Ajankohtaista

Tässä on täydellinen kevytpizza – sairaanhoitaja lupaa: ”Maistuu täydelliseltä ja voit syödä niin usein kuin haluat”

Julkaistu: , Päivitetty:

Pizza
– Suurin osa ihmisistä ei pysty elämään elämäänsä suorittamalla orjallisesti jonkun toisen keksimiä ruokalistoja – sellainen on suurenmoisen rikkaan ja kekseliään ihmismielen aliarvioimista, sairaanhoitaja ja 50:50-dieetin kehittäjä Nina Sarell kirjoittaa.
Tammikuu on tunnetusti aikaa, jolloin kuntosalit täyttyvät ja monet tekevät lupauksia muun muassa mahdollisten ylimääräisten kilojen karistamisesta. Erilaisia laihdutusohjeita ja kroppa kuntoon -kuureja kaupitellaan joka tuutissa.

Ylipaino on yleinen kansanterveydellinen ongelma, mutta laihduttaminen esitetään hyvin usein näkökulmasta, jonka mukaan kaikki on kiinni tiukasta itsekurista ja kovasta treenaamisesta. Repsahdukset kertovat vain ja ainoastaan heikosta mielenlaadusta, suorastaan huonosta elämänhallinnasta.

Sairaanhoitaja ja painonhallinnan asiantuntija Nina Sarell vastustaa jyrkästi juuri tätä käsitystä.

– Meille myydään laihtumislupauksen kylkiäisenä monenlaista toimimatonta roskaa chilikapseleista akupohjallisiin. Uusia dieettejäkin lanseerataan joka ikisen bikinikauden alla. Koko hulina on kuitenkin ihan turhaa, sillä meillä on tarpeeksi tietoa terveellisestä ruokavaliosta, Sarell kirjoittaa Fiftaa itsesi kuntoon 50:50 -keittokirjassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Laihduttaminen pitää lopettaa”

50:50-dieetti on Sarellin kehittämä. Ilta-Sanomat uutisoi toissa vuonna menetelmää käsittelevästä ensimmäisestä kirjasta.

Uudemmassa kirjassaan Sarell käsittelee laihduttamisen pullonkauloja, koko käsitteen ongelmallisuutta sekä vääriä käsityksiä. Kirja tarjoaa reseptejä uudenlaisten elintapojen tueksi.

Sarell painottaa kuitenkin, että varsinainen laihduttaminen pitää lopettaa, sillä yksittäiset kuurit eivät johda pysyviin tuloksiin. Sarell kirjoittaa elävästi ja kiinnostavasti siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen alkaa muuttaa kerralla liikaa asioita elämässään: pitkällä tähtäimellä sellainen ei yksinkertaisesti toimi.

Hän vastustaa myös liian tiukkoja ohjeita ja toisten tekemiä listoja siitä, mitä saa tai ei saisi syödä.

– Aloittipa ihminen laihdutustarkoituksessa minkälaisen ruokavalion tahansa, se on likipitäen aina tiivistettävissä jonkinlaiseksi kiellettyjen aineiden listaksi. Ei herkkuja, ei rasvaa, ei sokeria, ei hiilareita, ei sitä eikä tätä, Sarell kirjoittaa.

Sellainen johtaa vain ruokahimoihin, joita on vaikea hillitä.

Maku ja kylläisyys

Nina Sarell kirjoittaa kirjassaan, kuinka tärkeää ruoassa ovat muun muassa maku ja hyvä kylläisyys.

– Ruokaa ei ikinä kannata valmistaa pelkkiä kaloreita tai ravintosisältöä tuijottaen, koska ruuan maku ja sen kyky tuottaa kylläisyyttä ovat kuin veden pinnan alla näkymättömissä kääntyilevä peräsin, joka ohjaa syömiskäyttäytymistä, hän kuvailee.

Hän neuvoo kirjassaan, kuinka ruokavalioon voi tehdä helppoja muutoksia, joilla on lopulta pysyvä vaikutus. Yksi niistä on kasvisten vähittäinen lisääminen. Kirjassa annetaan muun muassa myös vinkkejä makeanhimon taltuttamiseen sekä ”repsahduksiin”.

Yksi kiinnostava ohje kirjassa on pizza, joka yleensä mielletään syntiseksi herkuksi.

– Saat varsin pienellä vaivalla sekä parempaa että tuplasti terveellisempää. Tässä pizzassa energiamäärä on vähäisen juuston ja raikkaiden täytteiden ansiosta niin maltillinen, että voit syödä sitä ihan milloin tahansa haluat. Hyvä tomaattikastike ja laadukkaat päällysteet takaavat, että pizza maistuu täydelliseltä, Nina Sarell kirjoittaa reseptin ohessa.

50:50-pizza

4 annosta

Valmistusaika: n. 40 min

Ainekset:

3 dl täysjyväruisjauhoja

1 dl durumvehnäjauhoja

n. 1,5 dl vettä

1 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike:

1 tlk tomaattipyreetä

½ sipuli silputtuna

1 tl oreganoa

suolaa

sokeria

tilkka oliiviöljyä

Kuorrutukseen:

¾ dl juustoraastetta (esim. Emmental)

Täyte:

2–3 tomaattia

½ valkosipulinkynsi

1 rkl oliiviöljyä

½ prk raejuustoa

½ palloa puhvelimozzarellaa

rucolaa

tuoretta basilikaa

suolaa ja pippuria

1. Kuumenna uuni ja laakeareunainen uunipelti 250 asteeseen. Tee sitten pizzataikina: sekoita vesi, öljy ja jauhot kiinteäksi taikinaksi ja vaivaa palloksi jauhotetulla pöydällä.

2. Sekoita tomaattipyreen joukkoon mausteet, öljy ja sipulisilppu.

3. Kauli taikina erittäin ohueksi jauhotetun leivinpaperin päällä. Levitä pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta ja juustoraastetta ja siirrä pizza sitten leivinpaperilta liu’uttamalla kuumalle uunipellille. Laita paistumaan uunin alaosaan noin 5–7 minuutiksi, kunnes pohja on rapea ja juusto sulanut.

4. Kun pizza on uunissa, revi mozzarella valmiiksi. Kuutioi tomaatit ja sekoita joukkoon murskattu valkosipuli, oliiviöljy, pippuri ja suola.

5. Levitä juuri uunista otetun tulikuuman pizzan päälle revitty mozzarella, raejuusto ja tomaattitäyte sekä basilika ja rucola.

Lähde ja sitaatit: Nina Sarell, Fiftaa itsesi kuntoon 50:50 keittokirja (Minerva kustannus 2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt