Lahtelainen grilli keksi viime perjantaiyönä veret seisauttavan jättimätön - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Lahtelainen grilli keksi viime perjantaiyönä veret seisauttavan jättimätön

Kahden kilon grillimätön suosio yllätti lahtelaisgrillin työntekijät. Kiinnostuneita on Lapissa saakka.

11.10.2017 17:23

On siinä ainakin kokoa. Lahden Torigrilli on aiheuttanut kehittelemällään jättigrilliannoksella keskisuuren mittaluokan sosiaalisen median ilmiön.

Sydänkohtaus-nimellä myytävä jättimättö on noin 7 000 kilokalorin pommi. Sangen kohtuullisella 25 euron hinnalla saa pizzalaatikon täydeltä rasvaista grilliruokaa.

Annoksen pohjalla on kilo ranskalaisia ja kaksi siivutettua grillimakkaraa. Päälle on aseteltu kerros sipuliraastetta ja kurkkusalaattia, kolme kananmunaa, kuusi siivua pekonia, 200 grammaa kebabia ja vielä reilusti ketsuppia, sinappia, majoneesia ja mausteita.

– Asiakkaat tulevat sellaisella mielialalla, että ovat syöneet pari hampparia ja sanovat vetävänsä tämän jälkiruuaksi. Pelkkä rasva täyttää jo hirveästi. Naiset ovat sanoneet, että hekin jaksavat syödä annoksen ja ovat sitten ottaneet osan mukaan.

– Eihän tuo laatikko mahdu edes mikroon, ja ranskalaiset tarttuvat pohjaan kiinni. En tiedä, aikovatko he raapia ne pohjasta pois, grilliesimies Tiina Äijälä kertoo.

Grilliesimies Tiina Äijälä valmistelee Sydänkohtausta.

Grillin julkaisema kuva veti nopeasti grilliluukulle lukuisia yönälkäisiä lahtelaisia. Pelkästään lauantain vastaisena yönä grillityöntekijät valmistivat tilauksesta 50 Sydänkohtausta. Uuden tuotteen tekoon kului näin ollen yhdessä yössä 50 kiloa ranskalaisia, noin 300 siivua pekonia, 150 grillimakkaraa, 100 kananmunaa ja 10 kiloa pekonia. Päälle tulivat tietysti vielä majoneesit, ketsupit, sinapit, kurkkusalaatit, sipulit ja mausteet.

Ajatus jättimäiseen annokseen syntyi tarpeesta. Grillin suosituimmasta annoksesta, makkaraperunoista, oli jo tehty jättiversio. Yöruokailijat toivoivat edelleen ”pientä suolaista”. Se tarkoittaa ilmeisesti lahtelaisittain isoa kasaa rasvaista ruokaa.

– Keksimme annoksen perjantaina ja laitoin kuvan ennen puoltayötä Facebook-sivuillemme. Tämä on tavallaan pienen piirin juttu. Meillä käy paljon aamun juhlijoita. He tulevat usein tähän kysymään, olisiko jotakin pientä suolaista. Annoksessa pitää olla vähän kaikkea.

– Pohdimme, mikä olisi ihmisten mieleen ja laitoimme kaikkea rasvaista. Sitten tajusimme, ettei ruoka mahdu astioihin. Päätimme käyttää pizzalaatikkoa. Kaupungilla pizzalaatikon kanssa kulkeminen on oikeastaan jopa trendikästä, Äijälä toteaa ja nauraa päälle.

Lahden Torigrillin suurin annos painaa lähes kaksi kiloa.

Jättimätön suosio on vaatinut jonkin verran erityisjärjestelyjä. Lahden Torigrilli on tavallisesti avoinna keskiviikosta lauantaihin kello 23–04. Äijälän saamien puheluiden ja muiden yhteydenottojen määrä on ollut niin suuri, että keskiviikkona grilli aukeaa jo iltaseitsemältä. Tulevina iltoina paikalle on tulossa seurueita eri puolilta Suomea.

– Lapista on tulossa iso porukka. Siinä menee jonkin aikaa, että saamme safkat tehtyä. He sanoivat, että tulevat kuitenkin testaamaan annoksen. Vastasin, että ajakaa varovasti. En voi tietää, onko heillä samalla muutakin asiaa tänne, Äijälä toteaa.

Kyseessä ei ole todellakaan mikään terveysruoka. Annoksen suunnittelijat ovat saaneet jo kitkerää palautetta siitä, että Sydänkohtauksessa ei ole kurkkusalaatin lisäksi mitään vihreää.

Äijälä kehottaa suhtautumaan annokseen huumorilla. Ketään ei pakoteta raivosyömiseen ja listalla on edelleen tuttuja tavallisia grilliruokia.

Toisaalta jättiannoksen suurentamistakin on ehditty jo toivoa. Perhekoko tuplaisi annoskoon.

– Eräs seurue vitsaili, että saako tätä perhekokona. Tässä on jo kaksi kiloa ja 7 000 kilokaloria. Ajattelin, että silloin perheessä on varmaan 12 lasta.

Perhekokoista Sydänkohtausta ei ainakaan toistaiseksi ole tarjolla. Annokselle pitäisi todennäköisesti hankkia perhepizzalaatikoita.

Oletko nähnyt tai jopa syönyt tavallista isomman grilliannoksen? Lähetä kuva tai video Lukijan kuvaan numeroon 13456!

Annoksessa on jopa yli 7 000 kilokaloria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit