Syysillan ihanat herkut – kanapasta-aterian kruunaa hurmaava kurpitsajuustokakku - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Syysillan ihanat herkut – kanapasta-aterian kruunaa hurmaava kurpitsajuustokakku

Prisca Leclercin reseptit sopivat hämäriin syysviikonloppuihin.

Maukas pastakastike valmistuu broilerista ylijääneestä lihasta, sitruunasta, kermasta ja salviasta. ­

30.9.2017 19:22

Syksyllä maistuvat mehevät uuniruoat ja arjen pyörteissä kelpaavat helposti valmistuvat ateriat.

Viikonloppuisin on kuitenkin kiva herkutella. Kokonainen broileri valmistuu uunissa kuin itsekseen ja yli jääneestä lihasta saa arjeksi tehtyä helpon pastan.

Ylimaallisen maukas kurpitsajuustokakku tarvitsee aikaa valmistuakseen, mutta on kaiken odottelun arvoinen.

Uunissa paahdettu sitrusbroileri

1 broileri

5 valkosipulinkynttä

1 appelsiini

1 sitruuna

2 oksaa rosmariinia

2 tl merisuolaa

1 tl valkopippuria

2 rkl oliiviöljyä

1 dl vettä

Jos käytät pakastebroileria, ota se jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese sitruuna ja appelsiini huolella. Leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja poista kuori. Hiero suola ja pippuri broilerin pintaan ja ripottele osa sen sisään.

Täytä broileri sitruunan ja appelsiinin viipaleilla, kahdella oksalla rosmariinia ja valkosipulinkynsillä. Mittaa lopuksi joukkoon. Sido broileri halutessasi tiiviiksi paketiksi. Nosta broileri mieluiten uunivuokaan ritilän päälle, ilman ritilääkin käy hyvin.

Nosta broileri uuniin ja anna paahtua 60 minuuttia, kunnes nahka on paistunut kullanruskeaksi. Kaada vuokaan lopuksi 1 dl vettä ja anna kuumentua vielä ja sekoittua broilerista valuneeseen rasvaan. Nosta broileri tarjoilualustalle ja kaada kastike talteen.

Tarjoa heti kastikkeen ja perunoiden, valkoisten papujen tai riisin kera.

Valmistusaika: 15 + 60 minuuttia

Annoksia: 4

  Sitruuna-salvia-broileripasta

1–2 kypsää broilerin koipireittä tai broilerin ylijäämä

½ sitruunan kuori

tuoretta salviaa

500 g pinaattitagliatellea

2 dl kermaa

½ sitruunan mehu

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

Revi broilerin reisistä liha ja paloittele tarvittaessa pieniksi paloiksi. Pese sitruuna huolella ja raasta puolet kuoresta hienoksi raasteeksi. Hienonna noin kuusi salvianlehteä.

Laita tagliatellet tulemaan paketin ohjeen mukaan, 3–4 pastanyyttiä per henkilö.

Kuumenna öljyä pannulla ja nosta kananpalat pannulle. Kaada joukkoon kerma. Anna kerman kiehahtaa ja lisää salvia, sitruunankuoriraaste, puolikkaan sitruunan mehu, suola ja pippuri. Anna kastikkeen kiehua pannulla, kunnes se hieman paksuuntuu.

Kaada kypsä, valutettu pasta pannulle kastikkeen joukkoon ja sekoita. Tarjoa heti.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4

  New Yorkin kurpitsajuustokakku

½ kg kurpitsaa (kakkuun käytettävä hedelmälihan määrä)

½ dl vettä

¼ dl ruokokidesokeria

½ tl kanelia

14 kpl (n. 150 g) Bastogne-keksejä

100 g voita

600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)

3 dl (n. 400 g) kurpitsasosetta

2 ½ dl ruokokidesokeria

3 rkl maissijauhoja

½ sitruunan mehu

4 kananmunaa (3 kokonaista, 1 keltuainen)

150 g crème fraîchea

2 dl kuohukermaa

20–23 cm irtopohjavuoka

Kakun valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä. Kurpitsasoseen voi halutessaan valmistaa vielä sitä edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä. Lupaan, että tämä kakku on vaivan arvoinen.

Valmista kurpitsasose. Kuori ja leikkaa kuutioiksi yhteensä 500 g kurpitsaa. Nosta ne kattilaan ja mittaa joukkoon vesi, sokeri ja kaneli. Anna kiehua hiljaisella kannen alla välillä sekoitellen noin 40 minuuttia.

Jos seos näyttää kovin vetiseltä, kiehuta ilman kantta, kunnes sose kuivahtaa. Sose saa olla paksua. Soseuta sauvasekoittimella ja jäähdytä.

Tee sillä aikaa pohja. Sulata voi mikrossa. Murskaa keksit hienoksi jauheeksi, sekoita joukkoon sulatettu voi ja anna imeytyä hetki. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperille (leikkaa leivinpaperi niin, että se nousee hieman reunoillekin).

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta uunin pohjalle laakea vuoka täynnä vettä. Kumoa tuorejuustot ja kurpitsasose kulhoon ja vatkaa ne vatkaimella tasaiseksi. Lisää joukkoon sokeri samalla vatkaten ja sitten jauhot. Vatkaa huolella.

Lisää seokseen puolikkaan sitruunan mehu käsin puristaen. Riko joukkoon kokonaiset munat yksi kerrallaan ja lopuksi keltuainen, samalla vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä crème fraîche.

Kaada seos vuokaan. Nosta kakku uuniin 60 minuutiksi. Sammuta sitten uuni, jätä luukku hieman rakoselleen ja jätä kakku uuniin jäähtymään ja jähmettymään.

Kakku vielä hieman hyllyy eikä keskusta ole kohonnut. Hidas jäähdyttäminen on tärkeää, muuten kakun pinta helposti halkeaa.

Nosta kakku uunista, anna vielä jäähtyä folion alla huoneenlämmössä ja nosta lopulta jääkaappiin jähmettymään yön yli. Tarjoa kermavaahdon kera.

Valmistusaika: 60 + 60 minuuttia + yön yli jääkaapissa

Annoksia: 10

Paahdettu broileri maistuu sitruksille ja rosmariinille.­

Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

Ihana klassikko New York cheese cake maistuu tänä syksynä kurpitsalta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit