Tämä banaanikakku saa kahvittelijat hymyilemään takuuvarmasti – ilman kananmunaa siitä tuli vieläkin parempi - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tämä banaanikakku saa kahvittelijat hymyilemään takuuvarmasti – ilman kananmunaa siitä tuli vieläkin parempi

Jos vieraaksesi on tulossa gluteenitonta tai vegaanista ruokavaliota noudattava kyläilijä, tässä kakussa yhdistyvät molemmat. Se maistuu taatusti myös kaikille muillekin.

Rapea pinta, mehevä sisus ja rouhean kokoiset baanaanipalat ovat ihana yhdistelmä. Kakusta tuli rapeampi vegaanisena versiona, kuin kananmunan kanssa.­

15.3.2018 14:23

En ole mestarileipoja, enkä todellakaan aina onnistu yrityksissäni. Tätä kakkua väitän kuitenkin bravuurikseni. Olen saanut siitä kiitosta niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

– Ihanaa, ihan parasta, oli 6-vuotiaan sydäntä lämmittävä kommentti.

– Sipsarin unelma, oli taas työkaverin imarteleva arvio, joka viittasi Facebookin suosittuun Sipsikaljavegaanit-ryhmään.

Netti on pullollaan erilaisia banaanikakkujen ohjeita, ja gluteenittoman version kehittelin muutama vuosi sitten reseptipohjaan, jonka löysin googlauksen tuloksena. Silloin etsin hyvää, gluteenittoman kakun ohjetta, sillä varsin usein gluteenittomat leivonnaiset tai leivät tuntuvat hieman kuivilta. Tein löytämästäni perusreseptistä oman versioni.

Perinteisen sokerikakku- eli täytekakkupohjan sen sijaan saa gluteenittomilla jauhoilla ihanan pumpuliseksi ja väitän, että jopa kuohkeammaksi kuin vehnäjauhoilla. Tämä kakku syntyi kuitenkin tarpeesta tehdä sokerikakkua paljon helpompi ja kooltaan pienempi, kahvitteluun sopiva gluteeniton herkku.

Sellainen siitä todella tulikin, uskallan väittää.

Gluteenittomien ja vegaanisten tuotteiden yhdistäminen voi olla haastavaa, mutta päätin kokeilla sitä tämän kakun ohjetta mukaillen. Lähdin etsimään tuotetta, jolla voisin korvata kananmunan. Löysin perusruokakaupasta tuotteen, jossa kananmuna korvataan veteen lisättävällä jauheella. Se osoittautui toimivaksi.

Onnistunut kokeilu

Myönnän, että pelkäsin epäonnistumista, kun paistoin vegaanista versiota ensimmäistä kertaa. Tulos oli kuitenkin yllätyksekseni todella onnistunut, mielestäni parempi kuin kananmunalla tehtynä.

Vaikka en ole vegaani, teen kakkua jatkossa aina näin. En ole kokeillut tässä kakussa muita kananmunaa korvaavia tuotteita kuin reseptissä mainitsemani, joten muiden vastaavien korvikkeiden toimivuudesta tämän ohjeen osalta en osaa antaa arvioita.

Tässä ohjeessa ei ole vehnää eikä eläinperäisiä tuotteita, mutta kakun voi tehdä yhtä hyvin myös kananmunia ja vehnäjauhoja käyttäen. Siksi alla olevassa ohjeessa molemmat valinnat on huomioitu.

Pieniä eroja leipomisessa kuitenkin on. Kananmunaa käyttämällä paistoaika on lyhyempi kuin kananmunaa korvaavalla tuotteella.

Kannattaa myös huomioida muutama seikka: Taikinan kuuluu jäädä hyvin löysäksi ennen paistamista ja uunissa pinnan kuuluu paistua erittäin ruskeaksi. Silloin pinnasta tulee hieman rapea, mutta sisus jää kosteaksi ja meheväksi. Tämä on oleellista kakun maukkauden kannalta.

Pinta paistetaan hyvin tummaksi, jopa niin, että reunat ovat kärähtämisen rajoilla. Silloin sisus on kuitenkin kypsää, mutta jää ihanan pehmeäksi.­

Hieman tummuneet banaanit sopivat kakkuun erittäin hyvin (myös erittäin hyvä tekosyy tehdä tämä kakku, eipä mene banskut hukkaan).

Ehdoton tarvike on lisäksi tavallinen leipävuoka. Toki muitakin vuokia voi kokeilla, mutta tätä ohjetta en kehota soveltamaan toisenlaisiin ratkaisuihin.

Tämän kakun kanssa pitää myös olla kärsivällinen.

Kun se on paistunut valmiiksi, sen pitää antaa jäähtyä kunnolla ja ”asettua” vuoassaan useita tunteja ennen leikkaamista.

Tämä on tärkeää: Jos leikkaamisen ja kakun vuoasta poistamisen kanssa kiirehtii, se saattaa murentua liikaa. Toisin sanoen se menee pilalle.

Näin on käynyt itsellenikin, ja itku tuli.

Parhaimmillaan tämä kakku on sen valmistamisesta seuraavana päivänä. Se sopii hyvin kahvin kanssa ja toimii myös sellaisenaan, mutta nokare jäätelöä on mukava lisä herkun kylkeen.

(Mässy) banaanikakku

Käytä suluissa olevia aineksia, jos et tee kakkua vegaanisena

2 annosta Orgran No Egg Egg Replacer -tuotetta (tai 2 kananmunaa)

3,5 dl sokeria

2 keskikokoista banaania

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

3 tl vaniljasokeria

8 rkl kookoskermaa

150–170 g sulatettua margariinia, esim. Sinistä Keijua (tai voita)

3, 5 dl gluteenittomia jauhoja, joko tummia tai vaaleita (tai vehnäjauhoja)

1 tl kanelia

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele leipävuoka margariinilla hyvin huolellisesti ja reippaalla määrällä rasvaa.

Ehdoton tarvike on leipävuoka.­

2. Järjestys aineksien lisäämisessä taikinaan on tärkeää. Jos käytät kananmunan korvaajaa, sekoita ensin syvässä kulhossa jauhe veteen (1 annos Orgran No Egg Egg Replacer -tuotetta vastaa yhtä kananmunaa). Jos käytät kananmunia, riko ne kulhoon.

3. Lisää samaan kulhoon sokeri ja sekoita.

Kananmunaa korvaavan tuotteen ja sokerin seos.­

4. Leikkaa banaanit rouheiksi paloiksi. Sekoita taikinaan.

Pilko banaanit rouheiksi paloiksi.­

5. Lisää leivinjauhe ja sekoita se kunnolla taikinaan.

6. Lisää ruokasooda ja sekoita.

7. Lisää vaniljasokeri.

8. Lisää kookoskerma ja sekoita hyvin. Taikinasta tulee hyvin löysää, mutta se kuuluu asiaan.

Kookoskerma tekee kakusta mehevän.­

9. Lisää sulatettu, mutta ei kuuma margariini taikinaan. Taikina on edelleen hyvin löysää.

10. Lisää jauhot ja sekoita hyvin.

11. Lisää kaneli ja sekoita.

12. Taikinan pitääkin jäädä löysäksi. Kaada se leipävuokaan ja laita paistumaan uunin keskitasolle.

Taikinan kuuluu olla löysää ennen paistamista.­

13. Jos teet ohjeen vegaanisena yllä olevista aineksista, paistoaika on 50–55 minuuttia. Pinnan tulee paistua hyvin, hyvin tummaksi (jopa niin tummaksi, että pelkäät sen kärähtävän).

14. Kokeilla puutikulla kypsyyttä 45 minuutin kohdalla.

15. Jos teet kakun kananmunaa käyttäen, paistoaika voi olla lyhyempi, uunista riippuen. Älä poistu kauas uunin luota, vaan tarkkaile kakun pintaa. Kakku on kypsä, kun pinta on hyvin tumma, kuten kuvassa. Kokeile kypsyyttä vielä puutikulla. Kakun sisuksen kuuluu jäädä hyvin pehmeäksi ja kosteaksi, mutta puutikkuun jäävän taikinan ei kuulu valua.

16. Anna kakun jäähtyä ja asettua vuoassaan rauhassa, mielellään useampi tunti. Älä leikkaa tai kumoa sitä heti uunista otettuna, sillä se voi murentua liikaa. Parhaimmillaan se on seuraavana päivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit