakkuja, mutta makuvaihtoehtoja on tullut listalle lisää normaalien lohi- ja kinkkukakkujen lisäksi esimerkiksi jauheliha-taco. Myös hyydytettyjä voileipäkakkuja tehdään jonkin verran, Vuoriaho sanoo.

– Poronkäristys on meillä edelleen suosittua, Oulun Pitopalvelun Christa Riekki sanoo pohjoisen erityispiirteestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit