Hannu väkersi upeaa piparkakku­teostaan kaksi iltaa: ”Luulen, että siitä riittää juttua” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hannu väkersi upeaa piparkakku­teostaan kaksi iltaa: ”Luulen, että siitä riittää juttua”

Pari Ilta-Sanomien lukijaa jakoi kuvan ja tarinan omien piparkakkutalojensa takaa.

Tässä ei olekaan aivan perinteinen piparkakkutalo.­

25.12.2017 10:03

Ilta-Sanomat kysyi viime viikolla leivontabloggaaja Kirsi Timoselta hänen vinkkinsä piparkakkutalojen rakentamiseen. Yksi Timosen vinkeistä oli se, että piparkakkutaloja tehdessä ja erityisesti koristellessa saa päästää luovuutensa valloilleen.

– Koristeissa on vain mielikuvitus rajana. Niihin käyvät kaikki karkit ja vaikka mausteet, varsinkin, jos taloa ei aio syödä. Silloin voi käyttää vaikka kanelitankoja tai tähtianiksia. Oikeastaan mitä tahansa voi käyttää koristeena. Jos taloa ei syö, mahdollisuudet laajenevat.

Timosen vinkit innostivat Ilta-Sanomien lukijoita lähettämään meille kuvia omista piparkakkutaloistaan. Kysyimme heistä kahdelta tarinat piparitalojen takaa.

Jokavuotinen odotettu lahja

– Kuvassa on miniäni minulle tekemä piparkakkutalo. Hän on jo ainakin neljä kertaa tehnyt minulle sellaisen joululahjaksi, kertoo Eija Halla.

Hallan mukaan hänen saamansa piparkakkutalo on joka vuosi erilainen ja aina mieluisa lahja. Talon paikka on keittiön pöydällä.

– Tähän taloon liittyy vielä lisää vaikeusastetta, sillä toin sen ehjänä junalla kotiin Oulusta Helsinkiin. Poikani perhe kun asuu Oulussa.

Piparkakkutaloa hän kehuu ihanaksi lahjaksi, josta riittää iloa koko joulun ajaksi. Halla kertoo ottavansa siitä joka vuosi valokuvan puhelimellaan ja lähettävänsä sen ikään kuin tekstiviestijoulukorttina tuttavilleen. Näin ne rahat, jotka menisivät muuten paperisiin joulukortteihin, hän laittaa hyväntekeväisyyteen. Tarkemmin sanottuna kotimaisiin lapsiperhekohteisiin.

Halla uskoo, että myös hänen miniänsä nauttii piparkakkutalon tekemisestä, sillä se kuuluu yhtenä osana myös hänen jouluunsa.

– Miniäni tekee joka vuosi myös tyttäreni perheelle jonkinlaisen ”piparitalon”. Tänä vuonna hän teki junan, viime vuonna formularadan, edellisenä vuonna liukumäkipuiston ja sitä edellisenä talon. Tyttärelläni on kolme poikaa, jotka odottavat loppiaista melkein enemmän kuin jouluaattoa, koska silloin he saavat syödä junan herkkuineen.

  Kirjapino piparista

Hannu Saarelainen kertoo tekevänsä joka joulu jonkun muun kuin perinteisen piparkakkutalon.

– Tänä vuonna tämä kirjapinoidea sattui silmään, kun etsin netistä piparkakkuaiheita, hän selittää.

Idean saatuaan Saarelainen otti hyllystään pari kirjaa ja käytti niitä malleina piparkakkukirjoille. Kirjojen kannet ovat noin 20 senttiä pitkiä ja itse kirjat noin kolme senttiä paksuja.

– Työ oli aika hidasta, kun liitosten kuivumisaika oli varsin pitkä. Noin kaksi iltaa siinä meni. Ja kirjathan ovat siis onttoja, niissä on vain kannet ja reunat.

Kirjapinon materiaalina hän käytti tavallista piparkakkutaikinaa. Koristuksessa Saarelainen hyödynsi marsipaania, josta hän valmisti esimerkiksi kirjojen selkämykset sekä pienet lahjapaketit. Pikeerillä taas syntyivät esimerkiksi kirjojen sivut ja koko komeuden hän kruunasi tomusokerihunnulla.

– Kirja tulee olemaan ruokapöydällämme kinkun vieressä koko joulun, Hannu kertoi ennen joulua.

– Yllätyin vähän itsekin, miten hauskan näköinen siitä tuli. Luulen, että siitä riittää juttua, kun sukulaiset tulevat kylään, Saarelainen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit