Pohjanmaalaiset tuottajat tiesivät ottavansa riskin, mutta tekevät jotakin erilaista: Possut juoksevat metsässä

Pohjanmaalla toimivan tilalla villasiat ulkoilevat läpi vuoden.

Villasiat selviävät kylmässä karvapeitteensä ansiosta.

30.10.2017 18:04

Vaikka kasvissyönnin suosio on kasvanut ja aihe on pinnalla, Maaseudun Tulevaisuuden tuoreen kyselyn mukaan Suomessa syödään vuodessa keskimäärin noin 80 kiloa lihaa.

Kasvissyönti on kyselyn mukaan kasvussa etenkin nuorten kaupunkilaisten keskuudessa ja lihan syönti on yleisintä lapsiperheissä ja maaseudulla.

Ruoan alkuperä kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän, Pro Luomu –yhdistys kertoi heinäkuussa. Yhdistyksen mukaan viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa, mutta sitä ei toistaiseksi riitä tarpeeksi ravintola-alalle, julkisiin ruokapalveluihin eikä vientiin.

Kiinnostus näkyy luvuissa. Vaikka luomulihan osuus vähittäiskaupassa vuonna 2016 oli vain prosentin luokkaa, Pro Luomun haastatteleman, S-ryhmän valikoimapäällikkö Sari Miettusen mukaan luomulihan myynti lisääntyi alkuvuoden aikana 30 prosenttia.

Miettunen toteaa tiedotteessa, että lihayrityksillä on pulaa etenkin luomusianlihasta.

Siat ulkoilevat läpi vuoden

Pohjanmaalla kaksi tilaa yhdisti voimansa ja lähti tuottamaan possunlihaa erilaisella tavalla. Tuotanto ei ole tarkkojen, virallisten määritelmien mukaan luomua, mutta ekologisuus on osa toiminnan kulmakiveä.

– Vaikka sianlihan kulutus on laskussa, otimme riskin, kahden tuottajan yhteistyötä edustava Taru Joutsi sanoo.

Tilalla kasvatetaan monille hiukan tuntematonta lajia, villaporsasta, eli Mangaliza-sikoja. Ulkomuodoltaan ne poikkeavat tavallisesta possusta tuuhean karvapeitteensä vuoksi.

Monille villasiat ovat tuttuja esimerkiksi kotieläinpuistoista. Finnmeat –nimeä kantavan yritystoiminnan punainen lanka on eettisessä ja ekologisessa tuotannossa.

– Se vaikuttaa myös lihan laatuun, Joutsi kertoo.

Siat laiduntavat ulkona läpi vuoden, myös metsälaitumilla. Käytännössä ne elävät ulkona koko elämänsä.

– Niillä on sääsuojat, mutta ne viihtyvät parhaiten taivasalla. Siellä ne myös mielellään nukkuvat, joskus kasassa, Taru Joutsi kuvailee.

Possut elävät ulkona koko elämänsä. Niillä on sääsuojat, mutta ne valitsevat yleensä nukkumapaikakseen ulkotilat ja koisivat kasassa.

Hävikkiä vältetään

Vapaa elämä edistää sikojen terveyttä, jolloin lääkityksiä ei juuri tarvita. Ne myös lannoittavat peltoa. Taru Joutsi painottaa, että eettisyys on heille yhtä oleellinen asia, kuin lihan laatu.

– Tuotantotapa näkyy lihan laadussa. Mangalitza-sian lajikkeen lihalla on ainutlaatuinen koostumus, se on rasvaisempi, hän kuvailee.

Possujen kasvatus alkoi vuonna 2015. Tuotannon yksi tärkeä periaate on myös hävikin välttäminen. Teurastus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen, valmista varastoa ei hävikin pienentämisen vuoksi pidetä.

– Villasika ei vaadi suuria investointeja, Joutsi toteaa.

Tämä on ensimmäinen osa sarjaa, jossa kerrotaan kotimaisista pientuottajista.

 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit