Kokki teki virheen kakkua valmistaessaan – tulos kuitenkin yllätti: ”Yksi herkullisimmista kakuistani koskaan”

Joskus vahingoista syntyy yllättäen onnistumisia ja jopa uusia keksintöjä. Näin kävi myös vaasalaiselle kokille Malin Båtmästarille, kun hän ryhtyi paistamaan kakkua.

Tämä vaniljakakku syntyi virheen kautta.

Virhe voi joskus osoittautua onnekkaaksi sattumaksi. Esimerkiksi jugurtti, mehujää ja perunalastut ovat maailmaa valloittaneita tuotteita, jotka alkujaan syntyivät täysin vahingossa.

Yllä mainituista tapauksista hieman pienempää mittakaavaa edustaa kokki ja ruokakirjailija Malin Båtmästarille sattunut virhe, josta kuitenkin syntyi loistava tuote. Hän kertoo siitä tänä vuonna ilmestyneessä Rakkaudella, Malin -reseptikirjassaan.

– Niin kuin kaikki parhaat keksinnöt, tämäkin luomus syntyi vahingossa, Malin Båtmästar kertoo kirjassa vaniljatäytteisen kakun reseptistään.

Täyte liian aikaisin

Hän kertoo kaataneensa täytteen liian aikaisin kakkuun ja luuli pilanneensa sen täysin. Lopputulos yllättikin iloisesti.

– Tämä on yksi herkullisimmista kakuista, jonka olen koskaan kehitellyt, hän kirjoittaa.

Siitä tuli sokerikakku, jonka sisällä on vaniljakiisseliä.

– Varsinainen Ooey Gooey Cake, hän kuvailee sitä hauskasti.

Rakkaudella Malin -kirja sopii kaikille, mutta reseptit ovat gluteenittomia. Vaasassa asuva Båtmästar on aiemmin esitellyt gluteenitonta keittiötä kirjassaan Malins nya mat.

Kirjan painotus ei ole ole kuitenkaan ruokavaliossa, vaan rikkaassa makumaailmassa. Kirja sisältää ohjeita arkiruokiin, lounaisiin, päivällisiin sekä herkutteluun.

Malinin (vahingossa syntynyt) vaniljatäytteinen kakku

Taikina:

2 kananmunaa

160 g (2 dl) sokeria

100 g (1,5 dl) riisijauhoa

100 g (2 dl) kaurajauhoa

50 g (3/4 dl) perunajauhoa

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 dl neutraalia öljyä, esim. rapsiöljyä

1 dl maitoa

Täyte:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 munaa

1/2 tl vaniljajauhetta

100 g tomusokeria

100 g sulatettua voita

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.

2. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

3. Sekoita riisijauho, kaurajauho, perunajauho ja leivinjauhe ja siivilöi ne taikinaan vuorotellen maidon ja öljyn kanssa.

4. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Kuvan kakku on leivottu halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoassa.

5. Työnnä kakku uuniin. Vatkaa sillä välin täytteen ainekset.

6. Kun kakku on paistunut 15 minuuttia, ota se pois uunista ja kaada täyte kakun keskelle. Täyte läpäisee kakun pinnan ja sekoittuu vielä raakaan taikinaan, mutta tämä kuuluu asiaan!

7. Työnnä kakku takaisin uuniin ja paista vielä puoli tuntia.

8. Sammuta uuni ja anna kakun paistua jälkilämmössä vielä tunnin ajan.

9. Leikkaa kakku annospaloihin ja tarjoa marjojen kanssa.

Lähde ja sitaatit: Malin Båtmästar: Rakkaudella, Malin (Teos & Förlaget 2017)

 

Kirjassa on ohjeita muun muassa leipien ja leivonnaisten sekä arki- ja juhlaruokien tekoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit