Uusi kirjolohituote aikoo haastaa jauhelihan

Kotimaista kirjolohta saa pian pienissä, käyttövalmiissa pakkauksissa.

Kirjolohi on suosittua ruokaa.

7.2.2018 9:52

Lohi on suosittua ruokaa. Kalatiskillä kalojen alkuperä saattaa kuitenkin herättää kysymyksiä.

Esimerkiksi WWF:n Kalaopas kehottaa välttämään Norjassa, Skotlannissa ja Irlannissa kasvatettua lohta, sillä lohenkasvatuksessa on lukuisia ympäristölle haitallisia ongelmia. Itämeren lohi on samalla, WWF:n vältettävien tuotteiden listalla: WWF kehottaa välttämään myös rysillä pyydettyä lohta Pohjanlahden rannikolta sekä rasvaeväleikattua lohta Suomenlahdelta.

Oppaan mukaan ASC- ja luomumerkitty lohi on aina paras vaihtoehto. Kirjolohen osalta Kalaopas kertoo, että suomalainen kirjolohi on hyvä valinta kalatiskillä. Opas kertoo, että sen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään Suomessa tuntuvasti. Tämä johtuu muun muassa tiukasta ympäristölainsäädännöstä ja -lupajärjestelmästä.

Ulkomaisesta kirjolohesta Kalalaopas kehottaa välttämään muualla Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Turkissa kasvatettua kirjolohta.

Kotimaista kirjolohta

Kotimaista kasvatettua kirjolohta on hyvin markkinoilla. Esimerkiksi Benella-kirjolohi on kasvatettua, ympäristöystävällisesti tuotettua kalaa. Tuotemerkin alla on myös kotimaista siikaa.

Nyt laajaan jakeluun tulee Saimaan Tuoreen kirjolohifileet, jotka tuotetaan Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa.

Uusissa tuotteissa on huomioitu pienemmät pakkauskoot. Lohta myydään 170 gramman fileinä ja ne ovat ruodottomia. Käytännössä ne voi ottaa suoraan käyttöön.

– Kahden fileen paketista syö kaksi aikuista ja kaksi lasta, Saimaan Tuoreessa mukana oleva kokki Jyrki Sukula sanoo.

Yrityksen tavoitteet ovat hyvin kunnianhimoiset.

– Kalaa tulee tasaisesti ympäri vuoden, mikä tarkoittaa myös tasaista saatavuutta, laatua ja hintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteella on mahdollisuus haastaa paitsi tuontikala niin myös jauheliha, Saimaan Tuoreen toimitusjohtaja Jarkko Alho sanoo tiedotteen mukaan.

Tuotetta myydään S-ryhmän kaupoissa.

Juttua päivitetty 7.2.2018 klo 11.17: Lisätty tietoa kotimaisen kirjolohen kasvatuksen ympäristöystävällisyydestä, josta WWF kertoo Kalaoppaassa.

Pakkauskoot on suunnattu pienille talouksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit