Jussi kehitti näkkileivän, jota kaupat jonottavat

Jussi Murtomaa siirtyi ruokakaupan kauppiaasta oman näkkileivän tuottajaksi.

Murtomaa rohkaisee omaa ideaa kehitteleviä paketoimaan tuotteensa mahdollisimman valmiiksi ja tarjoamaan sitä rohkeasti kauppiaille.

2.2.2018 13:59

– Kun tuote on hyvä ja koko paketti on kunnossa, kauppiaat kyllä kiinnostuvat siitä, jo suhteellisen kuuluisaksi nousseen näkkileivän kehittäjä Jussi Murtomaa sanoo.

Murtomaa tietää mistä puhuu. Hän oli ennen itsekin K-kauppias. Nyt hän on keskittynyt luomansa tuotteen, Hermannin näkkileivän tuotantoon.

Tuote on saanut eri medioissa runsaasti huomiota.

Jussi Murtomaa keksi näkkärin, kun hän päätti hakea MasterChef -kilpailuun vuonna 2012.

– Kilpailun hakuvaiheessa oli ennakkotehtävä, jossa piti kehitellä kiinnostava resepti. Tein sitä varten siemennäkkäriä ja siihen hyvän päällisen, Jussi Murtomaa kertoo.

Leipä vakuutti ohjelman esiraadin, ja Murtomaa pääsi mukaan kisaan. Hän ylsi lopulta 4. sijalle.

Testimyynti omassa kaupassa

Tuolloin hän toimi vielä kauppiaana ja pohti, voisiko hän myydä kehittämäänsä näkkileipää omassa kaupassaan.

– Olin seurannut tuntemieni pientuottajien toimintaa. Kun leipä meni hyvin kaupaksi, alkoi kyteä ajatus siitä, pitäisikö lähteä samaan.

– Byrokraattisten selvitysten jälkeen ja koko konseptin paketoimisen jälkeen se oli mahdollista.

Vuonna 2016 Jussi Murtomaa lopetti kauppiaan työt ja siirtyi täysipäiväisesti oman tuotteensa pariin. Kauppiasurasta oli jäänyt hyvät verkostot, joita Murtomaa kiittää tuotteensa saamisesta kauppojen hyllyille.

– Nimi Hermannin näkkileipä tulee siitä, että asuin tuolloin Helsingin Hermannissa, Murtomaa sanoo.

Sana näkkileivästä kiiri ja tuote myi hyvin.

Käsityötuotteille on kysyntää

Murtomaan näkkileipä on tehty pääosin paahteisista siemenistä. Sen maku lienee suosion suurin syy. Toinen asiakkaiden arvostama seikka on lähiruoan arvostamisen nousu.

– Uskon, että käsityötuotteille on kysyntää, kuten esimerkiksi pientuottajien jäätelöillä on. Se näkyi aiemmin myös kassahihnalla, Jussi Murtomaa sanoo.

– Vaikka ne ovat tietysti vielä marginaalituotteita, ihmiset ovat olleet aidon kiinnostuneita, hän lisää.

Tehdas on Keravalla. Näkkileipää valmistuu päivässä noin 500 pakkauksen verran.

Nyt kaupat jonottavat tuotetta.

Murtomaa painottaa, että jos byrokratiaan, sääntöihin ja lupiin liittyvät asiat, tuotanto ja muut tärkeät seikat on selvitetty ja paketoitu, kauppiaita kannattaa lähestyä rohkeasti.

– Rohkeasti vain tarjoamaan, hän lähettää terveisensä omaa ideaansa pohtiville.

Tämä on neljäs osa sarjaa, jossa kerrotaan kotimaisista pientuottajista ja ruoka-alan pienyrityksistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit