Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.
Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman.
Ripaus riittää.
Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.
Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta
Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.
Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.
Lisää ripaus suolaa, jos näitä aineksia on taikinassa
Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan.
Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl.
Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.
Kuvan suklaakeksien salaisuus on sormisuolassa.
Suola korostaa näiden makeiden herkkujen makua:
Ihanasti venyvä, pehmeä toffee valmistuu puolessa tunnissa perusaineksista
Tee ihania hodaripullia, joiden kuorrute maistuu sopivasti colajuomalta
Bostonkakku on parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta sen voi leipoa pakkaseen jo kuukautta ennen