Heitätkö alumiinifolion tai säilyketölkin sekajätteeseen? Näin niille käy

Kodin jätteiden lajittelu ei ole lainkaan turhaa.

Alumiinivuoasta pitää poistaa ruuantähteet ennen keräykseen viemistä. Metallinkeräyksen jätteistä tehdään uusia metallituotteita.

25.1.2018 11:23

Jos ei nyt säilyketölkit, niin alumiinifoliot saatetaan heittää usein sekajätteeseen. Pieni vaiva lajittelussa olisi kuitenkin tärkeää ja oikeasti hyödyllistä, sillä suurin osa jätteistä voidaan hyödyntää.

– Kotona syntyvien jätteiden kokonaishyödyntämisaste on jo 99 prosenttia, joten lähes kaikki jäte hyödynnetään jollakin tapaa. Tavoitteena on kuitenkin ohjata yhä enemmän jätteitä kierrätykseen, toimialajohtaja Petri Kouvo Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo HSY:n tiedotteessa.

Mitä säilyketölkille tai alumiinivuoalle tapahtuu, jos ne heittää sekajätteeseen?

– Sekajäte menee jätevoimalaan, jossa jäte päätyy poltettavaksi. Metalli ei pala, vaan se sulaa polttokattilaan tai päätyy pohjakuonaan. Etenkin sulanut alumiini saattaa esimerkiksi jumittaa laitteita ja aiheuttaa turhia kustannuksia, kiertotalousasiantuntija Nea Metsänranta HSY:ltä kertoo Ilta-Sanomille.

– Pohjakuonasta voidaan vielä seuloja metalleja ja se voidaan ottaa hyötykäyttöön, mutta järkevämpää on lajitella metallit erikseen jo kotona, Metsänranta toteaa.

Metallinkeräykseen viedyt jätteet saavat uuden elämän ja vähentävät ympäristön kuormitusta. Lajittelusta on oikeasti hyötyä.

– Metallinkeräyksen metalli voidaan hyödyntää uusiksi metallituotteiksi, Nea Metsänranta sanoo.

Vain lajiteltu jäte voidaan hyödyntää

HSY:n tiedotteen mukaan esimerkiksi vuonna 2016 pääkaupunkiseudulla jätettä kertyi asukasta kohden 313 kiloa.

Kehitystä on tapahtunut, sillä se oli noin puolitoista prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015, vaikka alueen asukasmäärä on noussut. Asukasta kohden jätteet vähenivät vuodessa kolmen prosentin verran.

Kotona syntyvästä jätteestä, kuten biojätteestä, paperista, pakkauksista, puutarhajätteestä, vaarallisesta jätteestä, sähkölaitteista ja sekajätteestä päätyi kierrätykseen 48 prosenttia. Sähköksi ja lämmöksi muutettiin 51 prosenttia.

– Vain lajiteltu jäte voidaan hyödyntää materiaalina, joten asukkaiden kodeissa tekemä lajittelu on ensiarvoisen tärkeää, Petri Kouvo painottaa.

Ohjeita erilaisten tuotteiden lajittelusta löydät muun muassa HSY:n lajitteluoppaasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit