5 väärää luuloa kahvista – yksi ”vinkki” takaa vain kitkerän ja pahanmakuisen kahvin

Kahvinkeittoon liittyy vääriä luuloja, jotka eivät ainakaan paranna kahvin makua.

Kahvi on monille tärkeä osa arkea.

27.3.2018 11:41

Toiset nauttivat tavallisesta suodatinkahvista, joillekin se ei sovi. Kahvinkeitto oman maun mukaan on sinänsä yksinkertaista, mutta kahviasiantuntijoiden mukaan siihen liittyy silti sitkeitä uskomuksia, jotka eivät paranna kahvin makua.

Huhtikuussa järjestettävän Helsinki Coffee Festivalin asiantuntijat avaavat tässä viisi virheellistä väittämää sumpin keittämisestä.

Listan tarkoitus ei ole huomautella aikuisten ihmisten tekemisistä omissa keittiöissään, vaan antaa käytännön vinkkejä, jotta ostetusta kahvista saa parhaat mahdolliset hyödyt.

1. Kahvista saa vahvempaa, jos lisää kahvinpuruja?

Yksi sitkeä uskomus on esimerkiksi se, että kahvista saa vahvempaa, jos kahvinpuruja annostelee reippaammin suhteessa käytettävään veteen.

Silloin tulos on kuitenkin vain kitkerämpi, ei vahvempi.

– Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen ei saa vahvempaa kahvia, vaan yleensä siitä tulee silloin kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa käyttää paahtoasteeltaan tummempia papuja, maajohtaja Lari Salomaa kahvipaahtimo Johan & Nyströmiltä kertoo.

2. ”Ruokalusikalla voi annostella kahvia, ei se ole niin pienestä kiinni”

Tämä on tietysti makuasia, josta ei voi väitellä. Kun mittalusikkaa ei ole, moni ottaa käyttöön esimerkiksi ruokalusikan. Jos kahvia on saatava keinolla millä hyvänsä, toki sekin on ratkaisu, mutta jos haluaa oikeasti maistuvaa sumppia, annostelumäärä on suhteellisen tarkka.

– Oikeat mittasuhteet ovat hyvän kahvin yksi tärkeimmistä elementeistä, Salomaa toteaa.

Ilta-Sanomat kertoi hyvän kahvin keittämisestä lokakuussa. Jutussa kerrottiin myös ruokalusikan käyttämisestä. Pauligin ohjeen mukaan kukkurallinen ruokalusikka on toimiva mitta, jotta vältetään liian laimea kahvi.

– Nyrkkisääntö on, että kahvia mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Yleensä kahvilaitteiden mukana tulee oikean kokoinen mittalusikka, josta näkee grammamääränkin, Lari Salomaa sanoo.

3. ”Kahvin ja veden voi mitata keittimeen valmiiksi jo reilusti ennen keittämistä, se ei vaikuta makuun”

Tämä säästää aamulla aikaa, jos pannun on ladannut valmiiksi. Jos haluaa oikeasti hyvää kahvia aamulla, homma kannattaa tehdä vasta silloin.

– Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu. Veden tulee olla raikasta ja kylmää sekä kahvijauheen tuoretta, Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola sanoo.

Paulig suosittelee, että keitetty kahvi käytetään 30 minuutin kuluessa sen valmistuksesta. Silloin se on parhaimmillaan.

4. ”Suodatinpaperin loppuessa voi käyttää talous- tai WC-paperia”

– Suodatinpaperilla on väliä, sillä se vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelisin myös aina kastelemaan suodatinpaperin vedellä ennen kahvipurujen lisäämistä, jolloin paperin makua irtoaa kahviin vähemmän, Lari Salomaa sanoo.

Lari Salomaa suositteli aiemmin Ilta-Sanomille valkaistuja suodatinpusseja ruskeiden sijaan. Hän kertoi, että valkaistuista suodatinpusseista irtoaa vähemmän paperin makua kahviin.

– Suodatinpussien loppuessa paras hätäkeino on käyttää talouspaperia, kotimaisten pienpaahtimoiden tuotteita välittävän Slurpin perustaja Tero Rehula sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Suodatinpaperin loppuessa suosittelen myös harkitsemaan muuta tapaa valmistaa kahvi. Esimerkiksi mutteripannu, pressopannu ja nokipannu eivät tarvitse suodatinpaperia lainkaan, Rehula totesi aiemmassa jutussa.

5. ”Kahvi säilyy paremmin jääkaapissa”

Kahvi voi säilyä pidempään jääkaapissa, mutta silloin se on alttiimpi muille tuoksuille.

– Se ei ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista. Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle, Lari Salomaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit