Ajankohtaista

Joulupöydän oluet kaloille, kinkulle ja jälkiruoille

Julkaistu:

TALVIOLUET
Ilta-Sanomat poimi kymmenen olutta, jotka istuvat juhlakauden ruokapöytään.
Joulu- ja talvikauden oluita on hankala lokeroida yhteen kehykseen. Usein ne ovat paahdetun maltaan myötä tummia väriltään. Yhtä usein niitä yhdistää korkea alkoholipitoisuus, mutta yhtenäisestä oluttyylistä on mahdotonta puhua.

Pimeänä ja kylmänä kautena maistuu tavallista vahvempi olut ilman että joulurauhan siitä pitäisi järkkyä. Nämä oluet on poimittu silmällä pitäen jouluisia ruokia.


Weltenburger Kloster Winter-Traum (5,2 %) tuoksuu ja maistuu maltaiselta. Makeahko karamellimaisuus pysyy aisoissa loppua kohden kuivuvan maun myötä. Täsmäolut kinkulle.

Prykmestar Saazer Pils (5,7 %) on klassisia pilsejä selvästi vahvempi, varsin aromaattinen olut, jonka humalakatkerot puhdistavat suuta kalapöydässä. Parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Founders PC Pils (5,5 %) on pohjoisamerikkalaisilla humalalajikkeilla maustettu pils. Sekä tuoksussa että maussa on hento greippisyyttä. Maku on mukavan kirpakka ilman yletöntä humalahurjastelua. Raikasta seuraa kalaruoille.

Bryggeri Helsinki Sylvia Jouluolut (4,4 %) on maustettu luumulla. Tuoksu huokuu leipää ja tummia hedelmiä. Maun karamellimaisuus ja pähkinäisyys saavat seurakseen kevyttä siirappisuutta. Mausteena käytetty luumu ei tee numeroa itsestään, mutta tuo oman lisänsä olueen, joka toimii monipuolisena ruokajuomana.

Stallhagen Julbock (6,8 %) on ahvenanmaalainen kausiolut, joka maistuu vuosi vuodelta paremmalta. Samea, tummanruskea väri. Lasista nousee ennakko-odotusten mukaisesti paahdettua mallasta, mutta myös suklaata ja kahvinpapuja. Suuhun jää tumman suklaan ja leveän maustekirjon maku. Katkerot osuvat jälkimaussa kohdalleen.Ayinger Winter Bock (6,7 %) on baijerilaisen panimon Celebrator talvisemmalla etiketillä. Tummien bock-oluiden ehdotonta eliittiä. Paahteinen ja lempeä. Liharuokien seurallinen kaveri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (6,5 %) on kotiutunut suomalaiseen jouluun yhtä tukevasti kuin koristeltu kuusipuu. Savustetulta kinkulta tuoksuva olut on monisyinen: suussa risteilee savua, tervaa ja silkkistä mallasta. Liharuoille.

Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue On Frozen Pole (6,0 %) on pantu Belgiassa. Kiertolaispanimo lienee väärä nimi kuvaamaan Suomessa asuvan hollantilaisen Ronald de Waalin oluita, koska ne tuntuvat tulevat yhden ja saman panimon keittokattilasta. "Talvi-IPA" haastaa paitsi nimellään myös makunsa kudelmalla. Lohta ja makrillia pöytään.

St Feuillien Cuvee de Noël (9,0 %) on väriltään mahonginruskea. Tunnistettavasti belgialainen. Hurjan mausteisesta mausta löytyy anista, anista ja anista sekä hunajaista mallasta, kypsiä hedelmiä ja karamellia. Mausteisista kuivakakuista saattaa löytyä pari tälle oluelle.

Lehe Ravnodenstvie Barrel Aged Russian Imperial Stout (11 %) on virolaisen Lehen ja venäläisen Vasileostrovskajan yhteistyössä synnytetty imperial stout. Se on melkoinen runsaudensarvi. Väri on liki läpikuultamaton. Maltaan voimakkaassa ja hyvin täyteläisessä suklaan tuoksussa pilkistää rommimaisia aromeja. Maku on runsas, suun täyttävä. Rommitynnyrin flavorit saavuttavat maun loppua kohden annoksen tiukkaa espressoa. Vaniljatangot ja kandisokeri pyöristävät siirappista makua, mutteivät syökse kokonaisuutta liialliseen makeuteen. Kolmen kuukauden kypsytys rommitynnyreissä on onnistunut. Suklaisille jälkiruoille.