Ajankohtaista

Kouluruoka, jota hämmästellään kaikkialla muualla kuin Seinäjoella: ”Aivan päällikköruoka!”

Julkaistu:

Kouluruoka
Pinaattiletut yhdistettynä jauhelihakastikkeeseen herättävät ihmetystä, jos ei ole käynyt koulua Seinäjoella.
Viime viikolla palkittiin maan parhaita kouluruoan tekijöitä. Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että kilpailun finalistit valmistivat kolme ruokalajia euron budjetilla.

Voiton vei Joensuun tiimi perunaruoalla, joka näytti lähes ravintola-annokselta. Suomessa kouluruoissa on kuitenkin myös paikallisia, tuntemattomia kestosuosikkeja, joista muualla ei tiedetä.

Yksi niistä on Seinäjoen erikoisuus.

– Tämä ruoka aiheuttaa somessa aina säpinää, Voita ja suolaa -ruokablogia kirjoittava Mika Uusi-Pohjola toteaa tuoreessa tekstissään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei-seinäjokiset eivät voi yhdistelmää käsittää, Uusi-Pohjola kirjoittaa.

Kyse on kouluruoasta, jota on tarjottu Seinäjoella yli 40 vuotta: pinaattiletut jauhelihakastikkeella.

Mika Uusi-Pohjolan somessa julkaisema kuva paikallisesta klassikkoherkusta sai valtavasti kommentteja.

– Aivan päällikköruoka! Pitikö alkaa tekemään heti nyt paikalla, yksi hehkutuksista kuului.

”Käsittämätön”

Myös Seinäjoen kaupungin Facebook-sivuilla oli viime vuonna pitkä kommenttiketju samasta ruoasta.

– Se loppui aina kesken... kun sai pinaattilättyjä ja jauhelihasoosia, se oli juhlapäivä, yksi kommentoi.

Kritiikkiäkin esitettiin.

– Olen seinäjokinen, mutta tätä en ole ikinä ymmärtänyt.

– Tämä on kyllä niin käsittämätön yhdistelmä!

– Tuo on ainoa järkevä tapa syödä pinaattilättyjä, toisessa kommentissa kuitenkin todetaan.

Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2015 erikoisen kouluruoan historiasta. Pinaattiletut ja jauhelihakastike on eläkkeellä olevan ruokapalvelukeskuksen päällikön Mervi Röyskön 1970-luvulla kehittämä annos.

Ruoka ei syntynyt vain päähänpistosta, vaan sen taustalla olivat Röyskön mukaan 1970-luvulla tulleet uudet ravintosuositukset. Pinaattiohukaiset korvasivat perunan.

Mervi Röyskö ei olisi tuolloin vielä voinut uskoa, että ruoka tulisi jäädäkseen.

– Ihmeelliseltä tuntuu, että se yhä vaan pysyy listalla. Salaisuus on maussa: jauhelihakastike jo sinänsä on lasten herkkua, vaikka pinaatti ei sitä olekaan, Röyskö sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Siirtynyt myös kotiruoaksi

Vuonna 2018 se on yhä vankasti seinäjokelaisten koulujen ruokalistoilla.

– Ruoka on säilyttänyt tasaisesti suosiotaan 1970-luvun puolivälistä saakka, Susanna Suorauha Seinäjoen kaupungin ruokapalveluista kertoo.

Vaikka seinäjokisille ruoka on tuttu ja siitä pidetään, ulkopaikkakuntalaiset saattavat esittää siitä kummastelevia kysymyksiä.

– Kun tullaan muualta, saatetaan ihmetellä, että mikä ruoka tämä on, Suorauha sanoo.

Pinaattilettujen ja jauhelihakastikkeen yhdistelmä on saanut sijaa myös paikallisissa kotikeittiöissä.

– Kyllä olen kuullut, että sitä tehdään myös kodeissa, Susanna Suorauha kertoo.

Kaupungin Facebook-sivujen keskusteluissa muutama Seinäjoelta muualle Suomeen muuttanut kertoi kunnioittavansa ”Seinäjoen perinneruokaa”:

– Olemme puolisoni kanssa tuoneet sen Seinäjoelta tänne Naantaliinkin.

– Kulkeutunut (monien kummastelujen jälkeen) sukulaisten suosituksesta myös meidän pohjoiskarjalaiseen ruokapöytään, yhdessä kommentissa kerrotaan.

Muita pidettyjä paikallisherkkuja koulujen keittiöissä ovat esimerkiksi Kuusamossa muikkulaatikko ja Pellon kouluissa tarjottava porokiusaus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt