Tuntuvatko nämä kuvat tutuilta? Monissa kodeissa näyttää juuri tältä, eikä näitä hetkiä julkaista somessa

Helmikuussa avautuvassa näyttelyssä on vastapainoa täydellisiltä näyttäville somekuville kodeista, joissa kaikki sopii saumattomasti yhteen ja joissa kokataan täydellisen kaunista ja ajan hermolla olevaa ruokaa.

Sisustuskuvat täydellisen tahrattomista ja harmonisista kodeista ovat esimerkiksi pikkulasten vanhemmille lähinnä scifiä, joku viisas on joskus sanonut. Muilla on varmasti ihan samanlaista.

24.1.2018 12:30

Tavallinen arki on monille sellaista, josta ei taatusti julkaista kuvia.

Kaaos keittiössä, kaatunut maitolasi, murusia, ikitahroja, ahtautta, tavarakasoja. Viikon ruokavalinnat voivat olla myös asia, josta ei hiiskuta somessa: harva päivittää hehkutuksia eineslaatikon ääreltä.

– Tuntuuko tutulta, helmikuussa avautuvan näyttelyn otsikko kysyy.

Kyse on Valokuvataiteen museossa Helsingissä helmikuun alussa avautuvasta näyttelystä, jossa esitellään kymmenen valokuvaajan teoksia suomalaisesta arjesta. Taiteilijat ovat valinneet aiheesta eri näkökulmia.

– Miltä sinun arkesi tuntuu: aamuruuhkalta vai pitkiltä aamu-unilta, linjastolounaalta tai kaupasta ohimennen napatuilta eineksiltä, näyttelyn tiedotteessa kuvaillaan.

Monenlaisia tunteita

Näyttelyn yksi keskeinen teema on myös eriarvoistumiskehitys suomalaisessa yhteiskunnassa. Teoksien kautta herätetään esimerkiksi ajatuksia tavallisten ihmisten murheista: yhteiskunnan palveluiden riittävyydestä ja rahahuolista.

Kuvista voi nousta monenlaisia tunteita. Osaan kuvien tarinoista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta, näyttelyn tiedotteessa todetaan. Näyttely pohtii, voisiko kuvien kautta syntyä parempi ymmärrys toisiamme kohtaan ja ehkä kasvattaa kykyämme kokea empatiaa?

Kuvien kautta kerrotaan myös tarinaa läheisten ihmisten merkityksestä.

Yksi hienoimpia, tavallisen arkielämän hyvää, rakkautta huokuvaa hetkeä kuvaavasta teoksesta on Aimo Hyvärisen kuva keittiössä korttia pelaavasta perheestä.

Susanna Juvakan kuva keittiönpöydästä sekä keittiössä kuvattu henkilökuva ovat monille tunnistettavia ja samaistuttavia, eri ihmisille eri merkityksin.

Erilaisten suorituspaineiden keskellä kuvien katsominen voi tuntua yllättävän hyvältä. Tai parhaimmillaan jopa hieman lohduttaa.

Näyttely pohjautuu Valokuvataiteilijoiden liiton vuonna 2016 toteuttamaan Arjen kuvat -työpajaan. Tuntuuko tutulta -näyttely Valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla 7.2.–20.5.2018.

Lähde ja kuvat: Valokuvataiteenmuseo.fi

Oletko sinä ottanut arkikuvia? Lähetä kuvasi ja kuvan tarina osoitteeseen josefiina.baraka@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit