Tämän sinäkin osaat tehdä – suloisten piparkakku­talojen mestari jakaa parhaat vinkkinsä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tämän sinäkin osaat tehdä – suloisten piparkakku­talojen mestari jakaa parhaat vinkkinsä

Leivontabloggaajan mukaan ihmiset voisivat käyttää enemmänkin mielikuvitusta piparkakkutaloja rakentaessaan.

Kirsi Timonen on valmistanut tänä vuonna neljä erilaista piparkakkutaloa. Tässä niistä yksi.­

13.12.2017 18:19

Piparkakkutalojen rakentaminen on oma taitolajinsa, jossa voi kuitenkin harjaantua. Leivontalaboratorio-blogia ylläpitävä Kirsi Timonen kertoo tehneensä piparkakkutaloja jo ainakin viiden viime vuoden ajan.

– Se on lähtenyt lisäksi sillä tavalla lapasesta, että joka vuosi tulee tehtyä enemmän kuin yksi talo, hän kertoo.

Timosta voi pitää näin ollen jo varsin kokeneena piparkakkutalojen rakentajana. Hän pyrkii myös tekemään itse kaavat omiin taloihinsa, sillä netistä on yleensä hänen mukaansa löytynyt joko liian tylsiä tai liian monimutkaisia kaavoja.

– Minä haluan tehdä taloistani yksinkertaisia, mutta kuitenkin kivoja ja vähän erilaisia kuin mitä äkkiseltään netistä löytää.

  Ei liian ohuita tai paksuja pipareita

Kysyimme Timoselta hänen parhaimmat vinkkinsä piparkakkutalojen valmistamiseen.

– Yksi tärkeä ja itseä helpottava vinkki on se, että piparkakkutaikina kannattaa kaulia sen leivinpaperin päällä, jolla piparit myös paistaa. Sen jälkeen seinät ja katot voi leikata valmiiksi siinä, jolloin välttyy niiden siirtelyltä.

Timosen mukaan tämä on tärkeää erityisesti siksi, että pipareiden muoto voi kärsiä ja seinät mennä vinoon, jos niitä siirtelee raakana.

Myös pipareiden paksuus kannattaa huomioida.

– Niistä ei kannata tehdä liian ohuita. Eli vaikka tykkäisi ohuista pipareista, niin nyt ei kannata sellaisia tehdä, koska ne menevät helposti rikki.

Toisaalta ei kannata mennä myöskään toiseen ääripäähän. Esimerkiksi yli puolen sentin paksuiset piparit ovat Timosen mukaan jo liian paksuja.

– Kannattaa pyrkiä sellaisiin sopivan paksuisiin pipareihin, hän nauraa.

  Varaa aikaa ja mielikuvitusta

Piparkakkutalon rakentamiseen kannattaa Timosen mukaan varata myös aikaa.

– Ei kannata kuvitella, että yhden päivän aikana saa välttämättä kaikkea tehtyä. Itse koristelen piparit ensin ja kasaan talon vasta seuraavana päivänä, jotta koristeet ehtivät kuivua. Näin koristeet eivät mene pilalle, jos jokin seinä vaikka kaatuu kasausvaiheessa.

Timosen mukaan piparkakkutalon voi tehdä myös niin, että sen kasaa ensin ja koristelee sen jälkeen. Hänen mielestään koristelu on kuitenkin helpompaa, kun seinät makaavat vaakatasossa.

Koristelun suhteen Timonen kehottaa myös mielikuvituksen käyttöön.

– Koristeissa on vain mielikuvitus rajana. Niihin käyvät kaikki karkit ja vaikka mausteet, varsinkin, jos taloa ei aio syödä. Silloin voi käyttää vaikka kanelitankoja tai tähtianiksia. Oikeastaan mitä tahansa voi käyttää koristeena. Jos taloa ei syö, mahdollisuudet laajenevat.

Timosen mielestä on tylsää, että usein piparkakkutalojen koristelussa tyydytään vain ranskanpastilleihin.

  Kaksi erilaista kiinnitystapaa

Piparkakkutalon seinämät voi kiinnittää toisiinsa parilla eri tavalla. Timonen kertoo kokeilleensa sekä pikeeri- että sokerikiinnitystä, joissa molemmissa on hyvät puolensa.

– Pikeeri on toki turvallisempaa, koska se ei polta sormia. Mutta sen käyttö vaatii vähän taiteilua seinien kanssa, koska pikeeri ei kovetu heti. Tämän vuoksi seinät eivät pysy heti itse pystyssä, vaan ne pitää tukea jollain tavalla.

Timonen kertookin käyttävänsä nykyään enemmän sokerikiinnitystä, vaikka sula ja kuuma sokeri voikin polttaa. Se kuitenkin jähmettää liitoksen heti, jolloin seinät pysyvät pystyssä saman tien.

Syötäväksi tarkoitetun piparkakkutalon Timonen kehottaa suojaamaan sellofaanilla. Ainakin siinä tapauksessa, jos talon tekee hyvissä ajoin, eikä sitä aio vielä vähään aikaan syödä.

– Tietenkin, jos taloa ei aio syödä, niin sittenhän sillä ei ole niin paljon väliä, kerääkö se itseensä pölyä.

Katso Timosen tarkemmat piparkakkutalo-ohjeet Leivontalaboratorio-blogista.

Oletko sinäkin rakentanut oman piparkakkutalosi? Lähetä kuvasi osoitteeseen josefiina.baraka@iltasanomat.fi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit