Ekbergistä kohistiin, mutta nämä ravintolat ovat yhä kuin aikamatka menneeseen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ekbergistä kohistiin, mutta nämä ravintolat ovat yhä kuin aikamatka menneeseen

Suomesta löytyy yhä useita ravintoloita ja kahviloita, joissa voi aistia historiaa.

Suomessa on yhä paljon ravintoloita ja kahviloita, joissa vuosikymmenien takainen tunnelma on säilynyt.

16.2.2018 17:35

Vaikka Suomen vanhimman leipomon, Ekbergin legendaarinen kahvila pysyy yhä ennallaan, liikkeen leipomon muutos nostatti viime viikolla vilkkaan keskustelun.

Muutosta koskevissa kritiikeissä surtiin vanhojen interiöörien ja sitä kautta kulttuurihistoriallisten kohteiden tuhoamista. Reaktioiden voimakkuuden Ekbergin tapauksessa voi ymmärtää, sillä helsinkiläiset ovat arvostaneet vuodesta 1915 Bulevardilla toimineen leipomon hyvin alkuperäisten sisätilojen säilyttämistä.

Aivan yhtä pitkän historian omaavia ja vastaavia myymälöitä ei Helsingissä enää ole.

Ekberg kertoi pitämässään tiedotustilaisuudessa yrityksen tarpeista nykyaikaistaa tilaa, lisätä tuotetarjontaa ja helpottaa esimerkiksi ikääntyvien asiakkaiden esteettömämpää liikkumista myymälässä. Tämä liittyi esimerkiksi vanhojen puuovien vaihtamiseen liukuoviksi.

Historian ja vanhan säilyttäminen on silti monille ihmisille tärkeää.

Klassikkoannokset tuovat yhä asiakkaita

Suomen ravintolamaailmassa on yhä lukuisia paikkoja, joissa historiaa vaalitaan ja joissa se on tärkeä osa ravintolakokemusta.

– Ainakin ravintola Tammer Tampereella, Kairo Kotkassa, Naantalin Kaivohuone, Pippurimylly Turussa sekä jollain tasolla Hangon Casinon ravintola voisivat toimia esimerkkeinä niin kutsutusta alkuperäisen tai ainakin perinteikkään sisustuksen arvostamisesta. Ja Helsingissä Savoy, Kosmos ja Sea Horse, Bellevue, Ravintola Kaisaniemi, Kämp, Kolme Kruunua, Torni ja Carelia, tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta kertoo.

– Osa ravintoloitsijoista on halunnut säilyttää sisustuksen ohella myös alkuperäisiä ruokalajeja, joihin asiakkaat ovat vuosikymmenien aikana ihastuneet. Näistä vaikkapa turkulaisen Pippurimyllyn pippuripihvi ja toisaalta kuuluisan asiakkaan myötä maineeseen nousseista ja ravintolaan yhä asiakkaita tuovista annoksista Savoy ja marsalkka Mannerheimin vorschmack on hyvä esimerkki, Kiiskinen sanoo.

Joskus muutokset ovat väistämättömiä, mutta ne voidaan toteuttaa eri tavoin.

– Voidaankin ehkä sanoa, että tällaisen perinteikkään ja juuriaan arvostavan ravintolan jopa yksi tärkeimmistä tuotteista on sen ilmapiiri. Ilmapiiriin tuovat luonnetta paitsi ravintolan sisustus, myös ruokalajit ja ruoan laatu sekä henkilökunta. Toisaalta voidaanko odottaa, että ravintola ei vuosikymmenien aikana muutu lainkaan, Tiina Kiiskinen pohtii.

– Tekniikan ja palveluiden muutokset, työergonomia ja tilojen toimivuus ovat varmasti kaikki tärkeitä elementtejä. Ainakin kun sekä interiöörin toivottu tunnelma että edellä mainitsemani niin kutsutut tekniset vaatimukset saadaan kohtaamaan, voitaneen sanoa, että remontti, peruskorjaus tai uudistus on onnistunut, hän toteaa.

Vaikka seuraavat esimerkit eivät välttämättä ulotu aina aivan sadan vuoden päähän, keräsimme listan ravintoloista, joiden vuosikymmeniä vanhoissa sisätiloissa mennyt on yhä vahvasti läsnä.

Muun muassa näissä ravintoloissa ovat juhlineet monet sukupolvet.

Ravintola Lehtovaara Töölössä juhli 100-vuotispäiväänsä vuonna 2016. Se perustettiin Viipurissa vuonna 1916 ja ravintola muutti sodan vuoksi Helsinkiin vuonna 1940.

Lehtovaaran vanhoja esineitä.

Ravintola Kosmos on perustettu vuonna 1924. Kuva vuodelta 1971.

Ravintola Kosmos sijaitsee Helsingin Kalevankadulla.

Kuvataiteilija Philip von Knorring Kosmoksen pöydässä.

Ravintola Kolme Kruunua edustaa sisustukseltaan samaa ajanjaksoa kuin esimerkiksi Sea Horse.

Kolmen kruunun sympaattinen sisäänkäynti.

Perinteitä kunnioittava ravintola Messenius Töölössä perustettiin vuonna 1937.

Tampereen Pispalan Pulterin sisustus on hyvin samanlainen, kuin se oli avajaisvuonna 1968. Se perustettiin Alkon kokeiluravintolaksi.

Ravintola Sea Horse on pysynyt sisustukseltaan samankaltaisena vuosikymmenet.

Savoyn sisätilaa. Ravintola avasi ovensa kesällä 1937.

Hotelli Tammerin ravintolasali.

Hotelli Tammer rakenettiin vuonna 1929. Upea ruokasali kunnostettiin alkuperäiseen asuun 1990-luvulla.

Venäläinen Bellevue Helsingissä yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti Venäjän ulkopuolella toimivista venäläisistä ravintoloista. Bellevue perustettiin vuonna 1917, ravintolan sivuilla kerrotaan.

Elite tunnetaan taiteilijaravintolana, jonka asiakkaana viihtyivät eri aikakausina muun muassa Mika Waltari, Tauno Palo ja Matti Pellonpää.

Eliten Tauno Palon pihvi.

Matti Pellonpää Elitessä vuonna 1986.

Kluuvikadulla Helsingissä sijaitseva Fazerin kahvila vuonna 1930. Karl Fazerin konditoria avattiin Kluuvikadulla vuonna 1891, mutta liike joutui muuttamaan pari kertaa, kun paikalla sijainneet rakennukset purettiin. Alkuperäinen rakennus purettiin vuonna 1908 ja toisen kerran sama kävi vuonna 1930. Nykyisellä paikallaan kahvila on ollut 1930-luvulta.

Fazerin kahvilan lasikuvun alla vanha tunnelma on säilynyt.

Ravintola Palacen uudistuksessa haluttiin säilyttää sisätilojen historiaa. Muun muassa tuolit mukailevat alkuperäistä, vuoden 1952 kalustusta.

Vuodenvaihteessa 2018 avatussa uudistetussa Palacessa haluttiin säilyttää alkuperäistä tunnelmaa, vaikka tiloissa tehtiin täysi remontti.

Ravintolan alkuperäiseen sisutukseen kuuluvat Olli Borgin suunnittelemat tuolit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit