Kolme kouluruokaa nousi yli muiden, kun oppilaat saivat päättää ruokalistan

Helsingin kaupungin kouluissa syödään taas tänä keväänä joinakin viikkoina koululaisten lempiruokia.

Helsingissä on järjestetty kouluruokaraateja selvittämään oppilaiden mielipiteitä kouluruoasta.

23.1.2018 12:07

Helsingin peruskouluissa, lukioissa ja oppilaitoksissa järjestetään kevään aikana toiveruokapäiviä, joiden lista on muodostettu koululaisille syksyllä järjestetyn kyselyn perusteella, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi koululaisille on järjestetty toiveruokaraateja.

Toiveruokaviikkoja on järjestetty aiemminkin. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kouluruokasuosikeiksi ovat nousseet broileri- tai kasviscurry, hampurilaiset jauhelihapihvillä tai härkäpapupihvillä, uunimakkara tai soijanakit perunasoseella, tortillat broileri- tai kasvistäytteellä sekä pinaattiletut.

Kyselyiden perusteella kestosuosikit ovat hampurilainen, tortilla ja uunimakkara, koulutuksen toimialan ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki kertoo tiedotteessa.

– Oppilailta saatua palautetta hyödynnetään myös koko vuoden ruokalistojen ja tuotevalikoimasta päätettäessä, Rintamäki sanoo.

Yhden kouluruoka-annoksen budjetit vaihtelevat paikkakunnista riippuen, Helsingissä se on noin kaksi euroa.

Parempaa ruokaa

Oppilaiden osallistuminen ruokalistojen suunnitteluun kuulostaa järkevältä, jos otetaan huomioon Helsingin kouluista ylijäävän hävikkiruoan määrä. Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa, että Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla heitetään roskiin yli miljoona kouluruoka-annosta vuodessa.

Helsingin Sanomien jutussa kokki Jyrki Sukula ehdotti muun muassa pieniä tarkistuksia resepteihin, jotta kouluruoasta saisi hieman maistuvampaa ja hävikki pienenisi.

Kouluruoan maineen ja tason parantamista koko maassa pyritään edistämään myös valtakunnallisella kouluruokakilpailulla, jossa menestyneiden keittiötiimien hyväksi todetut reseptit julkaistaan kaikkien koulujen käyttöön. Oppilaista koostuva raati päättää kilpailun finalistit.

Helsingissä kouluruokaa tuottavat Palvelukeskus Helsinki, Fazer Amica ja Sodexo. Toiveruokapäivät ja ruokalistat ovat koulukohtaisia.

Lähde: Hel.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit