Ajankohtaista

Nuori suomalainen Anna lähti maailmalle ja teki jotain, mitä moni ei uskalla

Julkaistu:

Pientuottajat
Anna teki jotain, mitä moni ei uskaltaisi. Lukion jälkeen hän muutti New Yorkiin, perusti sinne suklaatehtaan ja avasi pian uusia myymälöitä.
Suomesta löytyy yrittäjiä, jotka ovat menestyneet uskomalla vahvasti omaan tekemiseensä – ja onnistuneet luomaan omaperäisiä tuotteita.

– Minä uskon taikuuteen, joka syntyy tiedon, kokemuksen, intohimon ja uteliaisuuden kohdatessa, Annan suklaatehtaan esittelyssä kuvaillaan.

Intohimo ja sitkeys voivat tosiaan viedä pitkälle. Anna Kekin tarina on kiehtova esimerkki rohkeudesta ja menestymisestä alalla, jota tekijä rakastaa.

Helsingissä sijaitsevan suklaatehtaan näyteikkunassa lukee ”vuodesta 2017”, mutta Annan ura suklaatehtailijana alkoi kuitenkin jo 15 vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rakkautta ensisilmäyksellä

Tarina alkaa vuodesta 2002. Anna oli kirjoittanut ylioppilaaksi ja tähtäsi psykologian opintoihin New Yorkissa. Rahoittaakseen opiskelunsa hän löysi työpaikan belgialaisesta suklaapuodista.

Sille tielle hän jäi.

– Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kaikki siinä puhutteli minua, hän kertoo.

– Oli uskomaton tunne, kun sai ensimmäistä kertaa maistaa tuoretta ja laadukasta suklaata.

Ennen ensimmäistä työpaikkaansa hän ei tiennyt alasta mitään. Anna sai mahdollisuuden oppia alan ammattilaisilta ja päätti opiskella sitä myös itse.

– Kiinnostus kasvoi ja opiskelin suklaamestariksi. Loppututkinto suoritettiin Ranskassa.

– Suklaan tekemisessä kaikki lähtee tekniikasta ja raaka-aineista, Anna kertoo opiskelun sisällöstä.


Anna oli nuori, vasta parikymppinen kaupungissa, jossa kilpailu on äärimmäisen kovaa. Hän ei arastellut. Valmistuttuaan suklaamestariksi hän perusti oman yrityksen, sillä uskoi vahvasti siihen mitä rakasti.

Moni muu ei olisi varmasti uskaltanut tehdä samaa.

– Se oli varmasti nuoruuden pöhköä rohkeutta, Anna Kekki naurahtaa.

– Työ vei täysin mukanaan. Nuorena on myös näyttämisen halua. Lisäksi olin siellä ensimmäisiä, jotka tekivät käsintehtyjä, maalattuja suklaita, hän pohtii menestymistä edistäneitä seikkoja.

 

Ihmiset arvostavat käsityötä ja sitä, että asioita tehdään sydän edellä.

Eksoottinen suomalaisuus

Lopputuloksena oli kuitenkin menestynyt yritys New Yorkissa, joka työllisti jopa 20 ihmistä.

Annan taustasta oli hyötyä. Hän toi tuotteissaan esiin suomalaisuutta.

– Se oli paikallisten mielestä eksoottista. Suomalaisuutta toin esiin esimerkiksi tuotteiden makumaailmassa ja suklaiden nimissä.

– Jotkut kyllä kysyivät, onko tämä Anna oikea henkilö, hän naurahtaa.

Yritys kasvoi nopeasti viiden vuoden aikana. Anna avasi kolme myymälää, jotka työllistivät noin parikymmentä henkilöä.

Myös paikallinen media kiinnostui suklaayritystä johtavasta Annasta. Hänestä tehtiin lehtijuttuja ja kutsuttiin aamu-tv:n lähetykseen. Vaikka Anna asuu nyt Suomessa, hänen nimeään kantava yritys jatkaa Yhdysvalloissa toimintaansa.


Päätös paluusta oli selkeä

Anna asui New Yorkissa kymmenen vuotta.

– Ne olivat mahtavat kymmenen vuotta. Mutta yhtä selkeää kuin päätökseni oli lähteä, oli myös päätökseni palata Suomeen, Anna kertoo.

Hän palasi kahdeksan vuotta sitten, sai esikoislapsensa ja työskenteli toisen yrityksen palveluksessa.

– Yrittäjävuosien jälkeen oli hienoa, että pääsin keskittymään tekniikkaan. Syntyi myös halu kirjoittaa kirja.

Nyt Annan voi nähdä Punavuoressa sijaitsevan liikkeen ikkunan läpi työstämässä tuotteitaan. Hän avasi nimeään kantavan yrityksen tänä vuonna ja toimii toistaiseksi yksin.


Hän ei kilpaile isojen yritysten kanssa. Kyse on aivan toisenlaisesta tekemisestä.

– Ihmiset arvostavat käsityötä ja sitä, että asioita tehdään sydän edellä, Anna toteaa.

– Yrittäjyys ei ole kuitenkaan helppo tie. Siinä tarvitaan periksiantamattomuutta ja päättäväisyyttä. Mutta myös intohimoa, hän painottaa.

Hänen tarinansa on siitä yksi todiste.


Tämä on toinen osa sarjaa, jossa kerrotaan kotimaisista pientuottajista ja ruoka-alan pienyrityksistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt