Yksi asia tekee Kari Aihisen makaronilaatikosta niin täydellisen: ”Muhkean samettinen lopputulos”

Perinteisestä makaronilaatikosta voi tehdä parilla niksillä vielä ripauksen verran parempaa.

Makaronilaatikko maistuu koko perheelle.

1.3.2018 15:25

Makaronilaatikko on klassikkoruoka, josta on vaikea olla pitämättä.

Tätä väitettä tukee myös televisiosta tuttu Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö ja Roster-ravintoloita isännöivä Kari Aihinen, joka esittelee Kape 24 h (Tammi) -kirjassaan peräti kahden erilaisen makaronilaatikon reseptin. Aihisen mukaan makaronilaatikot kuuluvat myös Rosterin henkilökunnan vakioruokiin.

Kape 24 h -teos sisältää muitakin herkkuja moneen makuun, niin bistroruokaa, kotiruokaklassikoita kuin fine diningiakin. Reseptien lisäksi kirjassa seurataan esimerkiksi Aihisen arkea sekä tiimiä hänen ympärillään.

Kahdesta makaronilaatikosta jaamme pellinkiläisen makaronilaatikon reseptin, joka Aihisen mukaan on ”lapsiperheiden suosikki”.

Reseptiin liittyy yksi erityisen tärkeä vaihe: sen pitkä tekeytymisaika.

– Tämä kermainen makaronilaatikko on porvoolaisen Bistro Sinnen ravintoloitsijan Kai Kallion käsialaa. Anna laatikon tekeytyä jääkaapissa yön yli ennen uunissa paistamista, niin saat muhkean samettisen lopputuloksen, Aihinen kirjoittaa.

Tavallisuudesta poikkeavaa herkullista makua tämä laatikko saa esimerkiksi pekonista ja aurinkokuivatusta tomaatista.

Laatikkoa valmistaessa kannattaa lisäksi huomioida Aihisen jauhelihanpaistovinkki: älä laitta kaikkea jauhelihaa kerralla pannulle, vaan paista se erissä.

Pellinkiläinen makaronilaatikko

10 annosta

vettä

suolaa

10 dl makaronia

800 g jauhelihaa

rypsiöljyä paistamiseen

2 pkt pekonia

2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja

1 punainen paprika

1 ½ sipulia

mustapippuria myllystä

1 l kuohukermaa

4 kananmunaa

voita uuniastian voiteluun

Kiehauta vesi isossa kattilassa, lisää reilusti suolaa ja keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha öljyssä isolla pannulla useassa erässä.

Pilko pekonit ja paista ne toisella pannulla. Pilko aurinkokuivatut tomaatit (kaada öljy pois tai säilytä se vaikkapa salaatinkastiketta varten). Pilko myös paprika ja sipuli.

Lisää paprika, tomaatit ja sipuli pannuun. Kun sipuli on kuullottunut, sekoita ainekset isossa pannussa olevaan jauhelihaan. Maista ja lisää suolaa ja mustapippuria. Siivilöi makaronit ja lisää ne seokseen.

Sekoita kerma ja munat kulhossa. Kaada kerma-munaseos jauhelihan ja makaronien päälle. Sekoita ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja peitä vuoka kelmulla. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna tekeytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja kypsennä makaronilaatikkoa noin tunti.

Vinkki:

Paista jauheliha useassa erässä, jotta pannu pysyy tarpeeksi kuumana. Paistettaessa pannulla pitäisi olla noin 30 % jauhelihaa ja 70 % tyhjää tilaa. Jo kypsennetyt jauhelihat voivat odottaa erillisessä astiassa kannen alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit