Ajankohtaista

Takavuosien helsinkiläisravintolan hurjasta annoksesta tuli hitti, jota kopioitiin ympäri Suomea

Julkaistu:

Uusi kirja
Suomalaisen gastronomian historiaa käsittelevä tuore kirja kertoo tarinan legendaarisen, Töölössä sijainneen ravintola Motin tunnetusta annoksesta: palavista munuaisista.
Syyskuun lopussa julkaistussa, ravintolamaailman historiaa käsittelevässä Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia -teoksessa kerrotaan tarinoita legendaarisista ravintoloista ympäri Suomea.

Kari Martialan ja Helena Lylyharjun kirjoittamassa kirjassa on myös tunnetun keittiömestarin ja ravintoloitsija Leo Salosen muistoja.

Leo Salonen toimi legendaarisen, Helsingin Töölössä sijainneen ravintola Motin, keittiömestarina vuosina 1959–1967. Ravintola oli muun muassa taiteilijoiden suosiossa: yksi vakioasiakkaista oli Mika Waltari. Kirjailija sai ravintola-annoksia toisinaan myös kotiinkuljetuksina.


Liekitys asiakkaan edessä

Kirjassa kerrotaan, että ravintola tunnettiin myös erikoisista annoksistaan. Yksi niistä kulki nimellä Pässin kivekset, jonka nauttineelle asiakkaalle annettiin diplomi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaiseksi hitiksi Salosen aikana nousi kirjan mukaan Palavat munuaiset. Kari Martialan ja Helena Lylyharjun kirjan mukaan annosta pidettiin ”todellisena ruokataiteen oivalluksena”.

Kirjassa kuvaillaan, että annoksen maine levisi koko maahan ja sitä kopioitiin muissa ravintoloissa. Kun Leo Salonen jätti Motin, Palavia munuaisia oli hänen aikanaan myyty 8000 asiakkaalle.

Kirjassa kuvaillaan, että Palavien munuaisten valmistaminen kuitenkin jännitti kokkeja. Se tehtiin vasikan munuaisista, jotka pyöriteltiin mausteseoksessa ja liekitettiin ravintolasalissa asiakkaan edessä.

Kokkien lisäksi sen valmistaminen aiheutti pientä jännitystä ymmärrettävästi myös hovimestarissa.


Lähde: Kari Martiala ja Helena Lylyharju: Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt