Tällä reseptillä Anni Hautala hurmasi julkkiskokit, vaikka se rikkoo kaikkia sääntöjä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tällä reseptillä Anni Hautala hurmasi julkkiskokit, vaikka se rikkoo kaikkia sääntöjä

Juontaja Anni Hautala on taitava kotikokkaaja, uudessa kirjassa kerrotaan.

Stressaaminen pois kokkailusta, Anni Hautala toteaa kirjassaan.­

24.11.2017 19:15

Radiosta ja tv:stä tunnettu juontaja Anni Hautala ei ole ruoka-alan ammattilainen, mutta tuoreen kirjan mukaan hän on taitava kotikeittiössä.

Annin Ruokakirja tarjoaa muun muassa Annin perheen kestosuosikkeja.

Anni Hautala kannustaa kirjan esipuheessa kotikokkailuun ryhtymistä: Jos epäonnistuu, voi oppia.

– Aloitin ruoanlaiton vasta, kun muutin kotoa pois. Kutsuin kaverin kotiin syömään tomaattikeittoa. Lopputulos oli tomaattimurskaa liian suolaisella lihaliemellä ja liian vähän nestettä saaneilla tähtimakaroneilla, joten vein kaverin hampurilaiselle ja kaadoin sörsselin roskiin. Tämän kerron esimerkkinä: ruoanlaitossa kehittyy, Hautala toteaa kirjassa.

Annin viesti onkin: Älä stressaa.

Ruoka, jossa oli riski

Hän kertoo kirjassa myös suuresta onnistumisestaan. Hänet kutsuttiin vuonna 2015 MasterChef VIP -kisaan, jossa tuomareina toimivat Tomi Björck ja Henri Alen.

– Olin aivan haltioissani, Hautala kertoo kirjassa kutsun herättämästä reaktiosta.

Ensimmäinen koitos oli valmistaa oma bravuuri.

– Ei mulla tietenkään ollut mitään mietittyä bravuuria, enkä tietenkään osannut tehdä mitään fine dining -ruokaa, Anni kertoo kirjassa.

Hän päätti tehdä risoton ja myöntää, että se oli riski.

– Risoton täytyy olla valuvaa, kosteaa ja täyteläistä.

Anni Hautala onnistui ja sai ammattilaisilta hyvää palautetta.

– Huippuhetki todellakin oli, kun tuomarit julistivat tämän MasterChef-historian parhaaksi risotoksi!

– Meinasin pudota pyllylleni onnesta ja ihmetyksestä, Anni kertoo kirjassa.

Tässä on ohje, jolla Anni onnistui. Hän muistuttaa reseptissä, että risottoa tehdessä lieden ääreltä ei saa poistua noin varttiin. Kaikki tarvittava kannattaa nostaa esille ennen aloittamista.

MasterChef -historian paras risotto

1 litra hummerinlientä fondista (et varmasti tarvitse ihan kaikkea, mutta kesken et ehdi tekemään lisääkään!)

1 rkl oliiviöljyä

2 salottisipulia hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 pieni kuivattu punainen chili

2 dl arborioriisiä

suolaa

1 dl valkoviiniä

1 dl parmesanjuustoa raastettuna

voita

mascarponejuustoa

1. Lämmitä hummeriliemi omassa kattilassaan, jonka pidät koko ajan miedosti lämpimänä.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää salottisipuli, valkosipuli ja murskattu chili.

3. Kuullota sipuleita ja chiliä kolmisen minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää riisi.

4. Riisin pitää olla liikkeessä koko ajan, eli tässä tiukkaa kääntelyhommaa! Parin minuutin kuluttua riisi alkaa olla reunoilta läpikuultavaa. Lisää viini silloin ja hämmennä koko ajan. Viini kuplii itsestään alkoholit taivaan tuuliin!

5. Lisää ensimmäinen kauhallinen hummerilientä tässä vaiheessa ja pieni ripaus suolaa. Lisää suolaripaus aina liemen perään. Laske lämpö sellaiseksi, että neste poreilee, mutta ei kiehu kovaa.

6. Anna liemen imeytyä riisiin kunnolla ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. 15 minuutin kuluttua alkaa olla valmista. Riisin pitää olla pehmeää, mutta pieni suutuntuma täytyy jäädä.

7. Masterchefin suurin opetus minulle oli: Maista koko ajan. Keitostaan ei voi maistella liikaa. Vasta ihan loppumetreillä maistaminen voi ehkä olla liian myöhäistä.

8. Varmista, että lientä on riittävästi, jotta risotto jää löysäksi.

9. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää voita, parmesaania ja mascarponea.

Anni toteaa reseptissään vielä näin:

– Tämä parmesaanin ja kalaliemen sekoittaminen on kuulemma kaikkia taiteen sääntöjä vastaan, mutta ei mitään! Ollaan ruokakapinallisia!

Lähde ja sitaatit: Anni Hautala, Annin ruokakirja (Otava 2017)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit