Viime viikolla palkittiin maan parhaita kouluruoan tekijöitä. Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että kilpailun finalistit valmistivat kolme ruokalajia euron budjetilla.
Voiton vei Joensuun tiimi perunaruoalla, joka näytti lähes ravintola-annokselta. Suomessa kouluruoissa on kuitenkin myös paikallisia, tuntemattomia kestosuosikkeja, joista muualla ei tiedetä.
Yksi niistä on Seinäjoen erikoisuus.
– Tämä ruoka aiheuttaa somessa aina säpinää, Voita ja suolaa -ruokablogia kirjoittava Mika Uusi-Pohjola toteaa tuoreessa tekstissään.
– Ei-seinäjokiset eivät voi yhdistelmää käsittää, Uusi-Pohjola kirjoittaa.
Kyse on kouluruoasta, jota on tarjottu Seinäjoella yli 40 vuotta: pinaattiletut jauhelihakastikkeella.
Mika Uusi-Pohjolan somessa julkaisema kuva paikallisesta klassikkoherkusta sai valtavasti kommentteja.
– Aivan päällikköruoka! Pitikö alkaa tekemään heti nyt paikalla, yksi hehkutuksista kuului.
”Käsittämätön”
Myös Seinäjoen kaupungin Facebook-sivuilla oli viime vuonna pitkä kommenttiketju samasta ruoasta.
– Se loppui aina kesken... kun sai pinaattilättyjä ja jauhelihasoosia, se oli juhlapäivä, yksi kommentoi.
Kritiikkiäkin esitettiin.
– Olen seinäjokinen, mutta tätä en ole ikinä ymmärtänyt.
– Tämä on kyllä niin käsittämätön yhdistelmä!
– Tuo on ainoa järkevä tapa syödä pinaattilättyjä, toisessa kommentissa kuitenkin todetaan.
Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2015 erikoisen kouluruoan historiasta. Pinaattiletut ja jauhelihakastike on eläkkeellä olevan ruokapalvelukeskuksen päällikön Mervi Röyskön 1970-luvulla kehittämä annos.
Ruoka ei syntynyt vain päähänpistosta, vaan sen taustalla olivat Röyskön mukaan 1970-luvulla tulleet uudet ravintosuositukset. Pinaattiohukaiset korvasivat perunan.
Mervi Röyskö ei olisi tuolloin vielä voinut uskoa, että ruoka tulisi jäädäkseen.
– Ihmeelliseltä tuntuu, että se yhä vaan pysyy listalla. Salaisuus on maussa: jauhelihakastike jo sinänsä on lasten herkkua, vaikka pinaatti ei sitä olekaan, Röyskö sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa.
Siirtynyt myös kotiruoaksi
Vuonna 2018 se on yhä vankasti seinäjokelaisten koulujen ruokalistoilla.
– Ruoka on säilyttänyt tasaisesti suosiotaan 1970-luvun puolivälistä saakka, Susanna Suorauha Seinäjoen kaupungin ruokapalveluista kertoo.
Vaikka seinäjokisille ruoka on tuttu ja siitä pidetään, ulkopaikkakuntalaiset saattavat esittää siitä kummastelevia kysymyksiä.
– Kun tullaan muualta, saatetaan ihmetellä, että mikä ruoka tämä on, Suorauha sanoo.
Pinaattilettujen ja jauhelihakastikkeen yhdistelmä on saanut sijaa myös paikallisissa kotikeittiöissä.
– Kyllä olen kuullut, että sitä tehdään myös kodeissa, Susanna Suorauha kertoo.
Kaupungin Facebook-sivujen keskusteluissa muutama Seinäjoelta muualle Suomeen muuttanut kertoi kunnioittavansa ”Seinäjoen perinneruokaa”:
– Olemme puolisoni kanssa tuoneet sen Seinäjoelta tänne Naantaliinkin.
– Kulkeutunut (monien kummastelujen jälkeen) sukulaisten suosituksesta myös meidän pohjoiskarjalaiseen ruokapöytään, yhdessä kommentissa kerrotaan.
Muita pidettyjä paikallisherkkuja koulujen keittiöissä ovat esimerkiksi Kuusamossa muikkulaatikko ja Pellon kouluissa tarjottava porokiusaus.