Menestyneet kokkinaiset kertovat, miltä tuntuu raivata tilansa miesvaltaisella alalla: ”On ollut ennakkoluuloja, asenteita ja vähättelyä” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Menestyneet kokkinaiset kertovat, miltä tuntuu raivata tilansa miesvaltaisella alalla: ”On ollut ennakkoluuloja, asenteita ja vähättelyä”

Naispuolisten kokkien mukaan tilanne alalla on kuitenkin paranemaan päin.

Nainen ei ole harvinaisuus ravintolan keittiössä.­

8.3.2018 16:20

Monet varmasti muistavat kokki Kari Aihisen lokakuiset kommentit naiskokeista, jotka suututtivat monet suomalaiset. Aihinen puhui Ylen Puoli seitsemän -tv-ohjelmassa esimerkiksi ”fysiikan laeista” eli siitä, että synnytyksen ja äitiyden vuoksi naisia ei näy paljon ravintoloiden keittiöissä.

Vaikka Aihinen pyysi puheitaan jälkeenpäin anteeksi, ei se poista sitä tosiasiaa, kuinka naispuoliset kokit joutuvat yhä puolustamaan asemaansa miesvaltaisella alallaan.

Naistenpäivän kunniaksi kysyimme kahdelta suomalaiselta kokkina työskentelevältä naiselta, miten he ovat kaikesta huolimatta onnistuneet etenemään urallaan ja kuinka he kannustaisivat alalle haluavia tyttöjä ja naisia.

Termistö kuntoon

Kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta ensinnäkin toivoo, ettei puhuttaisi enää ollenkaan naiskokeista, vaan ainoastaan kokeista.

– Vaikka itsekin saatan syyllistyä tähän välillä, niin pitäisi muistaa, että on kuitenkin vain kokkeja, joista osa on naisia. Eihän sitä puhuta miesballerinoistakaan, vaikka naiset ovat ballerinoina paljon yleisempiä.

Hurmerinta myöntää myös kohdanneensa haasteita kokkina työskennellessään.

– On se totta kai vaikeaa olla nainen miesvaltaisella alalla. On ihan turha sanoa, että on ollut tosi helppoa, ei se koskaan ole. On ollut kaikenlaisia ennakkoluuloja, asenteita ja vähättelyä. Siinä on vain täytynyt uskaltaa pitää leukansa pystyssä ja mennä eteenpäin itse viitoittamallaan tiellä.

Hän iloitsee kuitenkin siitä, kuinka tällainen ikävä asennoituminen naisia kohtaan vähenee koko ajan. Naisia nousee yhä enemmän ravintoloiden johtaviin asemiin ja tulevaisuus näyttää entistä valoisammalta.

– Asiassa mennään todella paljon parempaan päin, sellaiset sikarinhajuiset all male panel -kerhot ovat selvästi jäämässä menneisyyteen.

Naisten aika nousta

Hurmerinta haluaakin kannustaa kokin urasta haaveilevia tyttöjä ja naisia.

– Te voitte olla esimerkkejä muille. Kovalla työllä ja tiukalla luonteella sinusta voi tulla Savoyn seuraava naispuolinen keittiöpäällikkö, jos vain haluat. Vaikka se vaatii paljon duunia, on se aivan mahdollista.

Myös historiaa ajatellen olisi jo korkea aika saada enemmän naispuolisia kokkeja Suomen huipulle.

– Kun Palace marraskuussa taas avattiin uudelleen, niin siellä oli nimetty kaikki kabinetit ruoka-alalla vaikuttaneiden miesten mukaan. Eli siellä ei ole yhtään ainutta kabinettia, jolla olisi naisen nimi. Palacen lähes 70-vuotisesta historiasta ei siis löytynyt yhtäkään naista, joka olisi ollut kabinettinsa arvoinen! Onhan se aika käsittämätöntä, Hurmerinta harmittelee.

Hän toivookin, että tällaisista vanhoista valtarakenteista mennään nyt eteenpäin, eikä naisia jätettäisi enää jatkossa taka-alalle.

Kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta on tuttu myös esimerkiksi tv:stä ja radiosta.­

Muutosta naiskäsitykseen

Marraskuussa Helsinkiin avattiin kasvisravintola Yes Yes Yes, jonka keittiöpäällikön Linnea Vihosen nimen myös Hurmerinta mainitsi puhuessaan nousevista suomalaisista naispuolisista kokeista.

Vihosen itsensä mukaan hänen tietään keittiöpäälliköksi eivät miehet ole loppujen lopuksi kovin paljon hidastaneet.

– Olen kasvanut sellaisessa perheessä, jossa ei eritelty tyttöjen ja poikien juttuja. Se taas on vaikuttanut myös uravalintaani. Ja vaikka olen työskennellyt miesvaltaisella alalla melkein 14 vuotta, en ole koskaan oikeastaan kokenut, että olisin nainen miesten keskellä.

Hän muistaa toki vielä joitakin vuosia sitten kuulleensa satunnaista tytöttelyä, mutta ei oikeastaan enää.

– Täytyy muistaa, että vaikka miesten kanssa duunin tekeminen on tietyllä tavalla erilaista, niin eivät kaikki naisetkaan ole samanlaisia. Monet naiset, joiden kanssa teen duunia, ovat tosi positiivisella tavalla sanottuna badass-mimmejä.

Vihonen toivookin, että sellaisesta vanhanaikaisesta naiskäsityksestä, jonka mukaan naiset ovat turhan nöyriä tai eivät osaa sanoa omia mielipiteitään, voitaisiin jo pikku hiljaa luopua.

”Miehet grillaa ja tytöt tekee jälkkäreitä”

Omassa työssään Vihonen ei juuri mieti sitä, tekeekö hän töitä naisten vai miesten kanssa. Hänen mielestään optimaalisinta olisikin se, että kaikilla työpaikoilla olisi paljon sekä naisia että miehiä, jotka voisivat oppia toisiltaan.

– Mutta ymmärrän myös sen, miksi meidän alalla ei ole paljon naisia. Itse en suosi työhaastatteluissa mimmejä, mutta yritän puskea heitä eteenpäin.

Vihonen selittää tätä sillä, kuinka monissa ravintolakouluissa tytöt laitetaan helposti tekemään jälki- ja alkuruokia, kun taas pojat hoitavat grillauksen.

– Eli miehet grillaa lihan ja tytöt tekee vähän jälkkäreitä. Tätä ajattelumallia yritän omalta osaltani murtaa päivittäisessä duunissani. Monet naiset eivät uskalla sanoa, mitä he haluavat, vaikka he haluavat.

Naisten uskalluksen puute onkin Vihosen mielestä yksi syy siihen, miksi julkisuudestakin tutut niin sanotut huippukokit ovat yleensä miehiä.

– Monet mimmit eivät uskalla laittaa tarpeeksi kovia tavoitteita sen takia, että he saattavat pelätä epäonnistuvansa. Itse olen oppinut suurimman osan elämästäni sillä, että olen epäonnistunut. Sen jälkeen on vain pitänyt nousta ylös ja miettiä, että mitäs nyt. Sitten vain jatkaa ja tekee, vähän niin kuin kilpaurheilija.

Naisia on luultua enemmän

Vihonen haluaa tuoda esille myös sen, että vaikka hänen alansa onkin miesvaltainen, ei se tarkoita sitä, että naisia olisi vähän. He eivät vain ole yhtä paljon esillä.

– Minäkin tunnen valtavan määrän todella kokeneita naisia keittiömestareina, sous-chef’einä, keittiöpäälliköinä tai ravintoloitsijoina. Mutta he ovat harvemmin niin paljon esillä, toisin kuin tämä pieni joukko median mieltämiä huippukokkeja, jotka siis tietysti ovat tosi hyviä.

Tämä on Vihosen mukaan suuri syy siihen, miksi suomalaiset luulevat naisia olevan vain vähän kokkeina. Todellisuus on kuitenkin toinen.

– Suomi on täynnä supernaiskokkeja!

Yes Yes Yes:in keittiöpäällikkö Linnea Vihonen rohkaisee naisia uskaltamaan enemmän.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit