Ajankohtaista

Kakkumuijan erittäin syntinen suklaakakku: ”Lautasen nuolemista tämän jälkeen ei saa paheksua”

Julkaistu:

Reseptikirja
Tämä kakku on laihduttajan painajainen, mutta niin hyvä, että sen tekeminen kannattaa.
Viime vuonna ilmestyneen leivontakirjan tekijä Mona Tähtinen sai lempinimensä ystävältään.

– Sen vitsinä oli, että koska en voi allergiani vuoksi erakoitua ikääntyessäni kissojen keskellä, voin rakentaa kotiini kakkumaailman ja eristäytyä jauho- ja sokeripussien kanssa, Kakkumuija -lempinimeä kantava Tähtinen kirjoittaa Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut -kirjan esipuheessa.

Kakkuleipomoa pyörittävä Mona Tähtinen kertoo kirjassa, että innostui kakkujen leipomisesta etsiessään gluteenittomia ohjeita. Hän kirjoittaa, että lopulta harrastuksesta muodostui työ.

– Tällä hetkellä saan leipoa kakkuja niin paljon kuin ikinä haluan, hän kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suklaata ja sherryä

Mona Tähtinen antaa kirjassaan neuvoja gluteenittomien kakkujen leivontaan ja tarjoaa useita täytekakkureseptejä. Yksi niistä on saanut hauskan nimen: Erittäin syntinen suklaakakku.

Sen ”syntisyyden” selittävät ainakin tuhti määrä suklaata ja reilu annos sherryä. Tähtinen ei säästele hauskoja ylistyssanoja kakun mausta.

– Väittäisin, että tämä suklaakakku ajaa aikuisten kohdalla saman kuin laastari lasten: se lohduttaa, tuo turvaa ja palauttaa uskon hyvään – ainakin hetkellisesti. Tämä on siis resepti, jolla parannetaan sydänsuruja, vakautetaan hermoromahduksen jäljiltä ja rauhoitellaan järkytyksiltä, Tähtinen alustaa ohjettaan.

– On hyvä myös muistaa, että lautasen nuolemista ei tulisi tämän suklaakakun kohdalla paheksua, hän kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gluteenittoman kakkupohjan voi tehdä perinteisillä ohjeillakin vaihtamalla vehnäjauhot esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen. Tässä ohjeessa pohja kuitenkin poikkeaa tavallisesta: yksi sen erikoinen ainesosa on piimä.

Erittäin syntinen suklaakakku

10–15 hengelle

Pohja:

30 g tummaa suklaata

50 g voita

1 dl vahvaa kahvia

1,5 dl piimää

Puoli teelusikallista psylliumia

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 dl kaakaojauhetta

Puoli teelusikallista ksantaania

1/4 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1,5 dl ruokokidesokeria

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna

Aseta uuni 145 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä hetken aikaa niin, että se hieman jähmettyy, mutta on kuitenkin juoksevaa.

Keitä vahvaa kahvia ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kahvi ja huoneenlämpöinen piimä samaan astiaan. Lisää seokseen psyllium ja vatkaa seosta voimakkaasti käsin, jotta psyllium sekoittuu nesteeseen tasaisesti.

Siivilöi jauhoseos, kaakaojauhe, ksantaani, suola, leivinjauhe ja ruokasooda samaan kulhoon ja sekoita varovasti haarukkaa apuna käyttäen.

Vatkaa sokereita ja kananmunaa keskenään voin viiden minuutin ajan. Lisää kuivat aineet ja piimä-kahviseos osissa vuoron perään taikinaan. Anna kuivien aineiden sekoittua hetken aikaa taikinaan ennen nesteen lisäämistä, etteivät jauhot muodostaisi paakkuja. Jos psyllium on muodostanut piimä-kahviseokseen kerroksen, vatkaa seosta käsin voimakkaasti omassa astiassaan ennen taikinaan lisäämistä.

Lisää lopuksi voi-suklaaseos hiljalleen taikinan sekaan jatkaen edelleen vatkaamista. Taikina on tässä kohtaa koostumukseltaan paksuhkoa ja tahmeaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista 60-70 minuuttia 145 asteessa. Varmista pohjan kypsyys esimerkiksi grillitikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, pohja on valmis. Nosta kakkupohja pois uunista ja anna sen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Poista sen jälkeen pohja vuoasta ja anna jäähtyä kauttaaltaan huoneenlämmössä. Kakun voi antaa viilentyä vielä jääkaapissa mieluiten yön yli ennen täyttämistä.

Sherrysiirappi

2 dl sherryä

2 dl mustaherukoita

1 dl vettä

2 dl ruokokidesokeria

1 vaniljatanko

Suklaakreemi

100 g 70-prosenttista suklaata

300 g voita

4 dl tomusokeria

2 dl kaakaojauhetta

1 tl vaniljajauhetta

½ dl sherryä

100 g karkeasti rouhittua suklaata

2 dl mustaherukoita

Suklaadrippi

100 g 70-prosenttista suklaata

50 g voita

Koristeluun

tomusokeria, kaakaojauhetta tai rouhittua suklaata

Valmista yksi annos suklaakakkutaikinaa. Jäähdytä pohja ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa mieluiten yön yli ennen täyttämistä.

Valmista sherrysiirappi. Mittaa sherry, herukat, vesi, sokeri ja vaniljatanko kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin vartin ajan, kunnes sokeri on kauttaaltaan sulanut.

Painele marjat haarukalla rikki ja aseta kattilaan kansi. Anna siirapin tekeytyä noin puolen tunnin ajan. Siivilöi siirappi ja anna jäähtyä.

Valmista suklaakreemi. Sulata suklaa paksupohjaisessa kasarissa ja aseta sivuun jäähtymään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi ja lisää siihen osissa tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe.

Lisää vaniljajauhe ja huoneenlämpöinen sherry sekä sulatettu suklaa. Vatkaa seosta muutaman minuutin ajan, kunnes se on sileää ja tasaista. Kääntele rouhittu suklaa kreemin sekaan.

Kakun täyttäminen

Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeksi kakkulevyksi. Kiinnitä ensimmäinen kakkulevy tarjoiluastiaan nokareella suklaakreemiä. Kostuta kakkulevy sherrysiirapilla.

Levitä suklaakreemiä ensimmäiselle kakkulevylle noin senttimetrin paksuisesti. Ripottele kreemin päälle noin kolmasosa mustaherukoista. Voit käyttää tuoreita tai pakastettuja marjoja.

Kostuta toinen kakkulevy ja täytä samalla tavoin kuin ensimmäinen kerros.

Levitä suklaakreemiä ohuelti kakun sivuille ja päälle.

Aseta kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ja anna kreemin asettua. Kuorruta kakku lopulla kreemillä tasaisesti ja laita takaisin jääkaappiin asettumaan.

Lähde ja resepti: Mona tähtinen, Say it with a cake! Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut (WSOY 2017)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt