Kun Liisa, 31, kutsuu kahville, harva kieltäytyy – kehitti todellisen superherkun, joka vie kielen mennessään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kun Liisa, 31, kutsuu kahville, harva kieltäytyy – kehitti todellisen superherkun, joka vie kielen mennessään

Näitä donitseja ei tehdä uppopaistamalla, vaan ne valmistuvat uunissa.

Näitä donitseja ei tehdä uppopaistamalla, vaan ne valmistuvat uunissa.

Julkaistu: 31.1.2018 19:00

Liisa Westerbergin rakkaasta harrastuksesta on muodostunut kokopäiväinen työ.

– Olen hieman yli-innokas kotileipuri, jolle rakkaasta harrastuksesta on muotoutunut ihana työ, 31-vuotias Liisa Westerberg esittelee itsensä blogissaan.

Hän kertoo Makeaa-nimisessä leivontablogissaan, että innostus leivontaan sai alkunsa jo lapsuudessa.

– Pullan tuoksu tai mummon piimäkakut: muistoja, jotka herättivät innostukseni leipomiseen jo pienenä.

Myös Liisan äiti otti hänet lapsuudenkodissa mukaan ruoanlaittoon ja leivontaan, mikä avasi pienelle tytölle ihanan ja inspiroivan maailman.

Nyt myös Liisan oma 5-vuotias tytär saa osallistua keittiöhommiin.

– Lapset uskaltavat kokeilla paljon aktiivisemmin erilaisia makuja, kun ovat itse mukana ruoanlaitossa. Tyttöni saa esimerkiksi sekoittaa taikina-aineksia, autan sitten pilkkomisessa, Westerberg sanoo.

Innostava työ

Westerberg on kirjoittanut leivonta-aiheista Makeaa-blogia jo kymmenen vuotta.

– Halusin jakaa ohjeitani, hän kertoo.

Vuosien ajan jatkunut aktiivinen tekeminen, harjoitteleminen ja itsenäinen opiskelu ovat johtaneet siihen, että Liisa Westerberg työllistää nyt itsensä leipomisen ja reseptien suunnittelun kautta.

– Minulle sanottiin, että älä tee harrastuksesta työtä, sillä se vie ilon, mutta en allekirjoita tuota yhtään. Olen joka aamu innoissani siitä, että pääsen tekemään uusia juttuja, Westerberg toteaa.

Liisa Westerberg nähtiin muutama vuosi sitten Koko Suomi leipoo -ohjelmassa. Hän on kirjoittanut myös useita keittokirjoja, kuten Leivontakirja Makeaa, Makeaa marjoista ja hedelmistä ja Makeaa Joulua -leivonkirjat.

– Haluan suunnitella ohjeita, joita kuka tahansa voisi tehdä ja että niiden ohjeet ovat selkeitä, Westerberg sanoo.

Lähipiirin onni

Liisan ohjeissa on usein kuitenkin jotakin ainutlaatuista. Blogin yksi hyvin suosittu resepti on korvapuustijuustokakku.

– Minua kiinnostaa fuusioleipominen. Saatan yhdistellä klassikkoleivonnaisia. Esimerkiksi korvapuusti taipuu myös keksiksi ja brownien taikinaan sopii myös piparkakkutaikina. Niistä sain hyvää palautetta, hän sanoo.

Westerbergin lähipiiri on harvinaisen onnekasta väkeä. Liisa Westerberg käyttää heitä koemaistajina herkuilleen, ja harva kieltäytyy kunniasta.

– Kun pyydän kahville, tulijoita on, Liisa kertoo naurahtaen.

Liisan laskiaisdonitsit ovat yksi esimerkki paljon kiitosta saaneesta herkusta.

Hauska vaihtoehto pullalle

– Laskiaisdonitsit tekivät kauppansa erinomaisesti, hän kertoo reseptin ohessa.

Nämä donitsit syntyvät ilman uppopaistamista, sillä ne kypsyvät uunissa. Liisa toteaa, että ne ovat myös hyvin helppo valmistaa.

Reseptissä suositellaan donitsipellin käyttämistä, mutta sellaisen puuttuminen ei estä leipomista.

– Yhtä hyvin voi käyttää muffinssivuokia. Donitsin keskelle saa reiän vaikka omenaporalla, mutta sekään ei ole välttämätöntä, Westerberg sanoo.

– Täytevaihtoehtoja on tietenkin loputtomasti, sillä perinteisen hillon tai mantelimassan sijaan voit valita vaikka suklaalevitteitä tai curdeja, hän kirjoittaa.

Laskiaisdonitsit

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 12–15 kpl

½ dl öljyä (esim. rypsi)

1½ dl maustamatonta jogurttia

1 muna

1 dl sokeria

½ tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

50 g voita

1 dl sokeria viimeistelyyn

Täyte:

1–2 dl hilloa, nutellaa, mantelimassaa tai lemon curdia

2 dl kuohukermaa

1 rkl tomusokeria

1. Laita uuni lämpenemään 200°c:seen.

2. Voitele donitsipelti huolellisesti. Sekoita öljy, jugurtti tai vaihtoehtoisesti kermaviili, kananmuna ja sokeri yhteen.

3. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita taikinaksi.

4. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota donitsipellille (voit käyttää myös reiätöntä muffinssipeltiä ja halutessasi kovertaa reiät paiston jälkeen). Jätä reilusti tilaa kohoamiselle.

5. Paista donitseja uunin keskitasolla noin 6–8 minuuttia.

6. Voitele donitsit heti paiston jälkeen sulatetulla voilla ja pyörittele sokerissa. Anna jäähtyä ja halkaisen donitsit jäähtyneenä kahteen osaan.

7. Täytä donitsit levittämällä pohjaosan päälle hilloa, mantelimassaa, nutellaa tai muuta haluamaasi täytettä.

8. Vaahdota kerma tomusokerin kanssa ja pursota täytteen päälle.

9. Nosta donitsin toinen puoli kanneksi.

Lisäys reseptiin 1.2.2018 klo 08.55: Jugurtin sijaan voi käyttää yhtä hyvin myös kermaviiliä.

Lähde: Makeaa.fi