Ajankohtaista

Tyrnävällä kasvatetaan perunaa aivan uudella tavalla, jopa Nasan tiimi tuli kylään: ”Alussa nauroimme enemmän kuin uskoimme”

Julkaistu:

Yrittäjä
Ilman multaa tapahtuva viljely tuottaa enemmän satoa kuin perinteinen viljelytapa kasvihuoneessa.
Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla on tehty erikoista kokeilua jo usean vuoden ajan.

– Kun ideaa käytiin läpi 6–7 vuotta sitten, nauroimme sille enemmän kuin uskoimme, Suomen siemenperunakeskuksen toimitusjohtaja Paula Ilola kertoo Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomat kertoi uudesta viljelytavasta ensimmäisen kerran vuonna 2012 julkaistussa jutussa.

Kyseessä on viljelytapa, jossa ei käytetä multaa. Aiemmassa jutussa kuvailtiin, kuinka ”perunan juuret roikkuvat pimeässä kaapissa, ja varsi kasvaa valoisassa kaapin yläpuolella. Kasvin hiusjuuriin suihkutetaan ravinneliuosta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt, vuosia myöhemmin ”ilmaperunaprojektia” kuvaillaan onnistuneeksi. Koska multaa ei käytetä, ilmaperuna kuvaa tapaa hyvin. Virallisemmin se on aeroponinen kasvatusmenetelmä.

– Tällä tavalla ei tarvita yhtä suurta viljelysalaa kuin perinteisin tavoin ja sato on kymmenkertainen mukulaluvultaan perinteiseen verrattuna, Ilola sanoo.

Viljelyssä käytettyä vettä ja ravinneliuosta voidaan myös kierrättää. Vettä kuluu vähemmän kuin pelloilla.

– Jos aivan karrikoidusti kuvaillaan, perunanviljely onnistuisi teoriassa tällä tavoin ympäri vuoden vaikka kerrostalon rappukäytävässä, Paula Ilola toteaa.

Idea lähti alunperin Nasan videosta.


– Näimme videon, jossa Nasan tutkijat esittelivät uudenlaisia tapoja tuottaa ruokaa. Aloitimme pienestä, metri kertaa metrin kokoisesta laatikosta, Paula Ilola kertoo.

Nyt ilmaperunan osuus on jo puolet Suomen siemenperunakeskuksen kasvihuonesadosta.

Ilmaperunaviljely eroaa perinteisestä tavasta myös siinä, että mukuloiden poimiminen kiihdyttää sadon kasvamista entisestään.


Idea tuli Nasalta, mutta tyrnäväläisen tilan oman kehitystyön tulokset ovat nyt myös siellä tiedossa.

– Nasalla on projekteja monissa yliopistoissa ympäri maailmaa. Itä-Suomen yliopistossa toimiva Nasan tiimi kiinnostui tavastamme ja on käynyt meillä vierailulla tutustumassa, Paula Ilola sanoo.


Miltä ”ilmaperuna” maistuu?

Uudella tavalla viljeltyä, jazzy-lajikkeen perunaa on testattu uutta ravintolaa varten.

Pottu on vakuuttanut niin, että helsinkiläinen ravintoloitsija Henri Alén ottaa ilmaperunan raaka-aineeksi toukokuussa avautuvaan uuteen ravintolaan ja aikoo viljellä sitä Suomen siemenperunakeskukselta saatavista taimista.

Helsingin keskustassa sijaitsevaan ravintolaan rakennetaan korkeat pylväät ilmaperunan viljelyyn.

– Vielä emme tiedä, kuinka paljon työtä tämä vaatii, Alén totesi Ultima-ravintolan lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.


Tämä on viides osa sarjaa, jossa kerrotaan kotimaisista pientuottajista ja ruoka-alan yrityksistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt