Ajankohtaista

Tässä on voileipäkakku, jolla lumoat vieraat varmasti!

Julkaistu:

Uusi kirja
Suosittuja ruokablogeja kirjoittavat Saara Atula ja Jenni Häyrinen esittelevät reseptejään tuoreessa Brunssikirjassa.
– Voileipäkakku on taas in, tosin meidän mielestämme se ei koskaan mennytkään pois muodista. Jotkut ruoat ovat vain niin hyviä, että ne ansaitsevat paikkansa pöydissämme vuodesta toiseen, Saara Atula ja Jenni Häyrinen kirjoittavat tuoreessa Brunssikirjassa (Tammi 2018).

Jenni Häyrinen on yhden Suomen suosituimman ruokablogin, Liemessä kirjoittaja, Saara Atula taas tekee paljon luettua Viimeistä murua myöten -blogia.

Kirjassa esitellään yli sata reseptiä, joista löytyy maukkaita ohjeita brunssipöytään. Selkeissä ja helposti toteutettavissa ohjeissa on sekä suolaisten että makeiden herkkujen reseptejä.

Muun muassa ahvenanmaalainen pannukakku, erilaiset täyttävät salaatit, lakritsainen omena-luumupaistos ja ihana ”brunssimättö”, eli brunssipizza ovat esimerkkejä kirjan ohjeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi kauniin kirjan helmistä on rukiinen voileipäkakku.

Atula ja Häyrinen kuvailevat kirjassaan sen sopivan yhtä hyvin juhlatarjottavaksi, kuin arkisempaan brunssipöytään.

Voileipäkakku on todellinen herkku: sen pohjana on saaristolaisleipä ja täytteenä on savusiikaa. Punajuurihummus tuo herkkuun kauniin värin.

Rukiinen savusiika-voileipäkakku (10 hengelle)

Tarvitset: 12 neliönmuotoista leipäpalaa tai saaristolaisleipäviipaletta
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täytteet:

2 dl punajuurihummusta

Savusiika-piparjuuritahna:

300 g savusiikaa

1 prk ranskankermaa (150 g)

1 dl majoneesia

2 tl piparjuuritahnaa

1 punasipuli pienittynä

1 sitruunan raastettu kuori

nippu tilliä pienittynä

suolaa

pippuria

Kuorrute:

1 prk ranskankermaa (150 g)

1 dl majoneesia

Koristeluun:

katkarapuja

retiisejä

tilliä

viherversoja

Valmista punajuurihummus ohjeen mukaan (katso ohje alla).

Valmista savusiika-piparjuuritahna. Sekoita kaikki tahnan ainekset haarukalla sekaisin.

Kakkuun tulee neljä leipäkerrosta, ja jokaiseen kerrokseen kolme leipäviipaletta.

Kasaa kakku asettamalla ensimmäiset kolme leipäpalaa tarjoilualustalle. Levitä leipien päälle puolet savusiika-piparjuuritäytteestä. Pinoa täytteen päälle toinen leipäkerros.

Levitä punajuurihummustäyte.

Jatka näin pinoamalla päälle kolmas leipäkerros, loput savusiika-piparjuuritahnasta ja päällimmäinen leipäkerros.

Laita kakun päälle kelmu ja anna sen tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Ennen tarjoilua levitä kuorrute kakulle ja koristele kakku katkaravuilla, retiisisiivuilla, tillillä ja viherversoilla.

Punajuurihummus

2 isoa punajuurta

1 rkl oliiviöljyä

1 tlk kikherneitä

3 paahdettua valkosipulinkynttä

4 rkl tahinia

2 rkl sitruunamehua

½ dl oliiviöljyä

½ dl vettä

suolaa

mustapippuria

Paahda öljyllä valellut punajuuret 220-asteisessa uunissa kypsiksi eli noin 30 minuuttia.

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi.

Lähde ja resepti: Saara Atula ja Jenni Häyrinen, Brunssikirja (Tammi 2018)