Lihamuki - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin keksittiin legendaarinen lihamuki – erikoismättö sai alkunsa housunsa sotkeneista lahtelaisista autoilijoista

Lihamuki on Lahden ylpeys ja suoraviivainen grillikulttuurin edustaja. Miten se syntyi?

2.3.2018 15:14

Lihamuki, tuo lahtelaisen ruokakulttuurin ylpeä edustaja, on ilahduttanut nälkäistä grillikansaa ainakin 1980-luvun alkupuolelta lähtien.

ISTV seuraa lihamukin syömisen MM-kisoja suorassa lähetyksessä lauantaina 3. maaliskuuta noin kello 14.30 alkaen. Seurantaan pääset täältä.

Lihamuki syntyi aikana, jolloin ensimmäiset kebab-ravintolat ja -grillit olivat juuri ilmestyneet Suomeen. Lihamukia on jäljitetty myöhempinä vuosikymmeninä eri grilleistä ympäri Lahtea. Asiaa on selvittänyt muun muassa Etelä-Suomen Sanomat.

Ensimmäistä kertaa lihamukia tarjoiltiin tiettävästi Lahdessa osoitteessa Rautatienkatu 3 toimineessa Kebab-grillissä. Perustaja ja pitkän linjan lahtelainen ravintolayrittäjä Niilo Valtari muistaa, kuinka kebab ja lihamukit alkoivat sattumalta vetää Rautatienkadulle asiakkaita jonoksi asti.

– Joskus laitettiin lihaa mukiin, ja asiakkaat sattuivat näkemään. He alkoivat pyytää sitä. Suurin syy oli se, että ihmiset ostivat kebabia autoihin, ja annoksissa oli paljon kastikkeita. Kastikkeet levisivät sitten syliin. Kyllä asiakkaat sen siis itse keksivät, Niilo Valtari kertoo.

Lihamukia on myyty Kebab-grillin jälkeen useissa muissakin lahtelaisgrilleissä. Nykyään moni ulkopaikkakuntalainen osaa tiedustella tunnettua annosta, ja sitä on myös tarjolla.

Aluksi Kebab-grillillä oli annostensa kanssa ongelmia sekä viranomaisten että koostumuksen kanssa.

– Tiedän meidän olleen ensimmäisten kebab-ravintoloiden joukossa, koska jouduin taistelemaan silloin terveysviranomaisten kanssa. Kebabliha kypsyy vain ulkoreunalta. Silloin mietittiin, että jos kaikki ei mene tänään, niin onko se jätettä huomenna. Asia oli uusi, eikä sitä ymmärretty.

Kebab-grillin tilat päätyivät Valtarille sattumalta. Valtarin isä perusti Lahteen 1950-luvun puolivälin jälkeen legendaarisen Tirra-ravintolan. 1970-luvulla rinnalle ilmestyi puolestaan musiikkipaikkana tunnettu Torvi. Laajenemisen yhteydessä Valtarille jäi Rautatienkadulla pieniä liiketiloja, joista yhden keittiössä alettiin pyörittää ensin nakkikioski- ja leipomotoimintaa.

Tuohon aikaan Suomessa vallitsi vahva grilli- ja nakkikioskikulttuuri. Valtari löysi kebabin matkoillaan ja päätti tuoda lihaherkkua Lahteen – grilli oli jo valmiiksi lämpimänä.

– Yritin ensin tuoda kebabia itse Hampurista, mutta Metos toi lopulta ensimmäiset kebabit meille.

Sopivan reseptin kokosi Valtarin mukaan kokki Kokkinen, eli Heimo Kokkinen. Kebab kasattiin sianniskasta. Lihamukeihin laitettiin myöhemmin väliin myös lampaan jauhelihaa.

ISTV seuraa lihamukin syömisen MM-kisoja suorassa lähetyksessä lauantaina 3. maaliskuuta noin kello 14.30 alkaen. Suoran lähetyksen näet täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit