”Parhaat pizzat Suomessa” – kolme super­suosittua pizzeriaa, joissa on aina jono

Jokaisella on oma lempiravintolassa, mutta on myös paikkoja, jotka keräävät ovilleen asiakkaita jopa jonoksi asti. Poimimme esimerkeiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella sijaitsevat ravintolat, joissa on jostain syystä onnistuttu.

9.11.2017 19:00

– Jälleen kerran saimme jonottaa päästäksemme sisään ja oli ihan vain maanantai-ilta.

– Joutuu yleensä jonottamaan, mutta se on sen arvoista.

Nämä ovat otteita matkailusivusto TripAdvisorissa julkaistuista arvosteluista, jotka koskevat Tampereella sijaitsevaa Pizzeria Napolia.

Paikalliset tietävät, että kyseiseen pizzeriaan kannattaa tehdä pöytävaraus. Jono voi toisinaan ylettyä jopa ulos asti – riippumatta siitä, onko arki vai viikonloppu.

Vaikka Tampereella, kuten muuallakin, on lukuisia pizzerioita, Napoli nauttii erityistä suosiota.

  • Otsikon alla olevalla videolla näet, miten montaa normaalia pizzaa yksi perhepizza vastasi. Videolla on käytetty pyöristettyjä lukuja.

Lamavuosina ei ollut jonoja

TripAdvisorissa Napoli on saanut arvosanaksi lähes täydet 4,5 pistettä ja on listan rankkauksessa kaupungin paras omassa genressään.

Arvosana muodostuu satojen, ravintolan asiakkaiden antamien pisteiden perusteella. Myös suositussa Eat.fi-palvelussa Napoli saa lähes täydet pisteet, neljä viidestä.

Napoli on sijainnut samassa osoitteessa jo 1970-luvulta saakka.

Ravintolan omistaja uskoo suosion liittyvän perinteikkyyteen.

– Tämä on ollut samalla paikalla vuodesta 1978. Uskon, että pitkillä perinteillä on vaikutusta. Meillä on asiakkaita kolmessa polvessa, Kalle Räsänen sanoo.

Hän on omistanut ravintolan vaimonsa Birgitta Räsäsen kanssa 1990-luvulta saakka. Nykyisenkaltainen suosio on tullut hitaasti, vuosien saatossa.

– Ei lamavuosina ollut jonoa. Muutos on tapahtunut noin vuoden 2010 jälkeen. Voi olla, että sekin on vaikuttanut, että Tampere on sinä aikana muuttunut kaupunkina, kansainvälistynyt. Lisäksi Tampereen keskustan painopiste on siirtynyt idemmäs ja Aleksanterinkadusta on tullut vilkas ravintolakatu. Toivon tietysti, että myös meidän omalla onnistumisellamme on ollut vaikutusta, Kalle Räsänen sanoo.

Asiakkaiden julkaisemissa arvosteluissa on paljon kiitosta, mutta luonnollisesti myös toisenlaisia mielipiteitä. Eat.fi:ssä kokemuksestaan kertonut ei ollut tyytyväinen gluteenittomaan pohjaan, toinen ”olisi odottanut päräytttävämpää kokemusta”.

– Jono on ainoa huono puoli, yksi arvionsa julkaissut taas toteaa.

Turun helmi

Turussa sijaitseva, nyt remontin takia suljettu Tintå on myös TripAdvisorin listauksen mukaan Turun pizzapaikkojen kärkeä. Ravintolan tarjonnassa on paljon muutakin, mutta erityisesti pizzat saavat kehuja.

Sekin on ravintola, jossa voi joutua odottamaan, jos ei ole tajunnut tehdä pöytävarausta.

– Pöydän varaaminen ennakkoon on pakollista, mikäli haluaa päästä syömään viikonloppuna illalla, yksi arvioinnin tehneistä vinkkaa.

Tintå saa TripAdvisorissa yhtä hyvät pisteet kuin Tampereen Napoli eli 4,5 pistettä.

– Kaupungin parhaat pizzat, kuuluu eräs ytimekäs arvio.

Toiset mainitsevat pizzojen olevan hieman pieniä, mutta hyviä.

– Yksinkertaisistakin raaka-aineista oli saatu maukas lopputulos, yksi arvio kuuluu.

– Falafelit parhaat mitä olemme koskaan syöneet, toinen kertoo.

Myös ravintolan lankkupihvi saa kehuja.

Uusi tulokas nousi heti

Sofiankadulla Helsingissä sijaitseva pizzeria Via Tribunali on vasta tulokas, sillä se avattiin keväällä 2017. Paikan erikoisuus on siinä, että ravintolassa valmistetaan napolilaista pizzaa, mistä ravintola on saanut virallisen sertifikaatin.

Aivan kaikille ei ole selvää, mitä napolilainen pizza tarkoittaa. Ravintolan sivuilla sanotaan, että italialainen pizza jaetaan usein roomalaiseen ja napolilaiseen.

– Napolilaisessa pizzassa pohja on pehmeämpi kuin roomalaisessa, ravintolasta kerrotaan.

Ravintolan napolilainen pizza ei myöskään pursuile täytteitä, vaan koostuu muutamasta keskeisestä aineksesta. Perinteinen Margherita on yksi ravintolan suosituimpia.

Via Tribunali on TripAdvisorin käyttäjien antamien pisteiden mukaan Helsingin paras pizzeria, ainakin juuri tällä hetkellä. Arkisena keskiviikkona lounasajan jälkeen kahdelta iltapäivällä paikka ei ole täynnä, mutta asiakkaita on monessa pöydässä.

Iltaa kohti omaa paikkaansa voi joutua odottamaan.

– Hyviä, yksinkertaisia pizzoja. Paikkaan ei vain mahdu sisälle samaan tahtiin kuin uunista tulee pizzoja, usein tunninkin jono, yksi asiakas kertoo arviossaan.

– Parhaat pizzat Suomessa, joku uskaltaa väittää.

– Aikalailla täydellinen pizza, toinen sanoo.

Kysymykseen gluteenittomasta pizzasta tulee nopea vastaus. Napolilaisen pizzan sertifikaattiin sellainen ei kuulu.

Jos pöydissä ei ole tilaa, asiakkaat odottavat paikan vapautumista baarin puolella.

Lähteet: TripAdvisor, Eat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit