Tunnetko jo nokirouskun ja sillihaperon? 7 herkullista ruokasientä, jotka liian moni jättää metsään

Julkaistu:

Sienet
Metsästä kannattaa kerätä muutakin kuin tatteja ja kantarelleja.
Nyt loppukesästä eletään vuoden kuuminta sieniaikaa. Joka vuosi metsiin voi kuitenkin jäädä paljon maukkaita sieniä sen vuoksi, etteivät monet välttämättä tunne niitä.

Vaikka on toki turvallisinta kerätä vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistaa, voi metsään mennä välillä seikkailumielellä, yhdessä sienioppaan kanssa. Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo seitsemästä hieman tuntemattomammasta ruokasienestä, jotka ovat kuitenkin hyviä ja täysin syömäkelpoisia.

Isohapero


Hopsu-Neuvosen mukaan haperot ovat siitä haasteellisia sieniä, että niitä on niin paljon erilaisia. Haperot voivat olla monen värisiä ja niissä on paljon erilaisia yksityiskohtia. Sen vuoksi niitä ei tunnisteta niin helposti.

Haperoista hän suosittelee kokeilemaan ensinnäkin hyvänmakuista isohaperoa. Koska hapero on sellaisenaan valmista syötäväksi, voi sitä jopa maistaa metsässä. Jos sienestä ottaa pienen palan, painaa sen suussa vasten kitalakea ja se maistuu miedolta, on se syötävää.

Makutestin jälkeen palan voi sylkäistä pois. Hopsu-Neuvonen muistuttaa, ettei lapsen kuitenkaan koskaan kannata tehdä tällaista makutestiä.

Palterohapero


Toinen Hopsu-Neuvosen suosittelema hapero on palterohapero. Myös tämän hyvänmakuisen sienen voi laittaa suoraan metsästä pannulle.

Sillihapero


Sillihapero on siitä erikoinen sieni, että se tuoksuu nimensä mukaisesti suolasilliltä. Hopsu-Neuvosen mukaan haju ei välttämättä tunnu vielä viileässä metsässä, mutta kun sienen laittaa koriin, tulee haju pian esiin.

– Sillihapero sopii erinomaisesti kalan kanssa syötäväksi sekä erilaisiin kasvisruokiin, kuten täytettyjen kasvisten sisälle, Hopsu-Neuvonen vihjaa.

Sikurirousku


Myös rouskuihin sisältyy pari tuntemattomampaa, mutta herkullista sientä. Hopsu-Neuvosen mukaan sikurirousku jää monilta usein metsään, koska se näyttää niin pieneltä.

– Sikurirouskua ei kuitenkaan edes tarvita paljon, koska se maistuu voimakkaalta currylta.

Kyseinen sieni onkin hänen mukaansa erityisesti maustesieni, joka sopii erinomaisesti vaikkapa kalan mausteeksi. Koska sieni ei vaadi esikäsittelyä, voi sitä laittaa myös esimerkiksi leivän päälle tai pastaan.

Nokirousku


Nokirousku on Hopsu-Neuvosen sanojen mukaan yksi kauneimpia sieniä, joita Suomen metsistä löytää. Myös sen voi laittaa suoraan metsästä pannulle.

Kehnäsieni


Kehnäsienen ongelma Hopsu-Neuvosen mukaan on se, että se sekoitetaan helposti myrkyllisiin seitikkeihin.

– Kehnäsienen maku on kuitenkin niin hyvä, että se kannattaa opetella tunnistamaan muista sienistä.

Kuusilahokka

Edellisten sienien lisäksi Hopsu-Neuvonen mainitsee kuusilahokan. Kyseistä sientä ei tosin vielä tällä hetkellä metsistä löydy, vaan se on loppusyksyn sieni. Kyseessä on kuitenkin mukava tuttavuus, johon kannattaa tutustua.

Ruokalan erilaisia sienireseptejä löydät täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt