Italiassa asuva Jyrki Sukula: Tästä ruuasta suomalaisten pitäisi olla ylpeitä – ”Maultaan maailman parhaita” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Italiassa asuva Jyrki Sukula: Tästä ruuasta suomalaisten pitäisi olla ylpeitä – ”Maultaan maailman parhaita”

Jyrki Sukula asuu ruokaparatiisina tunnetussa Italiassa, mutta hän painottaa, että Suomessakin on ainutlaatuisia tuotteita, jotka kelpaisivat missä tahansa.

Jyrki Sukula asuu Italiassa, mutta haluaa olla mukana myös suomalaisessa ruoantuotannossa.­

25.11.2017 19:49

Jyrki Sukula ehtii paljon: hän on Suomessa mukana siipikarja- sekä Jymy-jäätelön tuotannossa, kuvaa tv-ohjelmia ja aloitti hiljattain vielä uudessa kalanjalostukseen liittyvässä työssä.

Hän asuu silti pääosin Italiassa, jossa hänellä on oma viinitila.

Italiaa pidetään ainakin länsimaissa usein ruokamaailman mekkana. Italialainen ruoka näyttäytyy kuitenkin maassa asuville aivan erilaisena kuin Italian ulkopuolella.

– Ei Italiassa ole italialaisia ravintoloita, sellaista ei ole olemassa. Jokaisella alueella tarjotaan aivan omia ruokia, eikä esimerkiksi täällä Piemontessa edes tiedetä, mitä jossain muualla Italiassa syödään, Sukula kertoo.

Italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu paljon sääntöjä ja etikettejä, mutta Jyrki Sukula painottaa, ettei niistä yhtäkään voi nostaa ainoaksi totuudeksi.

– Ainoa asia, mikä on varmaa ja totta on se, että Italiassa ruoka on äärimmäisen merkityksellistä. Siitä puhutaan syvällä intohimolla. Mitä etiketteihin ja sääntöihin tulee, niistä kaikilla on omat mielipiteensä ja käsityksensä, hän toteaa.

”Keihäänkärkituote”

Vaikka Italia on isossa roolissa Sukulan elämää, suomalainen ruoka ja sen tuotanto ovat hänen suuri rakkautensa.

– Lapin puikula on perunoiden Nebbiolo, hän toteaa myös Ella Kannisen Kotona Italiassa -kirjassa.

Hän toteaa kirjassa myös, että puikulaperunan pitäisi olla Suomen huippuvientituote. Se on hänen mukaansa ylivoimaisen maistuva.

– Puikula elää pitkän ja kivuliaan kasvuajan, mutta tulos on maksimaalinen, Jyrki Sukula sanoo myös Ilta-Sanomille.

– Se on hieno tuote. Se on maailman pohjoisin viljeltävä peruna, yksinkertainen, mutta maultaan maailman parhaita, hän sanoo.

Puikulaperunaa on viljelty 1700-luvun lopulta lähtien Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosissa.

Yle kertoi viime vuonna, että puikulaa uhkaa kuitenkin viljelyn jatkuva väheneminen. Yle kertoi artikkelissa, että Lapissa on enää vain parikymmentä merkittävä perunatilaa. Ennen 2000-lukua niitä oli vielä yli sata.

– Puikula voisi olla suomalainen keihäänkärkituote, Sukula sanoo.

Jyrki Sukulan mukaan suomalaisten kannattaisi olla ylpeitä myös kaurasta, ohrasta, metsien antimista ja tulevaisuudessa kalasta.

– Meillä on maailman puhtaimmat vedet. Kotimainen kala on myös ekologista. Lisäksi kaikki kotimaiset juurekset ansaitsivat tulla nostetuiksi. Ei ole sattumaa, että esimerkiksi jouluna syödään punajuurta. Se on silloin parhaimmillaan, Jyrki Sukula toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit