Tässä ovat Suomen parhaat kouluruoka-annokset, budjetti oli 1 €: ”Huikeaa”

Maan parhaat kouluruokatiimit kisasivat voitosta vain euron budjetilla. Voiton vei Joensuun Enon koulun tiimi.

Kilpailussa tehtiin kolme ruokalajia.

14.3.2018 16:33

Joensuun Enon koulun tiimi palkittiin keskiviikkona maan parhaan kouluruoan tekijöinä. Kyse on valtakunnallisesta kilpailusta, joka käytiin nyt neljättä kertaa.

Viime vuonna voitto meni Kotkaan Ruonalan kouluun.

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun idea on nostaa kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta. Lisäksi kilpailussa menestyneet reseptit on tarkoitettu koko Suomen koulujen käytettäväksi.

Kilpailussa eri kouluja edustavat kokkitiimit tekivät tuomareiden arvosteltaviksi kolme ruokalajia. Tänä vuonna finaalissa kilpailivat Joensuun tiimin lisäksi Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Mäntsälän Riihenmäen koulu, Oulun Kastellin monitoimitalo sekä Sodankylän Aleksanteri Kenan koulu.

Finalistit oli valittu koululaisista koostuneen raadin arvioiden perusteella.

Matka Joensuusta Helsingissä käytyyn finaaliin kannatti. Voittajajoukkue hehkutti tulosten ratkettua.

Yhden euron ateria

Kilpailuruokien budjetti oli sama kuin kouluruoissa keskimäärin: vain yksi euro ruokalajia kohden.

Joensuun tiimi, eli Leena Koponen, Anne Kinnunen ja Meerit Kärki voittivat menulla, joka sisälsi porkkanamakkarakeiton, paellan broilerista sekä uuniperunaviipaleet. Niiden lisukkeina tarjoiltiin kikhernetahnaa ja kiinankaali-ananas-hernesalaattia.

Voittoisa Joensuun tiimin annos oli kuin ravintolasta.

Ilta-Sanomat esitteli tammikuussa kouluruokakilpailun finalistit. Jutussa kerrottiin, että Joensuun tiimi kertoi kuuntelevansa oppilaiden, eli asiakkaiden palautteita tarkasti.

Tiimi saattaa erottua monista muista myös siksi, että heillä on aito halu ja kiinnostus kehittää kouluruokaa.

– Meillä on mielestämme hyvät ideat, jotka haluamme jakaa muillekin, voitokas kolmikko kertoi valmistautuessaan kilpailuun.

Koponen, Kinnunen ja Kärki motivoituvat myös muista syistä.

– Teemme työtämme syömmellä, Anne Kinnunen kertoi tammikuussa.

Joensuun Enon koulun keittiössä tehdään päivässä noin 700 ruoka-annosta. Lisäksi samassa keittiössä tehdään ruokaa kahteen muuhun kouluun sekä päiväkotiin.

Voittajamenuun makkarakeitto.

Joensuun tiimin paella.

”Meidän pitäisi olla ylpeitä!”

Kouluruokakilpailun tuomaristoon kuuluva Jyrki Sukula kehuikin kokkitiimien ammattitaitoa sekä paineensietokykyä.

– Kouluruoan ammattilaiset ovat aivan oma ammattiryhmänsä, joka osaamisellaan vastaa tiukkoihin maku ja terveysvaatimuksiin, Sukula totesi Helsingin Messukeskuksessa käydyn finaalin jälkeen.

Kouluruokaa saatetaan arvostella kovin sanoin, mutta koululaisille ilmaiseksi tarjottava ateria on maailman mittapuussa erikoisuus ja se voisi olla vahvemmin myös ylpeyden aihe, tuomariston puheenjohtajana toimiva Suomen Italian suurlähettiläs Janne Taalas totesi finaalissa.

– Kouluruokakilpailu alleviivaa sitä, että vain Suomessa ja Ruotsissa tarjotaan maksutonta kouluruokaa. Maailmalta katsottuna kouluruokajärjestelmä nostaa Suomea positiivisesti esille.

– Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, Taalas painotti.

– On huikeaa, miten herkullisia ja samalla terveellisiä annoksia yhdellä eurolla per ruokailija saadaan aikaiseksi, kilpailun järjestäjän Continental Foods Finlandin edustaja Jutta Kontinen sanoi.

Oulun joukkueen kilpailutyöt.

Mäntsälän Riihenmäen koulun kilpailutyöt.

Helsingin SYKin joukkueen menu.

Sodankylän joukkueen menu.

Lähde: Parempaakouluruokaa.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit