Maija Silvennoinen ei voi olla katsomatta ihmisten ostoskärryihin kaupassa – on asioita, joihin ihmiset tuhlaavat rahansa, hän sanoo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maija Silvennoinen ei voi olla katsomatta ihmisten ostoskärryihin kaupassa – on asioita, joihin ihmiset tuhlaavat rahansa, hän sanoo

Maija Silvennoinen kertoo uudessa kirjassaan muistojaan pitkän uransa varrelta. Hän oli Suomen ensimmäinen naispuolinen huippuravintolan keittiömestari ja pidetty tv-kokki kymmenen vuoden ajan.

Julkaistu: 4.4.2018 19:00

Maija Silvennoisella on napakka vastaus niille, jotka väittävät, ettei köyhällä ole varaa ostaa terveellistä ruokaa.

– Olen aina tiennyt, että minusta tulee kokki. Se ei ole ollut hetkeäkään epäselvää, Maija Silvennoinen kirjoittaa tuoreimmassa kirjassaan Maijan ruokavuodet (Docendo 2018).

Lapsuudenkodin kannustavalla ilmapiirillä on ollut iso merkitys. Silvennoinen sai olla mukana keittiöhommissa ja seurata, kuinka ruokaa Saarijärvellä sijaitsevassa maalaistalossa valmistettiin. Hän kokkaili ensimmäisen kerran 7-vuotiaana. Silloin hän valmisti silakkalaatikon.

– Munamaidon unohdin laittaa, mutta kaikki vakuuttivat, että hyvää oli, Silvennoinen kuvailee ensimmäistä muistoaan.

– Kaikki ne tuoksut ja maut! Oivalsin jo pikkutyttönä, että tämä on minun juttuni, Maija Silvennoinen kertoo Ilta-Sanomille.

Moni muistaa Maija Silvennoisen tv-ruudusta. Hän teki ruokaohjelmia kymmenen vuoden ajan, kunnes Bon Appétit -ohjelma lopetettiin vuonna 2001. Sitä ennen ja sen jälkeen hän teki mittavan uran useissa ravintoloissa, muun muassa Palacessa, Savoyssa ja GW Sundmanissa.

Silvennoinen oli myös Suomen ensimmäinen naispuolinen huippuravintolan keittiömestari.

 Ihmettelen, kun väitetään ettei köyhällä ole varaa ostaa muuta kuin lenkkimakkaraa. Sepä vasta kallista onkin! Sanoisin siihen, että herranjestas, mene ostamaan kaali ja jauhelihapaketti ja tee kaalilaatikko.

”Ei perusruoka ole kallista”

Kari Martiala kuvaa viime vuonna ilmestyneessä Gastronomian historia -kirjassa Silvennoinen olleen ”koko kansan Maija”, mikä näkyy vieläkin. Silvennoiselta kysellään edelleen neuvoja ja lähes 20 vuotta sitten lopetetun ohjelman reseptejä.

– Onhan se hienoa, että muistetaan. Paras kiitos on se, että olen voinut jättää jonkinlaisen jäljen ja ehkä opettanut ihmisiä tekemään ruokaa, hän toteaa.

Vaikka Silvennoinen on tunnettu kasvo, hän ei voi olla tekemättä yhtä asiaa ruokakaupassa asioidessaan.

– En voi sille mitään, että katson automaattisesti ihmisten ostoskärryihin. Näen heti, missä perheissä syödään mitenkin. Mitä pulleampi perhe, ruokakorissa on yleensä sitä roskaruokaa: limsoja, makeisia ja sipsejä, hän sanoo.

Myös ISTV kurkisteli ihmisten ostoskärryihin. Katso videolta, miltä tavallisten kansalaisten ostokset näyttävät.

Silvennoinen ihmettelee, miksi niin usein kuullaan väitteitä siitä, että ruoka on kallista. Hän painottaa, että kyse on ainoastaan valinnoista: prosessoitu ruoka näkyy lompakossa, vaikka edullinen ja terveellinen ruoka on helposti saatavilla.

– Se mikä minua eniten huvittaa on se, että suomalaiset sanovat ruoan olevan kallista. Jos kuitenkin mietitään sitä, mikä on suomalaista ruokaa: meillä on aina juureksia, kaalia, perunaa. Meillä on ympäri vuoden kotimaisia raaka-aineita, Silvennoinen sanoo.

– Ja jos mietitään mitä meidän pitäisi syödä, se on se ruokakolmio. Sen peruspohja ei ole kallis. Mielestäni ihmiset tuhlaavat rahansa turhuuteen, kun ostetaan pääosin teollista, prosessoitua ruokaa. Jos sitä vastoin ostetaan vaikka paketti jauhelihaa tai kalaa ja sesongin kasviksia, hirveän kallista ruokakoria siitä ei voi saada.

Maija Silvennoinen teki kokkiohjelmia kymmenen vuotta. Kuvassa hän opastaa Miss Suomea Lola Odusogaa vuonna 1996.

”Ilmaista proteiinia”

Eivätkä vihannekset ole kalliita, jos seuraa sesonkikalenteria, Silvennoinen toteaa.

Kaupat pursuavat kaikkea mahdollista vuoden ympäri, mutta tietyt raaka-aineet ovat jaksoittain edullisempia kuin toiset.

– Pavut ja linssit ovat melkein ilmaisia proteiineja, jos vaikka miettii mitä ne maksavat kuivattuina. Niitä voi käyttää monipuolisesti eri ruokiin.

Maija Silvennoisen mukaan moni syö aivan liian kalliisti.

– Esimerkiksi lenkkimakkara on se, mitä ihmettelen. Ja kun väitetään, ettei köyhällä ole varaa ostaa muuta kuin lenkkimakkaraa. Sepä vasta kallista onkin! Sanoisin siihen, että herranjestas, mene ostamaan kaali ja jauhelihapaketti ja tee kaalilaatikko. Saat paljon halvempaa ja terveellisempää ruokaa moneksi päiväksi.

Maija Silvennoinen painottaa lisäksi luonnon antimien tärkeyttä.

– Perusraaka-aineet, kuten sienet, marjat ja villiyrtit saa luonnosta. Niitä saa omaan varastoon. Meillä on käytettävissä paljon halpaa ja terveellistä materiaalia.

– Jollain tavalla suomalaisilla on heikko itsetunto omien raaka-aineiden suhteen, niitä vähätellään. Siinä mitä suomalaisessa maaperässä kasvaa, siinä on se meidän oma maku, Silvennoinen toteaa.

”Upea sukupolvi”

Rahaa säästyy myös pienillä muutoksilla.

– Tehdään ensin suunnitelmat, ennen kuin mennään kauppaan. Kun sinne mennään nälkäisenä ja sokkona, tehdään aina vääriä ostoksia.

Maija Silvennoinen on vaikuttunut nykyajan kolmekymppisistä.

– Olen ihan hämilläni ja on ihanaa, että 30-vuotiaat ja siitä vanhemmat kiinnittävät huomiota ruokaan. He ostavat lähi- ja luomuruokaa, eivätkä katso sitä mitä se maksaa, vaan he haluavat syödä hyvää ja terveellistä ruokaa. Heistä on kasvamassa aivan huippusukupolvi. Nuoret perheet opettavat lapset myös syömään kotiruokaa, hän sanoo.

Silvennoinen painottaa puhtaan perusruoan tärkeyttä, mutta toteaa, ettei ruokaan saisi liittyä syyllistämistä.

– Ruoka on nautintoaine, josta jokaisen pitää saada nauttia hyvällä omallatunnolla. Kannattaa katsoa mitä syö, sillä ihminen voi paremmin, kun hän nauttii hyvää ruokaa. Mutta jos mättää herkkuja, se näkyy kehossa, mutta jos sen asian kanssa on sinut, se pitää sallia.

20 vuotta edellä aikaansa

Maija Silvennoinen oli aikaansa edellä, sillä hän kokeili parikymmentä vuotta sitten asioita, joista on tullut ilmiöitä vasta viime vuosina.

Hän jätti vuonna 1998 Helsingin, muutti kotipaikkakunnalleen Saarijärvelle ja perusti oman Patani-ravintolan, jonka filosofia perustui lähiruokaan. Toinen oma ravintola, Katriinan kasvisravintola perustettiin vuonna 2004 ja se toimii edelleen Jyväskylässä.

Se on ollut alusta asti vegaaniravintola.

Kasvisruoan ja lähiruoan suosion nousu on ollut voimakasta noin vuoden 2015 jälkeen. Tietynlainen ruokavallankumous on tapahtunut, kun kasvis- ja vegaaniruoka kuuluvat jo kasvavassa määrin jopa bensa-asemien kahviloiden listoille.

Silvennoinen on seurannut kehitystä mielenkiinnolla.

– Aloin puhua lähiruoasta 20 vuotta sitten ja nyt on ollut ihan mahtavaa huomata, että se toimii. Olin tekemässä pioneerityötä ja se on kantanut hedelmää. Tiesin kyllä jo aloittaessani, että vielä ei ole lähiruoan, eikä vegaaniruoan aika, mutta halusin silloin haastaa itseäni ja todistaa, että ne toimivat.

– On hyvä asia, että niistä on nyt tullut ilmiöitä.

Maija Silvennoisella on oma filosofiansa kasvisruoan suhteen.

– Mulla on aina ollut se ideologia, että kasvisruoan tulee aina olla vegaanista. Se, että kasvisruoassa ei ole eläinperäisiä tuotteita, korostaa kasvisten omaa makua. Kun laitetaan maitotuotteita tai monesti lorotetaan kermaa ja juustoa, kasvisten maku häviää. Kun maitotuotteita ei ole, kasvisruoka maistuu siltä miltä sen pitääkin maistua, Silvennoinen sanoo.

Omat lempiruoat ovat lapsuudesta

Maija Silvennoinen on itse sekasyöjä. Mitkä ovat hänen omat lempiruokansa?

– Siitä ei pääse mihinkään, se on läskisoosi. Se kuuluu lapsuuteen. Läskisoosin ja ruskean kastikkeen tuoksu ovat jotain sellaista, jota minun on säännöllisin väliajoin saatava. Samoin silakkalaatikko ja veriletut sekä maksalaatikko. Ne ovat ruokia, joita ei tänä päivänä juurikaan tehdä.

– Syön paljon kasvisruokaa, mutta olen myös hulluna villikalaan ja riistaan. Koko ajan päässä pyörii uusia makuja, niin kuin ihmisillä, jotka rakastavat ruokaa.

Maija Silvennoiselta kysytään yhä 1990-luvulla tv:ssä nähdyn vadelma-lakukakun ohjetta.

– Se on iät ja ajat vanha kakku. Ystäväni, taiteilija Markku Piri oli pitämässä kakkuviikonloppua ravintolassani ja hänellä oli idea tästä kakusta. Se on lähtöisin häneltä ja sen resepti on ollut keittokirjoissani.

”Ikä, jossa nainen puhkeaa kukkaan”

Maija Silvennoisen uusin kirja on järjestyksessään jo 24. Se on vasta julkaistu, mutta uusi aihe on jo mielessä.

– Minulle on tullut yllätyksenä, kuinka ihanaa on olla yli 50-vuotias, Silvennoinen sanoo.

– Lapset ovat jo aikuisia, eivätkä tarvitse minua. Voin matkustella ja tehdä kivoja asioita, hengittää. Tämä on ainutkertainen ikä.

Maija Silvennoinen on 57-vuotias.

– Haluaisin kirjoittaa seuraavan kirjan yli 50-vuotiaiden naisten hyvinvoinnista. Tämän ikäinen nainen tarvitsee tietyn määrän proteiinia ja rasvaa. Moni alkaa laihikselle ja kituuttaa. Silloin hormonitoiminta ja hyvinvointi kärsivät.

– Haluan luoda uskoa suomalaisiin 50 + -naisiin. Moni sanoo, että tässä iässä nainen puhkeaa kukkaan ja niinhän se on. Moni turha huolenaihe on kadonnut. Olemme parhaimmillamme juuri nyt, Silvennoinen sanoo.

Savoyn keittiömestarina vuonna 1994.

Maija Silvennoinen kuvailee uudessa kirjassaan pitkän uransa vaiheita ja ravintola-alalla tapahtuneita muutoksia eri vuosikymmenillä.