Näin teet elämäsi parhaat joulupiparit – 10 tärkeää vinkkiä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin teet elämäsi parhaat joulupiparit – 10 tärkeää vinkkiä

Piparkakkukausi on nyt päällä. Tiettyjä neuvoja noudattamalla teet niistä täydellisiä.

Pipareista voi tehdä sen muotoisia kuin itse haluaa!­

14.12.2017 14:40

Kukapa meistä ei söisi edes paria piparia joulunaikaan? Oleellisesti jouluun kuuluvissa pipareissa on se hyvä puoli, että niitä saa äärimmäisen helposti käsiinsä. Helpoimmillaan kaupasta hakee paketillisen pipareita tai valmista taikinaa, josta piparit valmistuvat pienellä ajalla ja vaivalla.

Jos kuitenkin haluat vielä hieman maukkaampia pipareita ja aikaakin on enemmän, niin miksi et vaihteeksi kokeilisi leipoa piparitaikinaa alusta alkaen itse? Reseptiksi voit ottaa esimerkiksi Ruokalan oman piparkakkutaikinan ohjeen.

Vaikka pipareiden leipominen ei ole kovin haastavaa, voi siitä tulla seuraavien vinkkien avulla vielä hieman helpompaa ja maustakin parempaa.

– Tee piparit useammassa eri vaiheessa ja varaa niiden valmistukseen pari päivää aikaa.

– Jos taikinasta haluaa tehdä kananmunattoman version, voi munat korvata appelsiinimehulla.

– Kun olet saanut taikinan valmiiksi, laita se ainakin pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin viilenemään. Taikinaa on helpompi käsitellä viileänä, jolloin se ei tartu yhtä helposti pöytään tai kaulimeen.

Piparit kypsyvät tasaisemmin, kun ne ovat keskenään samankokoisia.­

– Taikinan voi tehdä jopa kuukautta aiemmin valmiiksi ja pakastaa. Laita tällöin muoviin kiedottu ja pussitettu taikina pakastimeen ja ota se jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana ennen leipomista.

– Yksi vaihtoehto on myös pakastaa yksi iso taikina useammassa erässä. Näin voit sulattaa osan taikinasta vaikka pikkujouluja varten ja toisen itse joulua varten.

– Jotta piparitaikinan koostumus ei kärsi, ei taikinaa pidä käsitellä liikaa. Älä siis sekoittele ja pyörittele taikinaa turhan päiten, jottei siitä tule liian lämmintä ja sitkeää.

– Pipareihin voi tehdä kuvioita jo kaulitsemisvaiheessa. Kokeile painella kaulittua taikinaa esimerkiksi kuvioidun lasin pohjalla tai kaulitse niin, että pidät puhdasta pitsiliinaa taikinan ja kaulimen välissä.

– Ole varovainen pipareiden paistamisen kanssa. Paista ne ohjeen mukaisessa lämpötilassa ja pidä niitä koko ajan silmällä. Piparit paistuvat muutamassa minuutissa ja palavat helposti, jos ne jäävät liian pitkäksi aikaa uuniin.

– Piparit paistuvat ja kypsyvät tasaisemmin, jos yhdelle pellille laittaa vain samankokoisia ja -paksuisia pipareita.

– Jos haluat koristella pipareita esimerkiksi sokerikuorrutteella, anna pipareiden ensin jäähtyä kunnolla, jopa yön yli.

Piparidonitsit näyttävät kauniilta joulupöydässä.­

Iskikö jo piparinhimo? Kokeile joitakin seuraavista Ruokalan piparkakkuresepteistä:

Katso myös piparkakkutalojen mestarin vinkit ja taidonnäytteet aiemmasta artikkelistamme täältä!

Lähteet: Kitchn, Valio, K-Ruoka, Myllyn Paras

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit