Keitto, joka pelasti Ville Haapasalon juhlinnan jälkeisenä päivänä: ”Maistui taivaalliselta ja olo koheni heti”

– Tämä ukrainalainen borssikeitto on ensimmäinen oikea resepti, jonka opin, näyttelijä ja maailmanmatkaaja Ville Haapasalo kertoo viime vuonna ilmestyneessä keittokirjassaan.

Vihannekset ja lihat voi jättää reiluiksi paloiksi.

5.3.2018 15:59

Venäläinen perinneruoka borssikeitto on ihanaa kylmänä talvipäivänä.

Ville Haapasalon viime vuonna ilmestyneen Villen keittiössä -keittokirjan mukaan borssia voi muokata luovasti mielialan ja vuodenajan mukaan. Sen voi hyvin tehdä myös esimerkiksi ilman lihaa.

Venäjällä pitkään asunut Haapasalo esittelee kirjassaan ukrainalaisen borssikeiton, joka on hänen mukaansa hieman tulisempi ja paksumpi, kuin borssikeitot ovat yleensä. Kirjassa julkaistun reseptin takana on myös tarina.

”Saatte ruokaa, jos kokkaatte itse”

– Tämä ukrainalainen borssikeitto on ensimmäinen oikea resepti, jonka opin, hän kirjoittaa.

Haapasalo kertoo kirjassa, että oli edellisenä päivänä ollut ystävänsä kanssa juhlimassa Pietarissa niin sanotusti pitkän kaavan mukaan.

– Aamulla meillä oli kiljuva nälkä ja ystäväni vaimo Sveta oli pahalla päällä. Hän oli vihainen siitä, että olimme metelöineet heidän asunnossaan. Lopulta Sveta heltyi ja sanoi, että hyvä on, saatte ruokaa, mutta kokkaatte sen itse, Ville Haapasalo kuvailee.

Haapasalo toteaa, että Sveta tiesi tulisen, vahvan lihaliemen helpottavan juhlinnan jälkeistä olotilaa. Hän neuvoi Haapasaloa valmistamaan borssikeiton, mikä sitten onnistuikin.

– Ruoka maistui taivaalliselta, keitto nosti hien pintaan. Olo koheni heti, Haapasalo kirjoittaa.

Villen keittiössä -kirjassa esitellään reseptejä ympäri maailmaa, mutta tämä ukrainalainen borssikeitto on luvussa, jossa listataan näyttelijän omat lempiohjeet.

Tämä keitto ei ole pikaruokaa, sillä sitä haudutellaan useampi tunti, mutta se palkitsee kyllä tekijänsä.

Borssikeitto 8 hengelle

200 g savupalvia tai potkaa

2 porkkanaa

3 perunaa

100 g juuriselleriä

100 g palsternakkaa

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

vihreää ja punaista tuoretta chiliä

tilkka öljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

suolaa

Liemi:

800 g naudan keittolihaa, esim. rintaa

800 g naudan luita

1 sipuli

1 porkkana

100 g juuriselleriä

3 punajuurta

muutama mustapippuri

pari oksaa persiljaa

3 l vettä

Viimeistelyyn:

persiljaa

tilliä

tuoretta chiliä

smetanaa

piparjuurta

1. Laita liemen liha ja luut isoon kattilaan. Kuori punajuuret. Puolita sipuli ja paloittele liemijuurekset ja lisää ne sekä loput aineksista kattilaan. Kiehauta ja laske lämpöä miedolle porinalle.

2. Anna ainesten kiehua, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Nosta punajuuret sivuun ja jatka liemen keittämistä, kunnes keittoliha on mureaa (noin 3 tuntia). Nosta liha pois liemestä ja siivilöi liemi.

3. Kuutioi savuliha. Kuori ja kuutioi sipuli ja juurekset reiluiksi suupaloiksi, hienonna valkosipuli ja chili. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja lisää savuliha siihen ruskistumaan. Lisää valkosipuli, sipuli ja juurekset ja paista niihin kevyt väri. Lisää sitten tomaattimurska ja chili, paistele hetki ja lisää lopuksi lihaliemi. Mausta liemi suolalla ja lisää tarvittaessa chiliä. Keitä 10 minuuttia.

4. Leikkaa keittoliha ja punajuuret kuutioiksi ja lisää sitten soppaan. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä.

5. Viimeistele keitto tuoreilla yrteillä ja chilillä ja piparjuurella maustetun smetana kera.

Juomasuositus keiton kanssa: kotikalja.

Lähde ja resepti: Ville Haapasalo, Villen keittiössä (Otava 2017)

 

Paras tapa oppia vieraista kulttuureista on tutustua ihmisiin ja paikalliseen ruokaan, Ville Haapasalo kirjoittaa kirjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit