Petran pannukakku pullistui niin, että se näytti pieneltä eläimeltä – martta kertoo syyt, miksi näin voi käydä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Petran pannukakku pullistui niin, että se näytti pieneltä eläimeltä – martta kertoo syyt, miksi näin voi käydä

Pannukakku on periaatteessa yksinkertainen valmistaa, mutta aina kaikki ei mene täysin nappiin.

Petran tekemä pannukakku pullistui mahtavasti. Niin voi käydä, jos taikinassa on liikaa kananmunia tai käytetyt kananmunat ovat kookkaita.

22.3.2018 12:02

– Paistelin pannaria. Lapsi sanoi, että näyttää enemmän kokonaiselta kanalta, Facebookin Ei mennyt niinku Strömsössä -ryhmässä viime viikolla julkaistun kuvan ohessa kerrotaan.

– Nopealla vilkaisulla näytti kinkulta, yksi kommenteista kuuluu.

Pannarikuva on kerännyt jo reilusti yli 3000 tykkästä. Kommenteissa on julkaistu myös muiden kuvia pannarinpaistosta, joissa taikina kuplii voimakkaasti.

Kuvan julkaissut Petra suostui antamaan kuvansa käyttöön malliesimerkiksi tilanteesta, jossa kaikki ei mene aivan kuten on itse visioinut.

Kananmunien koko vaikuttaa

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, mikä kyseisessä tapauksessa on voinut mennä pieleen.

– Jos pannukakku nousee liikaa, siinä saattaa olla liikaa kananmunia ja liian vähän jauhoja, Arja Hopsu-Neuvonen toteaa.

Vaikka kananmunia olisi määrällisesti oikein, vastaavaa reipasta kuplimista voi siltikin tapahtua.

– Niin voi käydä myös silloin, jos kananmunat ovat hyvin kookkaita, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Jos huomaa, että pannukakku nousee uunissa liikaa, siihen kannattaa tehdä muutamia pistoja haarukalla.

Se oikea suhde

– Mutta joskus voi käydä niin, ettei pannukakku nouse lainkaan, hän sanoo.

Silloin jauhoja on yleensä liikaa.

Hopsu-Neuvonen kertoo, että tavallisessa 60 senttimetrin uunipellissä tehtävään, 8 desilitran taikinan pannukakkuun tarvitaan hiukan vähemmän, kuin puolet jauhoja suhteessa nesteen määrään.

Sopiva määrä on noin 3,5 dl jauhoja ja kolme kananmunaa.

Kannattaa kokeilla myös kokki Jouni Toivasen vinkkiä, josta Ilta-Sanomat kertoi viime vuonna. Ohjeen mukaan pannukakku laitetaan ensin superkuumaan uuniin ja annetaan paistua siellä noin minuutin ajan. Tämän jälkeen lämpötila lasketaan 200-asteeseen. Paistopinnasta ja rakenteesta tulee näin parempi, Toivasen ohje kuuluu.

Ruokalan reseptipankista löytyy hyvä peruspannarin ohje.

Siinä annetaan myös vinkki, jonka mukaan ilman leivinpaperia suoraan pellillä paistettuna pannukakun pohjasta tulee rapeampi. Jos pelti on kuitenkin huonossa kunnossa, pannukakku saattaa tarttua kiinni, ja silloin on parasta käyttää leivinpaperia.

Pannukakku

3 munaa

½–1 dl sokeria (oman maun mukaan, myös raakaruokosokeri käy)

1 ½ tl suolaa

8 dl maitoa

3 ½ dl vehnäjauhoja

50 g sulatettua voita

Lisäksi:

runsaasti voita pellin voiteluun

tarjoiluun kermavaahtoa ja hilloa

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti.

  3. Lisää suola ja maito.

  4. Lisää jauhot pikkuhiljaa kevyesti vatkaten.

  5. Lisää sulatettu voi ja sekoita taikina hyvin.

  6. Kaada pannukakkutaikina varovasti voidellulle pellille tai leivinpaperin päälle pellille.

  7. Paista noin 30 minuuttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit