Maito, kahvi, leipä – vertailimme: Eri kauppojen hinnoissa hurja ero, vaikka ostaisit halvinta mahdollista - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maito, kahvi, leipä – vertailimme: Eri kauppojen hinnoissa hurja ero, vaikka ostaisit halvinta mahdollista

Kauppareissujen perustuotteet ovat monille aina samat.

Kauppareissujen perustuotteet ovat monille aina samat.

Julkaistu: 12.2.2018 17:44

Sama leipäpaketti voi maksaa toisessa kaupassa 0,39 euroa, toisessa 0,99 euroa.

Suomalainen rakastaa ruisleipää, kahvia ja jauhelihakastiketta, Elintarviketeollisuusliitto otsikoi syyskuussa 2017 julkaisemansa tiedotteen, jossa kuvailtiin suomalaisten ruokatottumuksia.

Ruoan ja varsinkin perustuotteiden osalta monet ostavat aina samoja tuotteita. Tietyt tuotteet poimitaan ostoskoriin automaattisesti. Esimerkiksi maito ja leipä ovat tuotteita, joita ostetaan perhekoosta riippuen toisinaan jopa jokaisella kauppareissulla, tai ainakin useita kertoja viikossa.

Kahvi on myös perusruokakoriin kuuluva tuote, jonka kulutusmäärät riippuvat perhekoon lisäksi elämäntavasta. Toiset kuluttavat sitä niin, että paketti riittää pitkiäkin aikoja, toiset tarvitsevat täydennystä vähintään kerran viikossa.

Näissä pieneltä tuntuvissa, mutta usein toistuvissa ostoksissa hintaeroilla on pitkällä aikavälillä vaikutusta. Eri kauppojen hinnoissa voi olla eroja, vaikka kertaostoksena tai edes viikkotasolla ne eivät kovin suurilta tuntuisikaan.

Otimme vertailun esimerkkituotteiksi kevytmaidon ja leivän, jotka ovat hyvin tyypillisen kauppareissun tuotteita. Esimerkkituotteissa on myös kahvi. Vertailun tuotteet ovat edullisimmat mahdolliset vaihtoehdot.

Pienet, mutta usein toistuvat ostokset

Varsinkin lapsiperheissä maitoa kuluu viikossa reippaasti.

Jos esimerkiksi kaupasta ostetaan vaikkapa viisi kertaa viikossa litra maitoa, tällä kulutuksella ero vertailun halvemman ja kalliimman välillä oli esimerkkikauppojen hintojen perusteella vuositasolla 72 euroa (laskettu 12 kuukaudesta). Vertailussa halvin litra kevytmaitoa oli 0,65 senttiä, kallein oli 0,95 senttiä.

Lapsiperheissä maitoa voi kulua kuitenkin helposti vielä tuplamäärä esimerkistä.

Lisäksi esimerkiksi sama ruisleipäpaketti maksoi toisessa kaupassa 0,39 euroa, toisessa 0,99 euroa. Jos kyseisen leipäpaketin ostaa säännöllisesti aina kaksi kertaa viikossa, toisessa kaupassa vuodessa samaisesta tuotteesta pulittaa yhteensä 95,04 euroa, toisesta kaupasta ostettuna 37,44 euroa (laskettu 12 kuukaudesta). Ero on siis reilu 57 euroa.

Kun kauppakassissa on paljon muitakin tuotteita, yhteissummat suurenevat ja voivat lopulta olla pitkällä aikavälillä merkittävän erilaisia, jos käy aina samassa kaupassa.

Erikoisempien ja tuoretuotteiden osalta kaupan tarjonnalla ja palveluilla on merkitystä, mutta keskittämällä pakolliset, jatkuvat ostokset edullisempiin paikkoihin, voi säästää yllättävän paljon.

Niin kutsuttujen tarjouksien perässä juoksijoiden maailma alkaa hahmottua konkreettisesti, kun kirjaa ylös kaksinumeroisia summia, jotka voisi säästää helposti, mikäli vaihtoehtoja kauppojen välillä on.

Hintojen suhteen asia on kuitenkin myös kaksipiippuinen: maidon tuottajahinnat ovat laskeneet takavuosista. Luonnonvarakeskuksen mukaan meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2016 keskimäärin 37,75 senttiä litralta.

Katso tuotteiden hintavertailu kaaviosta jutun lopusta.

Miksi kauppojen hinnat vaihtelevat?

Samojen ketjujen isoissa tavarataloissa hinnat ovat yleensä samoja kaikkialla Suomessa. K-kauppojen hinnat saattavat kuitenkin vaihdella. Se selittyy luonnollisesti pääosin sillä, että K-Supermarketit ovat kauppiasvetoisia. Silti esimerkiksi saman merkin tuotteiden eri hinnat eri myymälöissä voivat ihmetyttää.

Kesko avasi Ilta-Sanomille syitä hintaerojen takana.

– K-supermarket -ketjun keskusyksikkö (Kesko) ei päätä tuotteiden myyntihintoja, vaan kunkin kaupan kauppiasyrittäjä päättää kauppansa myyntihinnat. Kesko toki asettaa osalle tuotteista enimmäishintoja, jotka kauppiasyrittäjä voi alittaa ja osalle tuotteista suositushintoja, jotka hän voi alittaa tai ylittää, Keskon valikoimajohtaja Harri Hellman kertoo.

Hellman toteaa, että ketjun kauppojen välillä on eroja kaupan kustannustasossa ja kilpailutilanteessa, mikä voi johtaa eri hintoihin ja jopa hintatasoihin laajemminkin saman ketjun sisällä.

Vaihteleviin kustannuseriin kuuluvat muun muassa tilavuokra, henkilöstökulut ja rahtikulut.

– Kilpailutilanne ja sen ajankohtaisuus on tiukimmillaan jos kaupan lähelle on juuri avattu toinen saman kokoinen tai jopa suurempi kauppa, joka kilpailee samoista asiakkaista, Hellman toteaa.

Joissakin K-Supermarketeissa on esimerkiksi kattavat liha- ja kalatiskit. Vaikuttavatko myymälän palvelut hintatasoon?

– Pääsääntöisesti palvelutiskien raaka-aineiden ja työn kustannukset pyritään kattamaan palvelutiskillä myytävien tuotteiden hinnoittelulla. Yleisemmin ajatellen laajat palvelutiskit ja muutenkin laajat valikoimat tuoretuotteita ja muita elintarvikkeita voivat kuvastaa asiakaskunnan vaativuustasoa.

– Laajojen valikoimien pitäminen tarjolla on kalliimpaa kuin suppeiden valikoimien pitäminen ja nostaa myös todennäköisyyttä sille, että valikoimissa kokeillaan ei-menestyviä tuotteita. Näin ollen vaativalle asiakaskunnalle ylläpidetyt hyvin laajat ja harvinaisiakin tuotteita sisältävät valikoimat voivat olla kustannuksiltaan kaupalle korkeammat, Harri Hellman sanoo.

Voivatko myymälät osallistua hintakisaan isojen markettien tavoin?

– Kyllä. Kaikki K-ruokakaupat ovat itsenäisten kauppiasyrittäjien omistamia yrityksiä, jotka voivat ja joiden pitääkin kilpailla kaikin keinoin asiakkaiden suosiosta.

Onko ruoka halventunut?

Tilastokeskuksen vertailussa on perushyödykkeiden keskihintoja vuosien 2011 ja 2017 väliseltä ajalta. Esimerkiksi maidon keskihinta oli 0,84 euroa litralta vuonna 2011 ja vuonna 2017 se oli 0,99 euroa.

Kalleimmillaan näiden vuosien aikana maito oli vuonna 2014, kun sen keskihinta litralta oli 1,10 euroa.

Kahvin osalta hinnat ovat laskeneet. Vuonna 2011 keskihinta tavalliselle 500 gramman kahvipaketille oli 4,25 euroa. Vuonna 2016 keskihinta oli 3,66 euroa ja viime vuonna 3,99 euroa.

Naudan jauhelihan hinnassa on myös nähty muutoksia. Keskimääräinen kilohinta vuonna 2011 oli 8,74 euroa. Kalleimmillaan se oli vuonna 2013, 10,68 euroa, ja vuonna 2017 keskimääräinen kilohinta oli 9,95 euroa.

Kaikki alla olevan vertailun esimerkkituotteet olivat kauppojen halvimmat mahdolliset vaihtoehdot.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit