Ajankohtaista

Vuoan materiaali ratkaisee, miten piirakka paistuu – kaikki vuoat kannattaa aina voidella

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Ei ole yhdentekevää, minkälaiseen vuokaan kakku- tai piirakkataikinan kumoat. Valitse oikea vuoka oikeaan tarkoitukseen.

Keraaminen vuoka:

Monen mielestä piirakalle paras, koska paistotulos on tasainen ja pohjasta tulee houkuttelevan ruskea. Kaunis vuoka on ilo nostaa suoraan tarjolle, ja keraamisen astian voi myös pakastaa.

Keraaminen vuoka pitää aina voidella ja kuivemmissa leivonnaisissa myös korppujauhottaa. Vuokaan voi laittaa leivinpaperiarkin, jolloin kakku tai piirakka on helppo nostaa vuoasta ulos. Näin vuokaan ei myöskään tartu tummaa väriä.

Paksu vuoka vaatii usein vähän pidemmän paistoajan kuin ohjeessa neuvotaan. Älä nosta keraamista vuokaa kuumasta uunista suoraan viileälle alustalle, sillä nopea lämmönvaihtelu voi halkaista vuoan. Likaantunut astia kannattaa liottaa heti käytön jälkeen kuumalla vedellä sekä astianpesuaineella ja pestä astiaharjalla. Pinttynyttä likaa voi olla vaikea saada irti.

Pinnoitetut vuoat:

Leivonnaiset irtoavat pinnoitetuista vuoista hyvin ja ne ovat helppokäyttöisiä. Vuoka kannattaa voidella ennen paistamista ja liottaa puhtaaksi lämpimässä vedessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pinnoitettuja vuokia ei ole hyvä pestä astianpesukoneessa. Pinnoitetut vuoat johtavat hyvin lämpöä, joten piirakka kannattaa paistaa hiukan annettua matalammassa lämpötilassa. Älä käytä teräviä työvälineitä, ettei pinta vaurioidu.

Alumiiniset kakkuvuoat:

Alumiinista valmistettu vuoka on lähes ikuinen. Se kannattaa voidella ja korppujauhottaa aina ennen paistamista. Alumiini johtaa lämpöä tasaisesti, jolloin kakut myös paistuvat kauniisti. Pesuksi riittää huuhtelu lämpimällä vedellä ja kuivaus.

Silikoninen vuoka:

Voitele vain kerran, ennen ensimmäistä käyttöä. Sääntöön on poikkeus: sokerikakkua valmistaessa vuoka kannattaa voidella aina.

Myös kuivattavan konepesun jälkeen tippa öljyä tekee silikonille hyvää. Osa silikonivuoista on hyvin pehmeää materiaalia, joten niiden alle kannattaa laittaa uunissa pelti. Myös uuniin laittaminen ja kuuman vuoan nostaminen on helpompaa pellin avulla.

Anna leivonnaisen jäähtyä kokonaan ennen kuin rullaat sen pois silikonivuoasta, sillä lämpimänä leivonnainen herkästi repeää. Useimmat silikonivuoat voi pestä koneessa. Silikoni kestää korkeita lämpötiloja, joten se sopii hyvin piirakoihin, joissa on esimerkiksi marenkikuorrutus.

Lasinen vuoka:

Lasi on huono valinta kakun paistamiseen, piirakkapohjakin tahtoo jäädä kalvakammaksi kuin keraamisessa vuoassa. Lasivuoka vaatii muita pidemmän paistoajan, mutta silti kakku jää usein pohjasta raa’aksi. Lasivuoka sopii paremmin ruuanvalmistukseen.

Lasi ei kestä nopeaa lämmönvaihtelua.

Tinattu vuoka:

Paistaa pohjan herkullisen vaaleanruskeaksi, sillä vuoka johtaa hyvin lämpöä. Irtopohjaisessa vuoassa paistetun piirakan voi nostaa tarjolle kauniiseen vatiin. Voitele vuoka aina huolellisesti ennen käyttöä.

Näihin piirakoihin rakastut:

Viikuna-galette

Kasvispiirakka

Mustaherukkapiirakka

Punajuuri-fetapiirakka

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt